Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 1.2. 3. ve 4. hafta

Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 1.2. 3. ve 4. hafta

1.HAFTA (Doğuma 265 gün var / Son adet tarihinden itibaren 3. hafta)
Gebeliğin başlangıcı: Son adet tarihi hesabına göre, gebelik ortalama 40 hafta (=280 gün)sürer. Bu da 9 ay 10 günlük süre demektir. Tıbbi olarak yumurtlamanız adet döngünüzün 14.günü olarak kabul edilir. (Bazı kadınlarda daha erken ya da geç olabilir) İşte bu yumurtlama günlerinizde, yumurta hücreniz ile eşinizin spermi birleşerek tek hücre oluşturdu. Oluşan bu tek hücreden (Gebelik, döllenen ve zigot adını alan bu hücrenin oluşumundan itibaren yaklaşık 266 gün başka bir deyişle 38 hafta sürer. Ilerleyen aylarda kızınız ya da oğlunuz gelişecek. Tebrikler! Hamilesiniz.(Tek fark; bunu henüz siz bilmiyorsunuz!)
Yumurta Hücresinin gelişimi: Başlangıçtaki hücre bölünerek 16 hücreli bir yapı haline geldi. Şu anda bu hücre topluluğu Fallop tüpünün içinde. Hücre küreciği bu hafta, sizin yumurtalarınızda depolanmış besin maddelerinden faydalanarak daha da çoğalacak ve gelişecek. Artık içinde yüzlerce hücre bulunan hücre küreciği, önce Fallop tüpünün rahimle birleşen ucuna, oradan da rahminizin endometriyum adı verilen yüzeyine ulaşacak. Bu sırada da rahminizde yuvalanma (=implantasyon) süreci başlamış olacak. Yuvalanma, kanınızdan besin maddeleri ve oksijenin hücre küreciğine akışını sağlar ve böylelikle hücre küreciğini de korur. Yuvalanma devam ederken, rahminize yapışan hücre küreciğinizin boyutları  0,1 mm civarindadır.
Annedeki Değişiklikler: Bu dönemde bedeniniz tarafından salgılanan çok çeşitli faktörler bedeninizin gelişmekte olan bebeğinizi virüs ya da bakteri olarak algılayıp, saldırmasını engelleyecek ve bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Hücre küreciği, rahme yerleşirken ufak bir lekelenme, kanlanma olabilir. Bu adet kanaması değil, gebelik sürecinin başladığının göstergesidir, "yerleşme ya da yuvalanma kanaması" olarak ifae edilebilir. Ama böyle bir kanama olmak zorunda değildir
EK BİLGİ: Erken hamilelik belirtileri olarak, bazı anne adayları meme başlarında karıncalanma, hassaslaşma, aşırı yorgunluk ya da vajinal lekelenmeler yaşayabilir. Bu arada adet görmediğiniz için, daha önce adet kanıyla vücuttan atılan demir artık vücutta kalır. Bu nedenle vücudunuz hamilelik döneminde daha fazla demir emer. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde önerilen günde 30 mg demirin emilimini, C vitamini ve bakır arttırır. Demir dişlerin ve kemiklerin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Doktorunuza danışmadan takviye mamüller tüketilmemelidir. Sebze, baklagil vb gıdaları dengeli tüketilmeli ve mümkün olduğunca buharda ve ızgarada pişirilmelidir. Bulantı olduğunda çay, kahve, narenciye suyundan uzak durmaya özen gösterilmelidir. 

2.HAFTA (Doğuma 258 gün kaldı)

Yumurta Hücresinin Gelişimi: Bu hafta yuvalanma tamamlandığı için, hücre küreciği artık "embriyo" adını almaya hak kazandı! Rahmin yüzeyine gömülmeyi başaran embriyo, anneciğine sıkı sıkı bağlandı. Burada embriyonun gelişimini sürdüreceği içinde amnios sıvısını içeren amniyotik kese oluşmaya başladı. Bu hafta sonuna kadar amniyotik kese, göbek kordonu gelişimini tamamlar. Embriyonun boyutları 0,15 ila 0,20 mm. arasına ulaşmıştır.
Annedeki değişiklikler: Bebeğiniz, sizin bedenizden beslenerek gelişmektedir. Bu nedenle iyi ve dengeli beslenmeniz, alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerden uzak durmanız çok önemlidir. B12 ve folik asitin, hızlı hücre gelişimine çok büyük katkısı vardır. Et, balık, süt ve süt ürünleri, tahıl bu ihtiyacınızın doğal yollarla karşılamanıza yardımcı olur.  Yorgunluk, bulantı, hormonlarınızın yükselmeye başlamasından dolayı aşırı hassasiyetler gelişebilir. Erken yatıp dinlenmeye, kokulara ve yemeklere olan hassasiyetinizde açık havada bulunmaya, dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz.
EK BİLGİ: Sabah bulantılarınızda tuzlu kraker atıştırabilirsiniz. Bu bulantılara sabah bulantıları denilmekle birlikte sabahın dışında gecenin bir yarısı da oluşabilir. Bu bulantılar gebeliğin 3. ayının sonunda veya 4.ayın başlarında ciddi ölçüde azalacaktır. Mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin beslenmeye çalışın. Az ve sık beslenerek, bulduğunuz her fırsatta dinlenmeye gayret edin. Yeterli su içmeyi unutmayın.

3.HAFTA (Doğuma 251 gün kaldı)
Yumurta Hücresinin Gelişimi: Bu hafta bebeğinizin baş ve kuyruk kısımları ayırt edilebilecek, hafta sonundan itibaren kalp tüpleri birbirleriyle kaynaşıp kalp odacıklarını oluşturmak için bölünecektir. Bu hafta bebeğinizin kalbi, omuriliği, kas ve kemiklerinin gelişimi için önemli bir haftadır. Ayrıca önümüzdeki 30 günlük süre bebeğin merkezi sinir sisteminin ve kalbinin gelişimi için kritik bir süreçtir. Bu arada karın boşlukları ve göğüs de oluşmaktadır ve artık bebeğinizin boyutları 1,5-2,5 mm. arasına ulaşmıştır.
Annedeki Değişiklikler: 3.hafta sonu itibari ile adetinizde gecikme olabilir ve ilk hamilelik şüphenizi yaşayabilirsiniz. Kendinizi her zamankinden daha yorgun hissedebilirsiniz. Göğüslerinizde, ağrı ve karıncalanma hissi olabilir. Bedeninizin sesine kulak verin. Henüz hamile olduğunuzu kesin olarak bilmiyorsunuz ancak ihtiyacınız olduğu kadar dinlenmeye, kendinizi fazla yormamaya, yeteri kadar uyumaya özen gösterin.
EK BİLGİ: Hamileliğinizin 17. ve 56. günleri arası bebeğinizin omurilik ve beyninin gelişimi için çok kritik bir önem taşır. Bu süreçteki beslenme düzeniniz her zamankinden daha çok önemlidir. Çünkü bu kritik dönemler bebeğinizin en hızlı geliştiği dönemlerdir. Bu nedenle doktorunuzun önerilerine ve kaliteli beslenmeye özen göstermelisiniz. Kafein, asitli içecekler, hazır gıdalar tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin kalp gelişimi için kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeren gıdalar dengeli ve yeterli miktarda tüketmelisiniz.

4.HAFTA (Doğuma 244 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bu hafta bebeğinizin karaciğeri oluşmuş, safra kesesi, mide, bağırsaklar, pankreas ve akciğerler de oluşmaya başlamıştır. 4. ve 8. haftalar arasında bebeğinizin yüzü de gelişecektir. 24. ve 56. günler arası vücut uzuvlarının gelişmesi açısından önemli bir dönemdir. Göğüs ve karın boşlukları da oluşmaya devam edecektir. Kalbi de bu hafta atmaya başlayacaktır. Bebeğinizin boyutları 3 ile 5 mm arasındadır.
Annedeki değişiklikler: Muhtemelen neden adet göremediğiniz konusunda içinizdeki şüphe artmaya başladı. Kendinizi üzmeyin. Doktorunuza ya da bir hastaneye giderek test yaptırın veya evde kendinizin yapabileceği testlerden alın ve bu şüphenizi netleştirin. Panik yapmayın, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz süre sonrasında; vajinal kanamanız, adet sancısı gibi ağrı ve kramplarınız olursa mutlaka doktorunuza başvurun. Erken yatıp, gün içinde kısa şekerlemeler yapmanız iyi gelecektir. İdrara çıkma sıklığı artabilir. Meme başları koyulaşabilir. İlk prenatal muayeneniz için doktorunuzu seçip randevunuzu alın. Bu muayene de tam bir fiziki muayene, hastalık öykünüz ve tetkikler içerecektir. Bu hafta hamileliğinizin 1.ayı bitmiş oluyor.

Tebrikler! 8,5 ayınız kaldı!

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Levent M. Şentürk

Prof.Dr. Levent M.Şentürk 1963 yılında doğmuştur. 1982 yılında Istanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden derece ile mezun olan Dr.Şentürk; 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden de derece ile mezun olmuştur. 1992 yılında Uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’den alan Dr.Şentürk, Profesörlük unvanını 2004 yılında almıştır. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de hastalarına hizmet vermektedir.    Prof.Dr. Levent M.Şentürk’ün ilgi alanları arasında; Genel tüm jinekoloji (miyom cerrahisi) , genel tüm obstetrik (Gebelik ve doğum takibi, ultrasonografi-4 boyutlu ultrasonografi), pelvik organ sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları, yardımla üreme teknikleri (tüp Bebek, mikroenjeksiyon, aşılama) ve infertilite (kısırlık), menopoz ve erken menopoz, rep ...

Prof. Dr. Levent M. Şentürk
Prof. Dr. Levent M. Şentürk
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube