Kalp pili takılması

Kalp pili takılması

Kalbin dakikada belirli bir sayıda atması sinüs nodu denen bir bölgeden çıkan elektriksel uyarılar ve bu uyarıların elektriksel tellerle kalbin diğer bölümlerine iletilmesiyle sağlanır. Sinüs nodunun hastalanması veya ileti yolunda bir bozukluk olması kalbin dakikada atım sayısının düşmesine, nabzın yavaşlamasına, bu da çabuk yorulma, nefes darlığı veya bayılmaya yol açar. Bu durumun tek tedavisi tek veya çift odacıklı kalıcı kalp pili takılmasıdır.

Bazı kalp yetmezliği olan hastalarda kalpte senkronize çalışma bozukluğu vardır, bu da kalbin gücünü daha da zayıflatır. Bu hastalarda kalbin gücünü artırmak için CRT adı verilen özellikli bir pil takılır. Yine bazı kalp yetmezliği hastaları ani ritm bozukluğuna ve hayati tehlikeye meyillidir. Bu hastalarda da ritm bozukluğu olduğunda bunu tedavi eden şoklama özelliği olan ICD pilleri takılır.

Kalp pilleri anjiyo cihazında hastayı uyutmadan, lokal anestezi ile çoğunlukla sol üst göğüs hizasında deri altına yerleştirilir. 1-2 günde taburcu edilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Prof. Dr. Mehmet AKSOY, 1965 yılında Gaziantep’te doğmuştur.1983 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversite öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) tamamladıktan sonra 1990 yılında tıp doktoru ünvanını almıştır. 1 yıl mecburi hizmetten sonra İstanbul Şişli Etfal Hastanesi Dahiliye Kliniği ve sonrasında İstanbul Siyami Ersek Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde ihtisasını yapmış ve 1996 yılında kardiyoloji uzmanı olmuştur. 2000 yılına kadar Siyami Ersek Kalp Hastanesi’ nde kardiyoloji uzmanı olarak çalışmıştır. 2000 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın kuruluşunda yer alarak Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2000 yılında doçent, 2006 yılında profesörlük ünvanını kazanmıştır. AKADEMİK GEÇMİŞİ Prof. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Anjiyo
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Gaziantep - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube