Migrende botox tedavisi

Migrende botox tedavisi

Kronik Migrende Botox Tedavisi 

Migren ağrısının karekteristik özelliklerini gösteren, ayda 14 günden daha fazla süren   migren formuna kronik migren denir. Tedavi edilmesi her zaman kolay olamayan,yaşam kalitesini  bozan bir durumdur.

Ayın yarısından fazlasında kişiyi günlükyaşamdan alıkoyan ağrılar mevcuttur. Tedavisinde migren profilaksisinde kullanılanilaçlar başarısız olduğunda son yıllarda gündeme gelen tedavi Botox uygulamasıdır.

 

Kronik migrende Botox uygulaması etkinliği
 

Botox, ilk kez yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi için 2002 yılında FDA onayı almıştır.Yaygın olarak kozmatik  alanda kullanımı sürmektedir. Botox tıpta kronik migren dışında  spastisite, aşırı terleme, distoniler, hemifasiyal spazm, bruksizim (diş sıkma) tedavilerinde de  kullanılmaktadır. 

ABD’de yapılan PREEMPT çalışması*, kronik migren hastalarında Botoks'un profilaktik (önleyici) baş ağrısı tedavisi olarak güvenilirlik profilini ve etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışma sonrasında botox tedavi yönteminin kronik migrende ağrının sıklığını ve şiddetini azaltmada etkin bir çözüm olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel çalışmalar bu uygulamanın kronik migreni olan hastaların dörtte üçünde etkili olduğunu  göstermiştir. Bu bilimsel kanıt üzerine botox enjeksiyonlarının kronik migren  hastalarında tedavi amacıyla kullanımı ABD ve İngiltere’de 2010 yılında, Türkiye’de  de 2011 yılında onaylanmıştır.

 

Kronik migren tedavisinde Botox nasıl uygulanır ?

Kronik migren tedavisinde, botulinium toksin  kafa ve boyunda 7 bölgede 31 enjeksiyon noktasından belirli dozda yapılır ve 12 haftada   bir tekrarlanabilir. 31 enjeksiyon çok ince iğne uçları aracılığı ile uygulanır. Hastanın tolere  edemeyeceği   derecede ağrılı bir işlem değildir. 

Botox tedavisi ne zaman sonuç verir? Ne oranda başarılı olabilir?


Kronik migrende botoks  tedavisi,  yapılmış klinik çalışmalara göre uygulamadan sonra 10 gün içinde etki göstermeye başlamaktadır.  Az oranda hastada ilk uygulamada yarar görülmeyebilir. Bu hastalarda 12. haftada  yapılan ikinci uygulamadan sonra etki başlamaktadır.

Botox tedavisi tekrarlanmalı mı?


Kronik migren tedavisinde ilk  botox uygulaması sonrasında ağrılar tamamen kesilse bile   ilk tedaviden 12  hafta sonra 2. doz rutin olarak uygulanır. Yapılan çalışmalarda 2. dozun yapılmadığı hastalarda atakların kısa süre sonra tekrar başladığı saptanmıştır. 2. uygulamadan 12 hafta sonra yapılacak olan 3. dozun uygulanıp uygulanmamasına hastanın  mevcut durumuna göre  hekim tarafından karar verilir. 

 

* PREEMPT  (Phase III Research Evaluating Migraine ProphylaxisTherapy – Migren Profilaksi Terapisini Değerlendiren Faz III Araştırma)  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ebru Parlayan

Uzm. Dr. Ebru PARLAYAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Trakya Üniversitesİ Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur.

Özel Denizli Tekden Hastanesi, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi, Özel Bursa Doruk Hastanesi, Osmangazi Tıp Merkezi gibi bir çok kurumda görev almış olan Uzm. Dr. Ebru PARLAYAN, evli ve iki çocuk annesi olup mesleki çalışmalarına 2016 yılı itibarıyla Bursa EEG - EMG Laboratuvarı'nda devam etmektedir. 

Etiketler
Migren tedavisi
Uzm. Dr. Ebru Parlayan
Uzm. Dr. Ebru Parlayan
Bursa - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube