Omurilik felci nedir nasıl oluşur

Omurilik felci nedir nasıl oluşur

Omurga ve omurilik anatomisi sayfasında ana hatlarıyla belirtilen omurilik işlevleri, çeşitli sebeplerle kaybedilebilir. Omuriliğin işlevini kaybetmesi için hastalık ya da travmaya bağlı bir baskıya uğraması gerekir. Uğradığı bu baskı sonucu hasar gören bölgeler iletişim görevini yapamaz hale gelir. Daha başka bir deyişle, organlarla beyin arasındaki irtibat, hasar gören bölgeler ve aşağısında kaybedilir.

Omurilik Felcinin Sebepleri

A. Travmalar

Trafik Kazaları

Yüksekten Düşmeler

Sportif Yaralanmalar (Sığ suya balıklama Atlama vb.)

Ateşli Silah Yaralanmaları

İş Kazaları

Doğal Afetler

 

B. Hastalıklar

Omuriliğin içinde, çevresinde ve omurgada gelişen bir hastalığın, omuriliği sıkıştırması, baskıya uyğratması ya da zedelemesi sonucu omurilik felci ortaya çıkabilir. Bu bastalık grupları şu başlıklar altında toplanabilir:

Urlar (Tümörler): Omurga-omurilik bölgesinde oluşan urların omuriliğe baskı yapması sonucu omurilik felcine sebep olabilir.

Enfeksiyonları: Omurga veremi (pott), menenjit vb enfeksiyon hastalıklarının omuriliği deforme etmesi sonucu omurilik felcinin oluşmasına sebep olur.

Yumuşak Doku Hastalıkları: İleri Derecede omurga fıtıkları, Omurgayı çevreleyen dokulardaki (Ligamanlar) deformasyonlar vb, yumuşak dokularda gelişen hastalıklar da omurilik felci meydana getirebilir.

Omurilik felcinin etkileri

Tetraplegia: Omuriliğin boyundan zedelenmesi sonucu kolların hareketi,gövdenin hissi,bacakların hareketi tamamen yok olur. Kişi nefes alma ve öksürmede güçlük çeker. Yüzünü, boynunu, omuzlarını, ellerini ve kollarını hissedebilir fakat gövdesini ve bacaklarını hissedemez.

Parapleji: Parapleji, genel olarak boyundan aşağıdaki kısımlarında meydana gelen zedelenmelere bağlı olarak gerçekleşen felçl türüdür. paraplejide temel olarak bacakların oynatılamamakla birlikte, jhasarın seviyesine göre iki kategoride ele alınmaktadır.

OMURİLİK ZENDELENDİKTEN SONRA İYİLEŞİRMİ?

Omurilik zedelendikten sonra tekrar tedavi edilmez ve tekrar büyümez.Eğer omurilik "omurga şoku"u atlatabilirse birtakım iyileşmeler olabilir. Omurga şoku her omurilik zedelenmesinden hemen sonra ortaya çıkar, omurilik çalışmasını durdurur ve kişi hareket edemez. Omurga şoku bir kaç saatten 6 haftaya kadar sürebilen bir zaman dilimi sürebilir ve bu şok esnasında omuriliğin ne derece zedelendiğini saptamak zordur. Eğer omuriliğin şişme, kanama, çürümesi biterse birtakım iyileşmeler olabilir fakat iyileşme genelde omurilik zedelenmesinin ilk 6 aylık süresi içerisinde gerçekleşir. Omurilik tamamen zedelenmediyse, kişi zedelenme tarihinden 2 yıl sonrasına kadar iyileşme belirtileri gösterebilir fakat aradan ne kadar çok zaman geçerse, iyileşme şansı o kadar azalır. Eğer omurilik bir hastalık ve ya tümör sebebiyle zedelenmişse, tamamen iyileşme ihtimali mevcuttur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR

Prof. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, 1970 yılında Antalya / Gazipaşa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi'nde (ingilizce) başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi'nde yaparak 2002 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2000-2017 yılları arasında Başkent Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde görev almıştır. 2008 yılında Türk Nöroşirürji Derneği board sınavını 1.likle, alıp yeterlik sertifikası aldı ve 2012 yılında ''Doçent Doktor'' olmuştur. İyi derecede ingilizce bilmekte olan Prof.. Dr. Hasan Özgür ÖZDEMİR, evli ve bir kız çocuğu babası olup, 2012 yılında ''Doçent Doktor'' unvanından sonra 2019 yılı İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalında Profe ...

Etiketler
Omurilik
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Prof. Dr. H. Özgür ÖZDEMİR
Antalya - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube