Göz tembelliği tedavisinde yeni umutlar

Göz tembelliği tedavisinde yeni umutlar

Amblyopi ya da halk arasındaki adı ile göz tembelliği gözün tüm yapılarının normal görünmesine rağmen, görmenin tam olmaması durumudur. Bu hastalar kontakt lens veya gözlük taksalar bile görmeleri normal seviyeye ulaşamaz. Bebeklik veya erken çocukluk evresinde geçirilen göz enfeksiyonları sonrası kalan izler, doğumsal katarakt, göz yaralanmaları, daha sık olarak da şaşılık veya anizometropi dediğimiz iki göz arasında oluşan çok fazla numara farkı( Bir göz 1 numara iken öbür gözün 5 numara olması gibi) göz tembelliğinin en sık sebepleridir.
 
Bu Hastalarda görme  her türlü çabaya rağmen % 60-65 'in üstüne çıkamamaktadır.
 
Bu hastalarda bugüne kadar izlenen yöntem ilk önce görmeyi azaltan sebepler ne ise onu ortadan kaldırma. Yani enfeksiyonu, yaralanmayı tedavi etmek, katarakt ameliyatı yapmak, şaşılık ameliyatını yapmak, göz bozukluğunu gözlükle tedavi etmek ardından kapama ya da CAM tedavisi yapmak idi. Bu tedaviler de çocuklar 10 en geç 11 yaşına gelinceye kadar yapılır, bu yaşta gelinen görme seviyesi ne ise görme o yaştan sonra artmaz aynı seviyede kalırdı. Bu yüzden görme tembelliğinin  tedavisi 10-11 yaşına kadardır diye bilinirdi.
 
 Son yıllarda geliştirilen yepyeni bir teknik artıkgöz tembelliği çeken hastalara umut ışığı oldu. NEUROVİSİON denen bu yeni teknik klinik olarak yararı kanıtlanmış, cerrahi olmayan, risksiz bir yöntem. Bu yöntem göz tembelliği olan yetişkinler için  Amerikan yiyecek ve  ilaç dairesinden  onaylı tek yöntem. Bu teknik, primer görme korteksi denen, beyindeki görme olayını yorumlayan hücreleri, farklı görsel uyaranlarla uyararak görmeyi arttırıyor. Bu etkin uyarılma beyindeki görme yorumlanması olayını  geliştirerek, hem görme kalitesini, hem de görme keskinliğini arttırıyor.
 
Hastanın tıbbi ve göz hastalıklarına bağlı özgeçmişi, görme keskinliği ve görme kalitesi, İki gözle görme ve derinlikli görme testleri, şaşılık testleri, hastanın mevcut gözlüğünün muayenesi gibi detaylı muayenesi yapıldıktan sonra hastanın bu tedaviye uygun olduğuna karar verilirse hastanın bilgileri Neurovision sistemine kaydediliyor. Merkezde şahsın kendisine özel bir tedavi programı özel bir yazılım ile geliştirilip hazırlanıyor. Tedavi yaklaşık 40 oturumdan oluşuyor. Hastalar evlerinde kendi bigisayarlarından internete bağlanarak yaklaşık 30 dakika süren bu egzersiz programlarını haftada 2-3 kere yapmaya başlıyorlar. Hastalar ne kadar iyi konsantre olup bunu yaparlarsa sonuç o kadar iyi oluyor.
9 ile 55 yaş arasındaki göme tembelliği sıkıntısı olanlar, düzeltilmiş görme gücü %30 olanlar ve kayma açısı 8 prizmadan fazla olmayanlar için uygulanabilen bir yöntem. Bu hastalarda görme keskinliği ve kontrast duyarlılığını arttırarak görme kalitesini yükseltiyor.
 
Bu teknik aynı zamanda düşük miyoplara, erken presbyopik hastalara ( yakını görme bozukluğunun ilk yıllarında ) refraktif cerrahi sonrası ( lazerle gözlük atma ameliyatı ) sonras, ve eğer katarakt ameliyatında göze çok odaklı göz içi merceği yerleştirilmişse buna bağlı sıkıntılarda da oldukça iyi sonuç veren bir tedavi yöntemi.
 
SONUÇ OLARAK :

-İnvazif olmayan, cerrahi olmayan bir yöntem
-Acısız ağrısız bir yöntem
-Hem Avrupada hem Amerikada güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış bir tedavi.
-Büyük bir kısmı evde uygulanan rahat bir yöntem
-Tamamen risksiz bir tedavi 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cihan Ünlüçerçi

Op. Dr. Cihan ÜNLÜÇERÇİ, 1961 yılında Bandırma'da Göz doktoru bir baba ve ev hanımı bir annenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimini Özel Alman Lisesinde tamamladıktan sonra 1980 yılında Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Pazarlama bölümünde lisans eğitimine başlamıştır. 1 yıl burada eğitim aldıktan sonra babasının da mesleği olan tıp doktorluğuna duyduğu ilgi nedeniyle 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmış ve tıp eğitimine başlamıştır. 1988 yılında tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca özel dersler vermiş, kongre turizmi alanında bölüm yöneticiliği yapmıştır. İstanbul Tıp Fakültesi Fotoğraf Kulübünün kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca kendisi İstanbul Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi ve lisanslı kayakçısı olarak spor faal ...

Etiketler
Göz tembelliği
Op. Dr. Cihan Ünlüçerçi
Op. Dr. Cihan Ünlüçerçi
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube