Kadın genital sistem anatomisi

Kadın genital sistem anatomisi

Kadın genital sistemindeki organları dış ve iç genital organlar olarak iki kısımda  incelenebilir. Dış genital organların tamamına vulva adı verilir.Kan damarları ve sinirler açısından çok zengin bir gölgedir. Vagina iç ve dış genital organalrı birleştirir.Uterus(rahim),Fallop tüpleri ve yumurtalıklar iç genital organlardır.Rahim ve yumurtalıklar karın boşluğu içinde kısmen hareketli konumdadırlar

  Dış Genital Organlar

 Vulva:Kadın dış genital  organın bütününe  vulva adı verilir. Üst kısmdaki kıllı ve yağ dokusundan zengin bölüm  mons pubis olarak isimlendirilir.
 

 Labium Majus (Büyük dudaklar) : Her iki yanda vulvaya ait diğer yapıları örten deri kıvrımlarıdır .Vulvanın dış sınırlarını belirlerler. Erkeklerdeki torbaların karşılığıdır. Ön tarafta  iki L.Majus birleşir .Bol miktarda yağ ve ter bezi içerir. Kadın genital organları travmalara karşı korurlar.
 

Labium Minus (Küçük dudaklar) : L. Majusların arasında vajina girişini çevreleyen iki küçük doku parçasıdır. Önde klitorise uzanırlar.Birbirinden çok farklı yapı ve büyüklükte olabilir.Kıl ve yağ dokusu içermez. Bol miktarda sinir ve kan damarı barındırır.
 

Klitoris : Erkekteki penise karşılık gelen dokudur. Dıştan görüne kısmına glans klitoris denir. İçeride mons pubisin iç kesimlerine kadar uzanır.Kan dolaşımından çok zengindir.Uyarıldığında sertleşir.KAdın orgazmında önemli yeri vardır
 

  Üretra ağzı: Mesanenin dışa açılış yolu olan ve kadınalrda 3-4 cm  uzunluğunda olan üretranın son noktasıdır. İdrar akışı burdan sağlanır.
 

 Vajina: Kadın üreme siteminin iç kısımları ile dış kısımlarını birbirine bağlayan tüp şeklinde bir dokudur. Embriyo döneminde birbirinden farklı iki kaynaktan gelişir. Bu nedenle iç genital organ olarak ta tanımlanabilir. 8-10 cm uzunluğunda ve son derece esnek yapıdadır
 

Hymen (Kızlık zarı): Vajina girişinde bulunanve girişi çepeçevre daraltan  ince zar şeklinde bir yapıdır. Görevinin ne olduğu tam bilinmemekle beraber enfeksiyonalra karşı koruyucu etkisi olabileceği düşünülür.İlk cinsel ilişkide üzerinde  ufak yırtıklar oluşur ve az miktarda kanama gerçekleşir
 

Perine:Küçük dudakların arka kısımda birleştiği bölgeden anüse kadar uzanan alandır.Farklı büyüklüklerde olabilir.
 Anüs :sindirim sisteminin alt ucu,kalın barsakların sonlandığı yerdir. Makat olarak da adlandırılır


  İç Genital Organlar
 

Kadın genital sistem anatomisi

Uterus(Rahim): Temel görevi döllenmiş yumurtanın dış dünyada yaşayabilecek hale gele kadar büyüp gelişmesini sağlamak ve doğum eylemi sırasında gerekli itici gücü sağlamaktır.Ağzı aşağıya doğru bakan bir torbaya benzetilebilir.Normalde  8-10 cm kadar olan uzunluğu   gebeliğin sonunda  yaklaşık 40 cm e 4-5 cm olan eni 25-30 cm e ulaşır.
   Rahim ağzı(Cervix) ve gövde (Corpus) olmak üzere iki bölümü vardır.Rahim ağzı ,Uterus boşluğunun vaginaya açıldığı bölgedir.Normalde birkaç milimetre olan açıklığı normal doğum sırasında 10 cm ye ulaşır.Doğumdan hemen sonra 2-3 cm ye kadar kapanır.İnsan vücudunda en hızlı değişim gösterebilen organdır.
  Rahim duvarı üç ayrı tabakadan meydana gelir.
   1.En içteki tabakaya Endometrium (rahim iç zarı) denir.Kadınlık hormonlarına duyarlı bir dokudur.Döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini ve erken dönemde beslenmesini sağlar.HEr ay östrojen hormonu etkisiyle kalınlaşır ve progesteron hormonu etkisiyle yapısını değiştirerek gebeliğe hazırlanır.Gebelik oluşmazsa ayın sonunda üst tabakadökülür.Adet kanamasını oluşturan mekanizma budur.
   2.Ortada yer alan ve en kalın olan tabakaya myometriıum adı verilir.Kas dokusundan ibarettir.Doğum sırasında itici güç bu kas tabakasının güçlü kasılmasıyla sağlanır.
   3.En dış kısım periton adı verilen karın boşluğunu döşeyen dokunun uzantısıyla örtülür.
  

Kadın genital sistem anatomisi

Fallop Tüpleri:Uterusun üst kısmında her iki tarafta Fallop tüpleri yer alır.Yarım cm kalınlığında yaklaşık 10 cm uzunluğund ayumuşak boru şeklindedirler.Bir uçları rahim boşluğuna açılır .Diğer uçlarında Fimbria adı verilen parmaksı çıkıntılar vardır. Yumurtalıklara yakın yerleşimdeki fimbrialar yumurtlama ile serbest hale gelen yumurta hücresini tutar. Yaklaşık 24 saat bu bölgede kalabilen yumurta hücresi eğer bu dönemde döllenirse,bir taraftan bölünmeye devam ederken bir taraftan da  Fallop tüpü boyunca rahime doğru hareket eder.5-6 gün süren bu yolculuktan sonra rahime ulaşan döllenmiş yumurta(Embriyo) rahim iç zarı tarafından tutunur.

 

Kadın genital sistem anatomisiYumurtalıklar(Overler) : Gri beyaz renkli 3-4 cm büyüklüğünde oval şekilli organlardır.Yumurta hücrelerini barındırır.Her ay follikül adı verilen ufak sıvı dolu keseciklerde bir grup yumurta hücresi istirahat halinden olgunlaşma safhasına geçer. Folliküller gelişirken yumurtalıkların östrojen salgılaması da artar.Yaklaşık 14 gün süren bu dönem sonunda genelde yumurta hücrelerinin yalnızca bir tanesi yeterli olgunluğa ulaşır ve içinde olgunlaştığı follikül çatlar.Serbestleşen yumurta hücresi Fallop tüplerine geçer.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube