Normal doğum

Normal   doğum

Hastanede neler olacak?

Doğum için başvurduğunuz hastanede ilk olarak yapılacaklar genelde aynıdır.

Kayıtlarınız alınır. Tansiyonunuz ölçülür.

Doğum eyleminin hangi evrede olduğunun anlaşılması için vajinal yoldan muayene yapılır.

Bu muayene ile Rahimağzındaki açıklık (dilatasyon) Rahimağzının incelme derecesi bebeğin doğum kanalındaki yeri tespit edilir.Bebeğin başının durduğu yer 0 noktası doğum kanalının orta kısmındaki en dar nokta kabul edilerek değerlendirilir.Bu noktanın 3 cm üztü -3 noktasıdır ve pelvis girimine denk gelir. +3 noktası ise pelvis çıkımıdır.Bebeğin başı bu noktada ise doğum çok yakın kabul edilebilir. Bu muayene doğumun takibinde önemli bir yer tutar ve mutlaka yapılması gerekir.Bu muayeneyi sizi doğumhanede kabul eden doktor ya da ebe yapabilir. Doktorunuz o an hastanede değilse kendisine bilgi verilir.

 

Bebeğin kalp atışları takip edilir. Fetal monitör (Ekokardiograf, NST cihazı) ile hem bebeğin kalp atışlarının kaydı yapılır,hem de rahim kasılmalarının süresi ve şiddeti hakkında bilgi edinilir.

 

Bu işlemlerin sonunda doğum eyleminin durumu, muhtemel doğum şekliniz ,doğumun zamanı, bebeğin durumu hakkında bilgi sahibi olunur ve size durum ve yapılacaklar hakkında bilgi verilir.

Doğum ekibi en azından doktor, bir ebe ve görevli bir hastabakıcıdan oluşur.Bu ekip ve bir yakınınız doğum eylemi boyunca size yardımcı olacaktır.Yanınızda olmasını istediğiniz yakınınızın (eşiniz,anneniz,kardeşiniz ya da arkadaşınız olabilir) doğum ekibinin işini zorlaştıracak ,telaş ve gerginlik yaratacak biri olmamasına özen gösterin.

Hiçbir doğum bir diğerinin kopyası değildir.Bu nedenle yaşanmış doğum hikayelerinden sonuçlar çıkarmayın. Doğum ekibi her hastayı kendi koşullarında değerlendirerek gerekli kararları verir ve uygular. Normal doğum sabır gerektiren bir süreçtir.Gereksiz müdahaleler doğum seyrini olumsuz etkiler Bunun için durumunuz hakkında gerekli bilgileri edindikten sonra ,eğer normal doğum kararı verilmişse soğukkanlığınızı kaybetmemeye ve sabırlı olmaya gayret gösterin.Hissettiklerinizi doğum ekibiyle paylaşın ve onların önerilerine uymaya gayret gösterin. Doğum eylemi boyunca her safhada size durumunuz,size uygulanan doğum yardımı biçimleri ve yapmanız gerekenler hakkında bilgi verilecektir.Normal doğumda işi başaran annedir.Doğum ekibi sizin ve bebeğin durumunu izlemek, sizi yönlendirmek ve yardım etmek için oradadır.

Doğum eylemi üç dönemde incelenir.

1. Evre: Ağrıların başlamasından rahimağzının tam olarak açılmasına kadar geçen süre

2. Evre:Rahimağzının tam açık olmasından bebeğin doğmasına kadar geçen süre

3. Evre:Bebeğin doğumundan sonra plasentanın ayrılmasına kadar geçen süre

 

Eğer epidural anestezi planlanmışsa anestezi uzmanı doğumun belli aşamasında epidural kataterin yerleştirme işlemini yapacaktır ( Bu konudaki bilgi için tıklayın).Daha sonra da ihtiyaç duyuldukça kataterden verilen ilaçlarla ağrınız azaltılacaktır. Epidural anestezi özellikle uzun süren doğum eylemlerinde hastanın yıpranmasını engeller.Eğer doktorunuz sizin için epidural anestezi uygulamasını uygun görüyorsa kabul etmenizi öneririz.

 

Rahimağzı açıklığı yaklaşık 10 cm e ulaştığında doğumun ikinci evresi başlar.Bu dönem annenin aktif katılımını gerektirir.Rahim kasılmaları bebeği doğum kanalında çıkıma doğru iterken anne de ıkınarak bu süreci hızlandırmalıdır. Ikınma ağrılarla eşzamanlı ve aktif olmalıdır. Doktorunuz veya ebeniz size ıkınma tekniği konusunda yardımcı olacaktır .Bebeğiniz açısından en stresli dönem olan bu safhada annenin aktif ıkınması bebeğin doğum kanalında kalacağı süreyi kısaltacak ve bebeğiniz açısından doğum risklerinin azalmasını sağlayacaktır.Oldukça fazla güç harcayacağınız bu dönemde enerjinizi doğru harcamalısınız.Ağrılar sırasında elinizden geldiği kadar güçlü ve uzun süreli ıkınmalarla bebeği aşağı itmeye çalışırken ağrılar arasındaki dönemde dinlenerek ve derin nefesler alarak bir sonraki kasılma için hazırlanmaya çalışmalısınız.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube