Omuz ve boyun ağrısı için proloterapi

Omuz  ve boyun ağrısı için proloterapi

Omuz Ağrısında Proloterapi

Omuz eklemi diz eklemiyle birlikte vücudun en hareketli ve karmaşık eklemlerinden birisidir. Omuz eklemi etrafına kaslar ve tendonlar bir manşet gibi yapışırlar(rotator cuff). Eklem hareket açıklığı çok geniş olduğundan ve kola birçok yönde hareket imkanı sağladığından yaralanmalara çok müsait bir eklemdir. Yaralanma sonucunda rotator cuff (manşet) ta yırtılma, yumuşak dokuların sıkışması(impingement), eklem kireçlenmesi (osteoartrit) dediğimiz birçok hadise meydana gelebilir ve geniş hareket açısına sahip omuz ekleminde hareketle ağrı oluştuğu için zamanla kişi eklem hareketini azaltır hatta tamamen hareketsiz hale getirerek donuk omuz (frozen shoulder) denilen hadisenin gerçekleşmesine neden olur.

Omuz eklemi ile ilgili problemler kemiklerden daha çok kaslar,ligamentler ve tendonlarla ilgilidir.En çok gözlenen rahatsızlıklar;

Rotator cuff (manşet) yırtığı

Tendinit

Sıkışma (impingement) sendromu

Bursit (eklem içi hareketi absorbe eden yastıkçıkların iltihaplanması)

Donuk omuz (frozen shoulder)

Eklem kireçlenmesi (osteoartrit)

Travmaya bağlı tendon/ligament hasarı şeklindedir.

Devamlı olarak omuz dislokasyonu (çıkık) yaşayan hastalarda da proloterapi ile omuz eklemi stabilizasyonu sağlanmakta, omuzu saran tendon ve ligamentler tamir edilerek omuz ekleminin tekrar dislokasyonu engellenmektedir.

Donuk omuz(frozen shoulder) vakalarında ise eklem içerisine ve eklem etrafına uygulanan proloterapi sayesinde eklem içi sıkışmalar ve yapışıklıklar giderilmekte, bununla birlikte ağrı da ortadan kalktığı için hasta omuz eklemini  rahatlıkla hareket ettirmeye başlamaktadır.Tabi ki işlem sonrası yapılacak olan egzersizlerin tedaviye katkısı unutulmamalıdır.

Proloterapinin  diğer tedavilere göre avantajları;

Öncelikle invaziv bir cerrahi işlemden kurtulmuş oluyorsunuz

Çok hızlı bir şekilde iyileşip, ekleminizi tekrar kullanabilir hale getiriyorsunuz

Eğer tekrarkayan travmalara maruz kalınmazsa proloterapi ile iyileşme uzun süreli ve kalıcı olmaktadır.

Boyun Ağrısında Proloterapi

Boyun ağrısı bel ağrısından sonra en sık karşılaştığımız problemlerden bir tanesidir. Günümüzde yaşam şartlarının zorlaşması, uzun çalışma saatleri,stres,bilgisayar başında uzun süre vakit geçirme vb. nedenlere bağlı olarak boyun ağrılarına daha sık rastlanılmaktadır.İnsanların %70’i hayatında en az bir defa boyun ağrısı  yaşamışlardır.

Boyun ağrılarının da yine büyük bir kısmı ligament(bağ) ve eklem dejenerasyonuna bağlı olarak gelişir. Boynumuzda üst üste duran 7 adet omur bulunmaktadır. Bu omurlar birbirine ligament denilen bağlarla bağlanmışlardır. Omurlar arasında basıncı absorbe eden omurların birbiri üzerinde sürtünmesini engelleyen diskler bulunmaktadır. Sadece ilk iki omur arasında disk bulunmaz. Ayrıca yine arka bölgede hareketleri kolaylaştıran ve omurga üzerine binen yükü absorbe eden faset eklemler dediğimiz eklemler bulunur. Tüm bu yapıların sağlam olması ve düzgün çalışması halinde boyun stabilitesi korunur ve boyun hareketleri rahatlıkla yapılır.

Boyun ağrılarının en önemli nedenleri boyun instabilitesi ve boyun fıtıklarıdır. Yaşa bağlı olarak veya travmalara ve yanlış kullanıma bağlı olarak zamanla boyundaki ligamentlerde gevşeme ve faset eklemlerde dejenerasyona bağlı boyun kireçlenmesi oluşabilir. Ligamentlerin gevşemesine bağlı olarak boyun eskisi gibi stabilitesini koruyamaz ve omurlar birbiri üzerinde kayarak  aradaki diskin parçalanmasına ve içerideki jelimsi kısmın diskin dışına çıkarak fıtıklaşmasına neden olurlar.Bu fıtıklaşan kısım omurların çevresinden çıkan ve kolllarımıza doğru giden sinirler üzerinde baskı oluşturarak ağrı, ellerde uyuşma ve güç kaybı gibi bulgulara neden olurlar.

Proloterapi tedavisi sayesinde tüm bu bulgulardan kurtulmak ve boyun ağrılarına son vermek mümkün…

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Asuman Kaplan Algın

Dr. Asuman KAPLAN ALGIN, lise öğrenimini 1986 yılında Antalya Lisesi'nde bitirdikten sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi sırasında 1992'de İngiltere'de İngilizce Dil Programı ve Chambridge First Certificate programı için bulunmuştur. Tıp eğitimi sonrasında 1996 yılında Nanjing Üniversitesi'nden Geleneksel Çin Tıbbı ve Akupunktur Eğitimi, 1997 yılında Pekin Üniversitesi'nden Geleneksel Çin Tıbbı ve Akupunktur Eğitimi, 1998 yılında Fransa'da Mezoterapi Eğitimi almış olan Dr. Asuman KAPLAN ALGIN, Nöral Terapi Eğitimi, Nöral Terapi IGNH Sertifikası, Akupunktur Eğitimi Eğitmenliği, Kozmetik Akupunktur Eğitimi, Ozon Uygulama Eğitimi,İnfertilite Eğitimi, Nabız Teşhisi Eğitimi, Herbal Tedavi (Fitoterapi) Eğitimi, Qigong Eğitimi, Proloterapi Eğit ...

Etiketler
Boyun ağrısı nedenleri
Dr. Asuman Kaplan Algın
Dr. Asuman Kaplan Algın
Antalya - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube