Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 23. ve 24. hafta

Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 23. ve 24. hafta

23. HAFTA (Doğuma 111 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bu haftanın sonunda bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 550 gr. boyu 31 cm.civarıdır. Artık bedeninin orantılı bir hal almaya başladığı dönemlerdir. Başı hala yine de vücuduna göre biraz büyüktür. Ağzındaki kalıcı dişlerin tomurcukları belirmiştir. Şimdiye kadar kapalı olan burun delikleri açılmaya başlar. Bebeğinizin orta kulak kemikleri gelecek haftanın sonunda gelişimini tamamlamış olacaktır. Bu arada bebeğinizle konuşup, yumuşak bir ses tonu ile iletişim kurabilirsiniz. Ses tonunuzun tınısına alışmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren akciğerlerindeki kan damarları da gelişmiş olacak, bu gelişim vücudunda oksijen dolaşımına olanak sağlayacaktır. Ayrıca bebeğinizin cildine pembe rengi verecek olan kılcal damarlar da oluşmaya başlamıştır. İrkilme, sıçrama, emme refleksleri gelişmeye devam etmektedir. El ve ayak tırnakları da çıkmaya, tırnak yatağını kaplamaya başlamıştır.
Annedeki Değişiklikler: Her bebeğin kendine has bir hareket etme alışkanlığı vardır. Bazıları çok hareket ederken, bazıları daha az hareket edebilir. Bu ve ilerleyen haftalarda bebeğinizin, yumruk, tekme, omuz atma gibi hareketlerini hissedip, birbirinden ayırt edebilirsiniz. Hiç bir sebebe bağlı değilmiş gibi görünen ani sancı, kramp ya da ağrı yaşayabilirsiniz. Bu ağrıların, rahminizin hızlı büyümesine bağlı olarak bağların daha yavaş büyümesi ve rahim tarafından gergin hale gelmesinden kaynaklı olduğu temel alınabilir. Çok dayanılmaz ve yaşam aktivitelerinizi yapamayacak düzeyde ağrılarınız olduğu taktirde doktorunuza danışınız. Hamile kadınların büyük çoğunluğunda hemoroid, rektal kanama görülebilir. Bu tip kanamalar bebeğinizde bir sorun olduğuna işaret etmez, ancak yine de doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz de fayda vardır.
EK BİLGİ: İyi beslendiğiniz halde, hazımsızlık, şişkinlik, midede yanma sorunlarınız olabilir. Sindirimi kolay gıdalar almaya özen gösterebilirsiniz. El ve ayaklarda şişme, karıncalanma olabilir. Hafif masajlar, ayakları uzatarak ya da yukarı kaldırarak dinlenmek iyi gelebilir. Gıda sebebiyle rahatsızlıklar yaşamamak için çiğ ya da az pişmiş et, deniz mahsullerinden uzak durmalısınız.

24. HAFTA (Doğuma 104 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Kaş ve kirpikleri mevcut olup, el tırnakları görülebilir duruma gelmiştir. Duyma yetisinin gelişmekte, sesleri algılama başlamaktadır. Cildi hala buruşuk ve rengi pembemsidir. Akciğerlerinde hava keseleri oluşmaya başlayacaktır. Bu hava keseleri 9 yıl daha oluşumunu sürdürecektir. Burun delikleri açılmaya başlamıştır ve periyodik olak nefes alma hareketi yapar. Bu hareket akciğerlerinin gelişimine yardımcı olur. 24.haftanın sonunda nefes alıp verme hareketleri mümkün olacaktır. Aslında, bebeğiniz oksijenini ve tüm besleyici maddelerini adeta br dalgıç gibi, göbek kordonu ve plasenta yoluyla sizden almaktadır. Ancak, akciğerlerin zaman zaman tekrarlayan bu mekanik hareketleri ve amnios sıvısınıni  içeriğindeki özel maddeler yardımıyla,  akciğerlerin gerçek anlamda gelişmesi sağlanmakta ve doğumla olayı ile birlikte akciğerler yenidoğan bebeğin soluk alıp vermesine olanaklı hale gelebilmektedir. Bebeğiniz bu sürecin önemli bir safhasına gelmiştir. 6.ayın sonunda boyu 230 mm, ağırlığı da yaklaşık 779 gr civarındadır.
Annedeki Değişiklikler: 24-28. haftada ‘getasyonel diyabet’ (gebelikte görülen şeker hastalığı) hiç bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir. Bu hafta ‘şeker tarama’ testi yaptırılması için uygun bir zamandır.  Tansiyonunuzu da kontrol ettirmelisiniz. İdrarınızdan protein atılımı ile birlikte yüksek tansiyon görülebilir. Gebeliğe bağlı gelişen yüksek tansiyona "Preeklampsi" denir. Kan dolaşımınızın rahatlaması için sık hareket edip, pozisyon değiştirin. Plasenta ve bebeğinize en rahat dolaşım sol tarafınıza yattığınızda olmaktadır. Tırnaklarınızın uzaması hızlanmıştır. Pigmentasyon artışından dolayı oluşabilen cilt lekeleri nedeniyle korunmasız olarak güneşe çıkmayın, koruyucu kremler ve şapkalar kullanın. Tebrikler! 6. ayınızı tamamladınız. Doğumunuza 3,5 ay kaldı!
EK BİLGİ: Zorlayıcı, yorucu egzersizlerden, uzun süreli sabit ayakta kalmaktan kaçınmalısınız. Kilo alımınızı dengede tutmak için beslenmenizde aşırı yağ tüketimine dikkat edin. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Levent M. Şentürk

Prof.Dr. Levent M.Şentürk 1963 yılında doğmuştur. 1982 yılında Istanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden derece ile mezun olan Dr.Şentürk; 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden de derece ile mezun olmuştur. 1992 yılında Uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’den alan Dr.Şentürk, Profesörlük unvanını 2004 yılında almıştır. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de hastalarına hizmet vermektedir.    Prof.Dr. Levent M.Şentürk’ün ilgi alanları arasında; Genel tüm jinekoloji (miyom cerrahisi) , genel tüm obstetrik (Gebelik ve doğum takibi, ultrasonografi-4 boyutlu ultrasonografi), pelvik organ sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları, yardımla üreme teknikleri (tüp Bebek, mikroenjeksiyon, aşılama) ve infertilite (kısırlık), menopoz ve erken menopoz, rep ...

Prof. Dr. Levent M. Şentürk
Prof. Dr. Levent M. Şentürk
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube