Peeling (kimyasal soyma)

Peeling (kimyasal soyma)

Peeling keilmesi artık dilimize yerleşmiş ve işlevi bilinen bir tedavidir. Kısaca cildin üst tabakasının soyulmasınapeeling denir.

Peeling hangi amaçlar için uygulanabilir?

Bu tedavi cildin yenilenmesine yönelik olduğu için, daha taze ve canlı bir görüntü elde edebilmek için kullanılır. Güneş ve çevre etkilerinden yıpranmış olan üst cilt tabakası olan hastalar için uygun bir tedavidir.

Peeling işlemi ne zamandan beri uygulanmaktadır?

Cansız gözüken derinin canlandırılması, lekelerin tedavi edilmesi veya izlerden kurtulmak için yapılan m işlemler eskiden mekanik aşındırma yöntemleri ile yapılırken, 1950’lerden itibaren daha modern teknikler geliştirilmiş. Belirli kimyasal yardımı ile kontrollü olarak yapılan soyma işlemleri yaygınlık kazanmıştır.

Hangi peeling işlemi en yaygın olanı?

Peeling işlemlerin arasında en hafif olanı meyve asitleri ile yapılanıdır. Cilt üzerinde bulunan ölü hücreyi alıp temizlemektedir ve aynı zamanda gözenekleri de sıkılaştırır. Yapılan bu işlem sonunda ölü tabakanın gitmesi ile kullanılan cilt bakım ürünleri de cilt tarafından daha kolay emilir.

Ne tür peeling işlemleri uygulanmakta?

Kişinin cilt durumuna göre doktor uygun olan peeling işlemini yapar. Bunlar üç gruba ayrılır.

Yüzeysel peeling

Orta dereceli peeling

Derin kimysal peeling

Yüzeysel peeling nedir?

Bu işlemde uygulanan ürünün asit konsantrasyonu diğerlerine nazaran düşüktür. İçeriğinde glikolic asit, meyve asitleri, resorsinol, salisilik asit gibi maddeler bulunur.

Yüzeysel peeling işlemin amacı nedir?

Diğer peeling işlemlerinde olduğu gibi cildin en üst tabakası soyulur. Bu şekilde gözenekler daralır ve cilt daha bir düzleşir ve daha pürüzsüz olur. Yeni oluşan kırışıkları bir miktar düzeltebilir. İşlem sonunda cildiniz canlı ve parlak görünür.

Yüzeysel peeling sonrasında normal hayata geri dönülür mü?

Derin bir peeling işlemi olmadığı için cilt üzerinde aşırı bir hassasiyet oluşmaz ve normal sosyal ve günlük hayata devam edilebilir.

Yüzeysel peeling kaç seans uygulanmalı?

Genelde ayda bir seans olmak üzere 4 – 8 seans uygulanabilir.

Orta dereceli peeling nedir?

Bu işlemde uygulanan ürünün asit konsantrasyonu diğerlerine nazaran daha fazla materyal kullanılmaktadır. TCA (Trichloro Acedic Acit) ve Glycolic asit daha yaygın miktarda bulunmaktadır.

Orta dereceli peeling işlemin amacı nedir?

Bu işlem ile canlılık ve tazeliği korumanın yanında, yüz hatlarında oluşan ince kırışıkları ortadan kaldırmak, yüzeysel cilt lekelerin ve akne izlerin tedavisi için de uygundur.

Orta dereceli peeling kaç seans uygulanmalı?

Yapılan işlemin daha iyi sonuç vermesi için 2-4 ayda bir tekrarlanması önerilir. Peeling işlem sonrasında kullanılan uygun bakım ürünleri de peeling işlemin kalitesini koruması ve uzun süre korumasında faydalı olmaktadır.

Orta dereceli peeling işlem süresi ne kadardır?

Yapılan bir seanslık uygulamanın süresi 45-60 dakika arasında değişmekte ve muayenehane şartlarında yapılması önerilir.

Orta dereceli peeling işleminde ağrı hissedilir mi?

Ağrı, her ne kadar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, ağrı eşiği düşük olan kişilerde uygulama öncesi ağrı kesici önerilir.

Orta dereceli peeling işlem sonrası neler beklenmeli?

İşlem sonrasında cildin kızarması beklenir ve takip eden birkaç gün içinde cilt rengi kahve tonunda koyulaşmaya başlar ve 2-3 gün içinde deri dökülmeye başlar. Dökülme yaklaşık bir hafta içinde geçer ve iyileşme gözlenir. İyileşme sürecini hızlandırmak için cildin temiz tutulması ve yıkanması ve akabinde önerilen nemlendirici pomad uygulanabilir.

Derin kimyasal peeling hangi durumlarda uygulanır?

Bu işlem diğerlerine nazaran ciddi bir soyma işlemi olduğu için ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi tercih edilir. Doktor gerek duyarsa, lokal ya da genel anestezi uygulaması yapılabilir. Derin kimyasal peeling derin sivilce ve akne izlerinde, yüzeysel kırışıklarda, ve pek çok leke izlerinde başarılı sonuç vermektedir.

Derin kimyasal peeling sonrası neler beklenmeli?

Yapılan işlemden sonraki süreç ağrılı bir süreç olarak nitelendirilir. Doktorun ön gördüğü düzenli bir ağrı kesici kullanılabilir. İşlemin yapıldı bölgelerde 1-2 hafta devam edebilen şişlikler görülebilir. İyileşme yaklaşık bir ay kadar sürer, bu süre içinde güneş ışınlarından muhakkak korunmak gerekir. Kızarıkların tamamıyla geçmesi üç ayı bulabilir.

Derin kimyasal peeling diğer peeling uygulamalarından farkı nedir?

Diğer kimyasal peeling yöntemlerine göre çok daha etkilidir ve etkisi uzun süre devam eder.

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube