Mesane sarkması

Mesane sarkması

Kalça tabanında yer alan kaslar ve bağlar; mesane, rahim, ince ve kalın bağırsaklar gibi karın içinde yer alan organları desteklerler. Eğer bunları destekleyen dokular esnekliklerini ve güçlerini kaybederlerse bu organlar daha aşağıya sarkabilirler ve hatta dışarıya doğru çıkıntı yapabilirler.

Mesane sarkmasında da mesane, zayıflamış ve gevşemiş vajina duvarından, vajina içine doğru bir şişlik oluşturur. Hatta bazen vajinadan dışarıya kadar bile çıkabilir. Daha çok zor doğum sonucu aşırı gerilmeler, kronik kabızlık veya fazla ağır kaldırma gibi nedenlerden sonra gelişir. Menopozdan sonra da gelişebilir. Çünkü kalça tabanındaki kasları güçlendiren östrojen hormonu artık azalmıştır.

Belirtileri Nelerdir

Hafif vakalarda her hangi bir şişlik bile olmayabilir.

- Özellikle uzun süre ayakta kalınca hissedilen vajinada dolgunluk ve basınç hissi vardır.

- Öksürme, ıkınma ve ağır kaldırma sırasında artan rahatsızlık hissi olur.

- Ciddi vakalarda vajinadan dışarıya çıkan bir şişlik vardır. Bu şişlik yumuşak yapıda ve fındık ile greyfurt arasında değişen büyüklüktedir. Genelde de yatınca kaybolur.

- İdrar yaptıktan sonra mesanenizin tam boşalmadığını hissedebilirsiniz.

- Gülerken, hapşırırken ve öksürürken idrar kaçırabilirsiniz. Hatta ileri vakalarda idrarı tamamen tutamama da olabilir.

- Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gelişir.

- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya idrar sızıntısı olabilir.

Neden Olur

Mesane sarkmasının en sık nedeni gebelik ve doğumdur. Çünkü bu sırada kaslar ve bağlar gevşer ve zayıflarlar. Bu yüzden çok sayıda gebelik ve doğumdan sonra mesane sarkmasının gelişmesi daha kolaydır. Ancak elbette ki her gebe kalan ve doğum yapanda gelişecek diye bir kural yoktur. Her kadının kas ve bağ yapısı değişiktir, güçlü olanlarda böyle bir problem gelişmeyecektir. Sezaryen doğum yapanlarda da gelişme riski daha azdır. Eğer kilonuz fazlaysa, sürekli ağır yük kaldırıyorsanız, kronik kabızlığınız varsa, kronik bronşit veya öksürüğünüz varsa kalça taban kaslarınız aşırı gerilecek ve mesane sarkmasının oluşması kolaylaşacaktır.

Risk Faktörleri Nelerdir

- Doğum yapmak : Özellikle çok sayıda normal doğum yapanlarda risk fazladır.

- Yaş : İlerleyen yaşlarda kas ve sinir fonksiyonları azaldığı ve zayıfladığı için, ayrıca azalan östrojenin de etkisiyle mesane sarkması daha kolay gelişir.

- Rahmin alınmış olması : Karın içinde rahmin olmayışı kalça tabanında zayıflığa neden olur.

- Genetik nedenler : Bazı kadınların kas ve bağ yapıları daha kuvvetli, bazılarınınki ise daha zayıftır.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir

Hafif vakalarda zaten sizin de haberiniz yoktur ve tıbbi olarak da her hangi bir müdahale gerekmez. Orta ve ciddi vakalarda ise belirtilerden her hangi biri, rahatsızlık hissi ve ağrı durumunda doktorunuza gitmeniz gerekecektir.

Teşhis Nasıl Konur

Jinekolojik muayenede vajinadaki şişlik incelenecek ve ıkınmanız istenerek vajinadan mesane veya diğer organların çıkıp çıkmadığı kontrol edilecektir.

Tedavi Nasıl Yapılır

Durumunuzun ağırlığına göre tedavi seçenekleri değişecektir.

- Vajinaya plastik yapıda destekleyici bir madde yerleştirilerek mesanenin yerine itilmesi sağlanabilir. Yada yerine büyük bir tampon da kullanılabilir. Bunu yıllarca kullanan kadınlar vardır.

- Menopozdan sonra tablet veya krem şeklinde östrojen kullanılarak kalça taban kasları kuvvetlendirilebilir.

- Daha ağır ve kişiyi rahatsız eden durumlarda ameliyat kaçınılmazdır. Vajina duvarı tamir edilir ve sarkan mesane yerine yerleştirilir. Bu şekilde yıllarca bir problem çıkmadan hayatınıza devam edersiniz. Ancak yine de tekrarlama olasılığı vardır. Bu durumda ikinci bir ameliyat yapılabilir fakat dokular inceldiği için yama yapmaya gereksinim duyulabilir.

Nasıl Önlenir

- Kegel egzersizi yapın. Kalça taban kaslarını güçlendirmeye yönelik hareketlerdir. Özellikle bebeğiniz olduktan sonra daha da önem kazanır. İdrar yaparken durduruyormuş gibi kaslarınızı sıkın ve beşe kadar sayın, gevşeyin, beşe kadar sayın ve 10-15 kez tekrar edin. Bunu günde üç kez yapın.

- Kabız kalmamaya dikkat edin, lifli gıdaları bol bol tüketin.

- Fazla ağır yük kaldırmayın.

- Sigara içmeyin ve bronşit gibi sürekli öksürük yapan hastalıklarınızı tedavi ettirin.

- Diyetinize özen gösterin, fazla kilolarınızdan kurtulun.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Mesane sarkması
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube