Gündüz aşırı uykululuk hali

Gündüz aşırı uykululuk hali

Kişinin uyanık iken dayanılmaz uyku atakları olması hastalık belirtisidir. Gündüz olan bu durum pek çok nedene bağlı olabilir.

Nörolojik Hastalıklar

    ► Narkolepsi

    ► Klein-Levin, Prader-Willi sendromu

    ► Ensefalit

Metabolik bozukluklar

►Endokrin bozukluklar

►Sistemik hastalıklar

►Yüksek ateş

Psikiyatrik hastalıklar

►Mevsimsel Affektif Bozukluk

►Uyku deprivasyonu

►Sosyal faktörler

Uyku bölünmesine neden olan durumlar 

      ►Gürültü, Işık gibi çevresel faktörler

      ►OSAS( uyku apnesi)

      ►PLMD( uykuda periyodik bacak hareketi bozukluğu)

      ►HBS ( Huzursuz bacaklar sendromu)

      ►Ağrı

      ►Huzursuzluk

      ►İlaçlar

Sirkadyen ritm bozuklukları

       ►Jet Lag

       ►Vardiyalı iş

       ►Düzensiz uyku-uyanıklık durumu

 

Gündüz uykululuk  yakınmaları ile  bir uyku bozuklukları merkezine başvuran hasta bu konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından değerlendirilir. Olası nedenler araştırılıp sonuca gidilmeye çalışılır.Birçok hastalık birbiriyle karışabilecek ortak belirtilere sahiptir. Gündüz aşırı uykululuk hali durumu da birçok hastalık için ortak bir belirti olsa da, unutulmaması gereken en önemli hastalıklardan birisi “Narkolepsi” dir.

1880 yılında tanımlanabilen hastalığın 1916 yılında ‘katapleksi’ denilen durumla ilgisi belirlenince  “Narkolepsi-Katapleksi Sendromu” olan adlandırılmıştır.

►Gün içinde uygunsuz saat ve ortamlarda olan kısa süreli dayanılmaz uyku atakları ve kişinin kendini sürekli uykusuz hissetmesi hastalığın olmazsa olmaz belirtisidir. Ayrıca;

►‘Katapleksi’ adı verilen heyecanla (gülme, şaşırma, korkma vb) ortaya çıkan kısmi veya tam kas gücü kaybı (olduğu yere yığılma şeklinde)

►Çok hızlı uykuya dalma, dalar dalmaz çok canlı, korkunç rüyalar veya halüsinasyonlar  görme

►‘Uyku Paralizisi’ adı verilen, halk arasında ise ‘karabasan’ olarak bilinen sabah uykudan uyanıldığı sırada bilinç yerinde olmasına rağmen kısa süreli hiçbir organını felç olmuş gibi hareket ettirememe hastalığın diğer belirtileridir.

Bu yakınmalarla uzmana başvuran kişinin anlattıkları ve yaşadıkları narkolepsi ile uyumlu ise hastaya polisomnografi denilen “uyku testi” yapılır. Bu testin normal çıkması beklenir. Gündüz uykululuk halinin subjektif (“Epworth uyku skalası” gibi anketlerle) ve objektif (MSLT veya MWT gibi testlerle) değerlendirmeleri vardır. Uyku testi yapılan gecenin ertesi günü ise “MSLT” denilen “gündüz uyku testi” tanı koymaya yardımcıdır. Narkoleptik hastalarda 2 saat aralarla yaklaşık 4-5 kez 20’şer dakikalık uyku çekiminin yapıldığı MSLT testinde normal insanlardan çok daha erken şekilde uykunun ilk 5-10 dakikasında REM uykusu denilen uyku fazına rastlanır.

Narkolepsi Hastalığın Nedeni Nedir?

Neden tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda “Hipokretin” denilen beyinden salınan bir hormonun bu hastalarda düşük seviyede olduğu, bu hormonu salgılayan genetik yapının bozuk olduğu belirlenmiştir. Ailesel olgular bildirilmiştir.

Ayırıcı Tanı

En sık “İdiopatik Hipersomni” denilen hastalık ile karışır. Bu hastalıkta narkolepside gözlenen halüsinasyonlar, katapleksi ve uyku paralisi gibi belirti ve bulgular olmaz.

Narkolepsi hastalığı akla gelmezse bu tip hastalar psikiyatrik durum olarak da değerlendirilebilir.

Nadir görülen bir hastalık olan ‘Kleine – Levin Sendromu’ da unutulmamalıdır. Bu hastalıkta günde 16 saatin üzerinde uyuma (3 – 15 gün sürebilir), aşırı yemek yeme veya cinselliğe aşırı istekli olma gibi belirtiler gösterebilir. Daha genç yaşta, stres sonrası veya bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkması beklenir.

Tedavi

Katapleksi, halüsinasyonlar ve uyku paralizisi gibi durumları düzeltmek için 10 – 20 mg/gün Clomipramin tedavisi, gündüz uykululuk halini düzeltmede ise Modafinil 100 – 400 mg/gün günümüzde en geçerli tedaviyi oluşturur. Tedavide uzman hekim takibi önemlidir.

Ayrıca; uyku hijyeni ile ilgili öneriler (düzenli aynı saatte yatmak, yatmadan önce ağır yemek yememek, alkol ve sigaradan uzak durmak, yatmadan 4 saat önce hafif bir egzersiz yamak gibi) hastanın bilgisine sunulur.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ebru Parlayan

Uzm. Dr. Ebru PARLAYAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Trakya Üniversitesİ Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanı olmuştur.

Özel Denizli Tekden Hastanesi, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi, Özel Bursa Doruk Hastanesi, Osmangazi Tıp Merkezi gibi bir çok kurumda görev almış olan Uzm. Dr. Ebru PARLAYAN, evli ve iki çocuk annesi olup mesleki çalışmalarına 2016 yılı itibarıyla Bursa EEG - EMG Laboratuvarı'nda devam etmektedir. 

Etiketler
Uyku sorunu
Uzm. Dr. Ebru Parlayan
Uzm. Dr. Ebru Parlayan
Bursa - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube