Meraljiya parestetika nedir? tedavisi nasıl yapılır?

Meraljiya parestetika nedir? tedavisi nasıl yapılır?

Lateral femoral kutanöz sinir L2 ve L3 spinal sinirlerinden orijin alır ve inguinal ligamanın lateralinde bir tünelden geçer. Lateral femoral kutanöz sinir sadece duyusal lifler içerir ve uyluğun ön yan bölümlerinin duyusunu sağlar.

Meraljia parestetika; lateral femoral kutanöz sinirin inguinal kanalın altından geçerken sıkışmasına bağlı olarak uyluk ön ve dış tarafında ağrı, uyuşma ve karıncalanmanın görüldüğü bir hastalıktır.

Meraljia Parestetikada Belirtiler Nelerdir?

Uyluk yan yüzünde

Uyuşma

Karıncalanma

Ağrı şikayeti olur.

Dokunma ile ağrı oluşabilir. Ayakta durmak ve uzun süre yürümek şikayetleri arttırabilir .Dar giysiler, korseler, kemerin sıkı takılması sinirdeki basıya neden olabilir.

Meraljia Parestetika Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrının kontrolünde kilo verilmesi ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi yararlıdır. Kortikosteroid ve lokal anesteziklerin inguinal ligamanın lateral kısmına enjeksiyonu ağrıyı azaltabilir.Şikayetlerin şiddetli olması durumunda cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Yaka

Op. Dr. Umut YAKA, 1977 yılında Muğla'da doğmuştur. 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2009 yılında, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde ihtisas eğitimini tamamlamıştır. 2009 - 2011 yılları arasında zorunlu hizmet yükümlülüğünü yapmak için görevlendirildiği Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi'nde, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürütmüştür. Op. Dr. Umut YAKA'nın katılmış olduğu, ulusal ve uluslararası olmak üzere 10 ayrı kursun yanı sıra, uluslararası hakemli derg ...

Etiketler
Meraljia parestetika nasıl tedavi edilir?
Op. Dr. Umut Yaka
Op. Dr. Umut Yaka
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube