Memenin yapısı- beslenme ve diyet

Memenin yapısı- beslenme ve diyet

Tüketilen yağ oranı ve beslenme alışkanlığının olası bir risk faktörü olduğu üzerindeki bilgiler tartışmalıdır. Yağ oranı düşük yemeklerin yenildiği bölgelerde (Uzak Doğu ülkeleri gibi) hastalığın görülme sıklığı daha düşüktür. Kuşkusuz bu ülkelerde meme kanserinin az görülmesini en önemli nedeni beslenme, yaşam alışkanlıkları ve ırksal-genetik nedenlerdir.

Meme kanserini engelleyecek sihirli bir meyve veya sebze doğada henüz tespit edilememiştir, ancak “organik veya doğal” beslenmeden daha çok, “dengeli” beslenme kavramı kanserin ve obezitenin önlenmesinde büyük önem sahibidir.

Ayrıca tüketilen yağ tipi ile meme kanserinin ilişkisi de incelenmiştir. Zeytin yağı gibi tekli doymamış yağlara oranla, mısır yağı ve margarin gibi çoklu doymamış yağların ve doymuş yağların çok kullanıldığı diyetlerde meme kanseri riskinin daha yüksek olabileceği öne sürülmüştür.

Alkolü düzenli olarak tüketen kadınlarda, meme kanseri riskinin ciddi oranda arttığını da bilmekteyiz.

Son yıllarda D vitamini eksikliği olan kadınlarda meme kanseri seyrinin daha olumsuz olduğu saptanmıştır. Bu nedenle diyetle süt ürünlerinin yeterli alınması ve güneşten kararında faydalanmanın önemi vurgulanmaktadır.

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cem Yılmaz

Op. Dr. Cem YILMAZ,1976 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Yükseliş Koleji’nde bitirdikten sonra 1994 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi’nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi esnasında meme kanseri ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında zorunlu hizmet yükümlülüğü kapsamında Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı ve Başhekim Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olan Op. Dr. Cem YILMAZ, 2009 yılında Bursa Asker Hastanesi’nde göreve başlamış ve bu sırada meme kanseri, tiroid hastalıkları ve cilt kanseri konusunda akademik çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca, Avrupa Onkoloji Enstitüsü’nde Onkoplastik Meme Kanseri ...

Etiketler
Meme sağlığı
Dr. Cem Yılmaz
Dr. Cem Yılmaz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube