Histeroskopi,!!

Histeroskopi,!!

Histeroskopi; uterusun içinde (uterin kavitede) bir patoloji olup olmadığının tetkiki, varsa bunun boyutlarının tespiti için kullanılan endoskopik bir alettir. Cerrahın deneyimi yeterli ise aynı anda tespit edilen patoloji giderilebilir. Histeroskopi teşhis amacıyla kullanıldığı gibi, daha önce başka tetkik vasıtalarıyla ( ultrason, histerosalpingio grafi gibi) tespit edilmiş patolojilerin giderilmesi için operatif amaçla da kullanılır. Primer amaç uterin kavitesi olmakla birlikte, kaviteye giden yol = kanal servikal deki patolojilerin tetkik ve tedavisi için de histeroskopiden yararlanıyoruz..

Esas yapısı laparoskopide olduğu gibidir. Aslında tüm endoskopik aletlerde çalışma mekanizması ve prensipler aynıdır. Teşhis amaçla kullanıldığında 3-5mm çapında bir teleskop yeterli olurken, operatif amaçla kullanıldığında 7-10 mm çapında bir teleskop kullanılmaktadır.Devamlı geliştirilen bu aletin en son formu olan ofis histeroskopisi genel anesteziye gereksinim duymaksızın özellikle Teşhis amaçıyla ve bazı ufak operasyonlar için giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Histeroskopi ister teşhis isterse tedavi amacıyla yapılsın rahim içi tabakası olan endometrium un en ince olduğu adet bitimini takip eden günlerde yapılmalıdır.

İşlemin Yapılışı

histereskopi-02

Eğer histeroskopiyi teşhis amacıyla yapacaksak damardan yapılan hastayı rahatlatıcı bir iğne ve rahim ağzına yapılan lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir. Hatta bu yolla kısa sürecek ufak operasyonları da yapmak mümkün. Eğer operasyon uzun sürecekce genel anestezi ile yapmak daha doğru olur.

Vaginaya spekulum yerleştirilir, rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Kanal servikal dilate edilir. İşlem teşhis amacıyla yapılacaksa, hasta daha önce vajinal yolla doğum yapmışsa dilatasyona da gerek yoktur. Operatif amaçla yapılaçaksa dilatasyonu takiben histeroskop kanal servikal yoluyla uterus kavitesi gönderilir. Bunu takiben uterus kavitesini genişletmek için sıvı veya gaz (teşhis amacıyla yapılacaksa) verilir. Yeterli görünüm sağlanınca da gözleme ve operasyona başlanır.rahatlıkla yapılabilir.Hatta bu yolla kısa sürecek ufak operasyonları da yapmak mümkün, Eğer operasyon büyük, uzun sürecekse genel anestezi ile yapmak daha doğru olur.

Histeroskopi ister teşhis amacıyla, isterse operasyon amacıyla yapılsın işlemin bitimini takiben hasta 2-3 saat sonra evine gönderilebilir.

Teşhis amaçıyla kullanım indikasyonları

Premenopozal ve postmenopozal uterin kanamalar

Endometrial polip ve submüköz myom teşhisi

Histerosalpingografisi düzensiz olan infertilite
vakalarının değerlendirilmesi

İntrauterin adezyonların tanısı ve tedavisi

Uterus septumunun değerlendirme ve tedavisi

Tekrarlayan düşüklerde uterus kavitesi ve
endoservikal kanalın değerlendirilmesi

Kayıp RIA ve diğer yabancı cisimlerin lokalizasyonu

YÜT ‘lerinde peş peşe iki defa başarızız sonuç alındığında.

Daha önce yapılmış bir rahim içi operasyonun değerlendirilmesinde

İnfertil Hastalarda Histeroskopi İndikasyonları

HSG ve USG de anormal bulgu tesbit edilen vakalarda

Müllerian anomaliler

Polipler

Syneşiler

Submukos miyomlar

Tekrarlayan implantasyon başarısızlıklarında

Tekrarlayan düşüklerde

 

Operatif amaçla kullanım indikasyonları

İntrauterin adezyonların (Asherman sendromu) giderilmesinde

Uterus septumlarının rezeksiyonunda

Submuköz miyomlarda, miyomektomi için

Endometrial polip rezeksiyonunda

Proksimal tubal tıkanıklıkların tedavisinde

Endometrial ablasyon için

Tubal sterilizasyon amacıyla

İntrauterin aracların çıkartılmasında

Yabancı cisim çıkartılmasında

Histeroskopide de laparoskopide olduğu gibi operatörün deneyiminin iyi olması,ekibin uyumluluğu ve kullanılan aletlere alışkanlığı operasyonu başarılı kıldığı gibi, komplikasyon oranını da minimalize etmektedir.

İntrauterin sineşi

Uterus kavitesini örten endometrium tabakasının harabiyeti sonucu ortaya çıkar. Uterus kavitesinde yer, yer yapışıklıklar meydana gelir. Yapışık alanın genişliğine bağlı olarak adetler azalabilir ve hiç adet görülemeyebilir.
Bu hastalar gebe kalamaz kalsa da düşükle sonuçlanır.

Endometrium tabakasının harabiyetine yol açan şey genellikle travmatik olarak yapılan küratajlardır.
Sineşi teşhisi histerosalpingiografi veya histeroskopi ile konur. Tedavisi operatif histeroskopi ile bu sineşilerin giderilmesidir

Endometrial Ablation

Uterus iç tabakası olan endometriun yakılamsı; harap edilmesidir.Myom, Polip ve displazi gibi organik bir nedene bağlı olmayan; hormonal tedaviye cevap vermeyen şiddetli ve / veya düzensiz uterin kanamalarda başvurulan bir tedavi yöntemidir.Histeroktomiye ( uterusun çıkartılması ) Alternatif bir tedavi yöntemidir.Daha Çok doğurganlığını tamamlamış 35-45 yaş arası hastalarda uygulanır. Histeroskopiyle uygın aletlerle girilip endometrium 4-5 mm kalınlığında tahrip edilir.

Endometrial Ablasyon

Histeroskopik Operasyonlarda en sık kullanılan aletlerden biri Rezekteskop

Ofis Histeroskopisi

Teknolojideki gelişmelere parelel olarak bu tip aletlerde de önemli gelişmeler oluyor. Son yıllarda çapı 3 mm olan fleksbil histeroskopik aletler kullanılmaya başlandı. Çapının küçük ve felksbil olması büyük kullanım kolaylığı sağladı.

Bu aletlerle muayenehanalerde bile anestezi gerekmeden teşhis amacıyla histeroskopi yapmak mümkün oldu.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, Sivas’ta doğmuştur. Tıp tahsilini İstanbu'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığını almış ve Akademik kariyerine aynı anabilim dalında devam etmiştir. 1990 yılında Doçent Doktorluk kadrosuna atanan Prof. Dr. Hasan SERDAROĞLU, aynı yıl kurulan Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Yine aynı zaman zarfında Almanya’da Giessen Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne giderek iki ay süreyle Tüp Bebek bölümünde çalışmalar yapmıştır. 1993 yılında Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalına Başkan seçilmiş ve 17 yıl süre ile bu görevini sürdürmüştür.1996 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır.  Aynı yıl İsrail HadassahUniversitesi Tüp beb ...

Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube