Jinekomasti ameliyatı (erkek göğüs küçültme ameliyatı) nedir?

Jinekomasti ameliyatı (erkek göğüs küçültme ameliyatı) nedir?

Jinekomasti, erkek hastalarda meme veya yağ dokusunun kadınlarda olduğu gibi büyümesidir. Ergin çağlardaki hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-15 yaş arasında görülmektedir. Bilinen vakalarda erkek çocukların %90’nında durum kendiliğinden bir yıl içinde geçmektedir.

Jinekomasti ameliyatına karar vermeden önce göğüste olan kitlenin ultrason ile önce incelenmesinde fayda var.

Hormonlarda oluşan dengesizlikler ve bazı ilaçların etkisiyle de meme dokuları ortaya çıkabilir. Dokuların büyümesi üç ana tip altında toplanır:

1-    Glandüler (gerçek meme dokusu)

2-    Yağlı glandüler (yağ dokusu)

3-    Basit yağlı

Erkekte oluşan meme büyümesi liposuction uygulaması (yağ emilmesi) ve/veya cerrahi eksizyon ile birlikte uygulanır. Bu dokularda eğer fazla büyüme ile sarkma oluşursa doktorunuz uygun görürse deri fazlalığı da çıkarılır.

Erkek meme büyümesi başka erkekler de var mı?

Jinekomasti durumu erkeklerde sıkça görülen bir durumdur. Özellikle yaşlı ve ergen erkeklere bakıldığında üç erkekten birinde bu durum ile karşılaşılır.

Jinekomasti ameliyatı kimler olmalı?

Jinekomasti ameliyatı ergen çağındaki erkeklere tavsiye edilmeden önce bir seneye yakın süre gözetim altında tutulması tavsiye edilir. Hormonal tetkiklerin yapılıp kontrol edilmesi sonunda sorun hala devam ediyorsa doktorunuz başvurmanız önerilir.

Jinekomasti ameliyatısız tedavi edilebilir mi?

Sorunun tek tedavisi ameliyat ile mümkündür. Diyet ya da egzersiz ile giderilemez.

Jinekomasti ameliyatı nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Ameliyat olmadan önce kan sulandırıcı ilaçların bırakılması, sigara ve alkol tüketimin bırakılması doktorunuz tarafından tavsiye edilir.

Anestezi alınması gerekir mi?

Jinekomasti ameliyatı lokal anestezi altında ve hafif sedasyon ile yapılmaktadır.

Ameliyat süresi nedir?

Jinekomasti ameliyatı tam teşekkülü hastanede yapılmaktadır. İşlem süresi 1-2 saat arasında değişmektedir.

Jinekomasti ameliyatı nasıl bir işlemdir?

Yağ ve meme dokusuna göre farklı uygulamalar yapılmaktadır. Büyüme sadece yağ fazlalığı ise liposuction uygulaması yeterli olabilir. Liposuction, açılan küçük bir kesiden sokulan bir boru yardımıyla fazla yağlar vakumlanır.  Bu işlem sonrasında meme dokusunda artma olursa doktorunuz gerekli gördüğü kadarını da çıkarır. Doku durumlarına göre liposuction ve açık kesi birlikte uygulanabilir.

Ameliyat sonrası hastanede kalınması gerekir mi?

Jinekomasti ameliyat sonrası hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu olup sosyal hayatına devam edebilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı oluşur mu?

Ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak bir miktar ağrı duyulabilir. Oluşan ağrılara karşı doktorunuz ağrı kesici tavsiye edebilir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konular nedir?

Jinekomasti ameliyatı kolay ameliyatlar arasındadır. Kesilerin üzerinde bulunan pansumanlara dikkat edilmesi ve korse takılması doktorunuz tarafından tavsiye edilir. Korse, iyileşme sürecini hızlandırır ve ödemi azaltır. Spor aktiviteleri ile en erken üç hafta içinde başlanması tavsiye edilir.

Ameliyat sonrasında iz kalır mı?

Jinekomasti amelyatları farklı tekniklere göre uygulanır ve yapılan uygulamaya göre belli belirsiz bir scar (yara izi) oluşabilir.

Sosyal ve iş hayatına ne zaman dönülebilir?

Jinekomasti ameliyatı geçiren hastalar 3-4 gün içerisinde normal hayatına geri dönebilir.

Jinekomasti ameliyatı riskleri var mı?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi bir scar (yara izi) kalma durumu söz konusudur. Oluşan morluk ve şişlikler kısa süre içerisinde yok olur. Nadiren de olsa kanama oluşabilir.  Jinekomasti ameliyatı sonrası koruyucu olarak antibiyotik kullanılması doktorunuz tarafından önerilebilir. Nadiren de olsa ameliyat sonrası çöküntü ve dalgalanmalar şeklinde düzensizlikler görülebilir, ancak yeni bir planlama ile aşılabilir.

Ameliyat sonrası oluşan görüntü kalıcı mıdır?

Jinekomasti ameliyatı sonrası sonuçlar genellikle kalıcıdır. Aşırı kilo alımlarından kaçınılması tavsiye edilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube