El bileğinden anjiyo

Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
13 Haziran 2017113 görüntülenme
Randevu Al
El bileğinden anjiyo

Anjiyo kalp damar (koroner) hastalığının kesin tanısını sağlayan ve nasıl bir tedavi gerektiğini gösteren en önemli teşhis aracıdır. Kateter adı verilen ince plastik tüplerle kasık veya el bileğinden damar içine girilir, görüntü altında kalbe kadar ilerletilir, koroner damar ağzına kateter yerleştirilir ve içerisinden opak madde verilerek değişik açılardan koroner damarların görüntüsü alınır.

Bu şekilde tamamlanan anjiyo ile koroner damarda bir darlık var mı? Varsa darlığın derecesi, sayısı ve yaygınlığı tespit edilmiş olur. Bir darlık yoksa koroner damar hastalığı yok denir. Darlık varsa görüntülere göre en uygun tedavinin (ilaç, balon-stent, bypass ameliyatı) ne olduğuna karar verilir.

Uzun yıllardır anijyo kasık damarından girilerek yapılmaktaydı. Ancak son yıllarda el bileği damarından girilerek yapılan anjiyo da yaygınlaşmaya başladı. İkisini karşılaştıracak olursak el bileğinden anjiyo hasta açısından çoğunlukla daha rahat ve konforludur. Kasıktan yapılanlarda görülen yatakta kum torbası altında 4-6 saat sırt üstü yatma, tuvalet ihtiyacını  karşılamada zorluk gibi problemler yoktur. El bileğindeki tüp çekildikten sonra hasta rahat hareket edebilir, 2 saat sonra taburcu olabilir. Yine el bileğinden yapılan anjiyoda komplikasyon oranı daha düşüktür. Kasıktan yapılan anjiyolarda görülebilen kanama, damar genişlemesi gibi komplikasyonlar daha seyrek görülür.

Bununla birlikte, el bileğinden yapılan anjiyo hekim açısından biraz zorluk arz eder ve tecrübe gerektirir. Bu nedenle deneyimli ellerde yapılması gerekir.

Etiketler

Koroner damar hastalığıAnjiyoKalp damar hastalığıEl bileğinden anjiyo

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Prof. Dr. Mehmet AKSOY, 1965 yılında Gaziantep’te doğmuştur.1983 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversite öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) tamamladıktan sonra 1990 yılında tıp doktoru ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.