Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti ameliyatı)

Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti ameliyatı)

Göz kapakları farklı sebeplerden dolayı sarkma yapabilir veya torbalanabilir. Bu sebeplerin arasında yaşlanma, bazen aileden gelen kalıtsal durumlar veya gözlerin fazla yorulması gibi sıralanabilir. Bazen cilt yer çekiminden dolayı sarkar ve bollaşabilir.

Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti ameliyatı) üst veya alt göz kapağına uygulanan estetik bir cerrahi girişimdir. Yapılan bu işlem ile üst ve alt göz kapaklarında bulunan fazla deri ve yağ dokuları kas fazlalıkları ile çıkarılır.  İyi planlanmış olan bir göz kapağı ameliyatı hastaya daha genç bir görünüm kazandırır. Sonuçları yıllarca kalıcı olan uyanık ve genç bakışlar sağlar.

Göz kapağı ameliyatı kim olmalı?

Göz kapağı ameliyatı ihtiyaç duyan her hasta için uygundur. Öncelikle uygulamayı yapacak olan doktor ile görüşülmesinde fayda vardır. Tiroit hastalığı, hipertansiyon ve gözlerin nemlenmesi için yeterli kadar göz yaşı üretemeyen hastalar bu durumu öncelikle doktoruna belirtmesinde fayda vardır.

Göz kapağı ameliyatı yapılacağı zaman yüz germe ya da kaş kaldırma gibi diğer yüz cerrahi işlemleri ile birlikte de kombine edilebilir.

Göz kapağı ameliyatına en uygun adaylar sağlıklı, psikolojik açıdan stabil ve gerçekçi beklentiler içinde bulunan kişilerdir ve çoğu 35 yaş ve üzerindedir. Aile içinde düşük, torbacıklı göz kapağı bulunan kişiler var ise daha genç yaşta bu uygulamaya karar verebilir.

Göz kapağı ameliyat süreci nasıldır?

Göz kapağı ameliyatı genellikle 1 ila 3 saat arasında sürer. Göz kapağı ameliyatı ile yapılan kesilerin üst ve alt göz kapaklarının doğal kıvrım çizgilerine yerleştirilir. Kirpiklerin ise 1 mm kadar altından yatay olarak yapıldığı için iz fark edilmez. Girişimin yapıldığı üst göz kapağında ise göz kapağın kıvrıma rastlatıldığı için üstteki iz görünmez. Başlangıçta pembe renkte olan göz kapağı ameliyat izi zamanla beyazlaşır veya ten rengine dönüşür.

Göz kapağı ameliyatı lokal anestezi altında hafif bir sedasyon (sakinleştirici) ile yapılır. Göz kapak bölgesi hemen hemen en az iz kalan bölge olmasına rağmen, en önemli  konu oluşan ince izin (skar) mümkün olduğu kadar belirsiz olmasıdır.

Tipik bir girişimde, doktorunuz göz kapakların doğal çizgilerini takip eden kesiler yapar. üst göz kapağındaki çizgiler takip edilir ve alt göz kapağında kirpiklerin bitişiğinden müdahale yapılır. Doktorunuz gerekli görülen yağ dokusunu çıkarır veya taşmış olan dokuyu alttaki çukur bölgeye yayarak düzgün görüntü elde eder. Fazla olan kas ve deri dokusunu da keser. Bu işlem sonunda kesiler çok ince sütür iplikler ile kapatılır.

Göz kapağı iyileşme süreci nasıldır?

Göz kapağı ameliyatı sırasında verilmiş olan anestezinin etkisi geçtikten sonra ciltte oluşan gerginlik hissi rahatsızlık verebilir. Ameliyat sonrası hastalarda birkaç gün morluk ve şişlik oluşur, iyileşmesi bir ila dört hafta sürebilir. Aynı şekilde ilk birkaç hafta içinde ışığa hassasiyet, bulanık ya da çift görme veya fazla göz yaşı gibi belirtiler görülebilmektedir. İyileşme sürecinde yara izlerine pomad uygulanır.

Ameliyat sonrası dikişler üç ila yedi gün içerisinde doktorunuz tarafından alınır. İki ila üç gün sonrası televizyon seyredip, okumaya başlanabilir. Genellikle on gün gibi bir süre içerisinde normal hayata geri dönülebilir. Dışarıya çıkıldığında hassasiyetliklere karşı güneş gözlüğü ile korunabilir.

Göz kapağı ameliyatı geçirecek olan kişilerin ameliyat öncesi ve sonrası sigara ve alkol tüketiminden uzak durması doktorunuz tarafından tavsiye edilir. Nadiren de olsa göz kapağı ektropiona (göz kapağın tam kapanmaması) oluşmasına sebep olur.

Şiddetli bir ağrı hissederseniz, hemen cerrahınızı arayınız.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube