Özofagus kanseri

Özofagus kanseri

Özofagus Kanseri  (Yemek Borusu Kanseri) Nedir ?

Mideye besin taşıyan bir tüp vazifesi gören yemek borusu nefes borusunun arkasında , omurgaların önünde yer alır. Özfagus kanseri yemek borusu hücrelerinde meydana gelir.  Özfagus kanseri  iki tür olarak karşımıza çıkar.

Adenokarsinom: Bu tip çoğunlukla mide yakınında , yemek borusunun alt kısmında oluşur.

Skuamoz Hücreli Karsinom:  Bu tip ise genellikle yemek borusunun üst kısmında oluşur. En sık görülen kanser tipidir.

Özofagus Kanseri Belirtileri Nelerdir ?

Erken dönemde özofagus kanseri belirtileri kendisini göstermeyebilir fakat en yaygın belirtiler şunlardır:

- Gıdanın yemek borusunda tıkanması  ve geri gelmesi

- Yutkunma zorluğu

- Göğüs veya sırt ağrısı

- Kilo kaybı

- Mide ekşimesi

- Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük (2 hafta süreli)

Özfagus Kanseri Tanısı

Özofagus kanseri olduğunuzu düşündüren herhangi bir belirti söz konusu olduğunda doktorunuz sizi bir takım teste tabi tutabilir.

Baryum Testi: Baryum Sülfat solüsyonunun içilmesi  yemek borusunun daha net bir biçimde görüntülenmesini sağlar.

Endoskopi: İlk olarak anestezik sprey ile boğazı uyuşturulur ve  ucunda minik bir video kamera bulunan ince ve esnek yapıya sahip  olan bir endoskop yardımıyla,  yemek borusunun görüntüsü elde edilir.

Biyopsi: Kanser genellikle yemek borusunun iç tabakasında başlar. Endoskop yardımıyla yemek borusundan alınan doku parçası bir patolog tarafından mikroskop altında incelenir. Biyopsi kanserli hücrelerin mevcut olup olmadığını anlamanın en güvenilir yoludur.

Özofagus Kanseri İçin Risk Faktörleri

65 Yaş ve Üzeri: İlerlemiş yaş özofagus kanseri için risk faktörlerinin başında gelir. İnsanlar yaşlandıkça söz konusu hastalığa yakalanma riskleri de artar.

Sigara: Sigara içen kişilerin içmeyenlere oranla  özfagus kanserine yakalanma riski daha fazladır.

Alkol: Alkollü içeçekler içen kişilerin içmeyenlere oranla özfagus kanserine yakalanma riski daha fazladır. Hem sigara hem alkol kullanan kişiler özellikle dikkatli olmalıdırlar.

Obezite: Obez olunması  özfagus adenokarsinom gelişmesi riskini arttırır.

Asit Reflü: Asit reflüsü  mide asidinin yemek borusu içinde tersine akması olayıdır. Söz konusu mide asidi yemek borusuna zarar verebilir ve bu da zamanla yemek borusu kanserine davetiye çıkartabilir.

Yemek borusu kanseri ülkemizde genellikle Ağrı, Van, Kars, Erzurum ve Gümüşhane gibi doğu illerimizde yaşayanlarda görülmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Etiketler
Yemek borusu kanseri belirtileri
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube