Omuz çıkığı tedavisi

Omuz çıkığı tedavisi

Omuz eklemi insan vücudunun en geniş hareket yapan eklemdir. En sık çıkık görülen eklemlerden birisidir. Omuz çıkıklarının değişik nedenleri olmakla birli kte en sık travmaya bağlı omuz çıkığı görülmektedir.

Travmatik omuz çıkıkları çıkığın yönüne göre öne çıkık ve arkaya çıkık olarak 2 gruba ayrılır. Tüm omuz çıkıklarının %96 sı öne çıkıklardan oluşur

İlk omuz çıkığı genelde genç yaşlarda görülür. İlk kez omuz çıkığı görülen bir hastanın tedavisi ameliyat gerektirmez. Kapalı olarak eklem yerine oturtulduktan sonra iyileşme olması için üç hafta kol askısı kullanması yeterli olur. Ancak sporcularda durum farklıdır.

Her sporcu biran önce spora dönmek ister. Bunu sağlamak için cerrahi tedavi daha iyi bir seçenek olabilir.

Omuz çıkığının ilk oluş yaşı 20 den küçük ise bu hastada tekrardan omuz çıkığı görülme ihtimali %90 dır. Ancak ilk omuz çıkığı 40 yaş üzerinde ise tekrardan omuz çıkığı görülme ihtimali %10’lara kadar düşer.

Travma sonrası omuz çıkığı meydana geldiği zaman omuz eklemini yerinde tutan kapsül denilen yapı yırtılır. Omuz başı bu yırtık alandan eklem dışına çıkar, buna “BANKART LEZYONU” adı verilir.

Omuz çıkığı ile birlikte başka yapılarda zarar görebilir. Tüm bu hasarın tamiri Artroskopik yöntemle kapalı olarak tedavi edilebilir. Çok özel durumlarda açık cerrahi gerekebilir.

Tekrarlayan omuz çıkıklarında bazen kapsül gevşekliğine bağlı olarak yırtık olmadan da eklem çıkabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle Fibzik tedavi yöntemleri ile omuz çevresi yapıların güçlendirilmesi denenmelidir.

Erken dönemde çekilen standart omuz MR ı ile omuz çıkığı sonrası yaralanan yapılar genellikle görülebilmektedir. Ancak tekrarlayan çıkıklar sonrası bazen Artro MR denilen eklem içerisine ilaç verererk yapılan MR gerekebilir.

Omuz çıkığı sıklıkla BANKART lezyonuna bağlıdır. Bu Artroskopik(Kapalı ameliyat) olarak tamir edilebilir.

Ameliyat sonrasında hastanın kolu 6 hafta süre dikilen yapıların iyileşmesi için kol askısıda tutulur. 6 hafta sonra kol askısı çıkarılarak Fizik tedavi başlanılır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yakup Yıldırım

Prof. Dr. Yakup YILDIRIM, 1969 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 Yılları arasında yine aynı üniversitede Ortopedi ve Travmatolohi Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır.  1999 - 2002 Yılları arasında Acıbadem Hastanesi'nde, 2005 - 2006 yılları arasında, Research Fellow Childiren's Hospital Of Philadelphia/ Ana Bilim Dalı'nda 2006 - 2011 yılları arasında Sema Hastanesi'nde, 2011 - 2016 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Yakup YILDIRIM, 2007 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ise, ''Profesör Doktor'' unvanlarını yine Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde almıştır. Prof. Dr. Yakup YILDIRIM, Türk Tabipler Bir ...

Etiketler
Omuz çıkması
Prof. Dr. Yakup Yıldırım
Prof. Dr. Yakup Yıldırım
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube