Glokom ve glokom ameliyatı

Glokom ve glokom ameliyatı

GLOKOM: 

Glokom halk arasında karasu veya göz tansiyonu olarak bilinen yaygın bir göz hastalığıdır. İyi boşalmayan göz içi sıvısı göz tansiyonun yükselmesine sebep olur. Göz içi basıncının normal değerleri10-21 mmHg arasındadır ve gün içinde farklılık gösterebilir. Glokom  bir belirti vermez ancak rutin göz muayenelerinde ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen kişilerde görme kaybına neden olur. Göz içi sıvısının basıncının yüksek olması görme sinirine hasar vererek görme alanında kayıplara neden olur. Glokom  dünyada en fazla kalıcı görme kaybına neden olan hastalıktır. 40 yaş üzerine %2 sıklıkla görülen  bu hastalık  yeni doğan bebeklerde de görülebilir. Bir çok tipi olan bu hastalığın ortak özelliği kaybedilen görmenin geri getirilememesidir.Hastalığın 2 tipi çok önemlidir. Bunlar;

* Kronik açık açılı glokom
* Açı kapanması glokomu

İlerleyen yaş, ailede glokom öyküsü, uzun süre kortizon kullanımı, şeker hastalığı, migren, miyopi ve göz yaralanmaları glokom riskini arttıran faktörlerdir.
Glokom belirti  vermediğinden ancak rutin göz muayenesi sırasında yapılan göz tansiyonu ölçümü, görme sinirinin kontrolünde rastlanan şüpheli  bulgular neticesinde  yapılacak olan görme siniri analizi (RNFL),görme alanı testi ve kornea kalınlığı ölçümü ile teşhis edilebilir.

Tedavide öncelikle göz içi basıncını düşürmeye yönelik damlalar  verilir,damlara rağmen düşmez ise lazer ve cerrahi yöntemler uygulanır.

GLOKOM AMELİYATI:

Damlalar ve lazer ile düşürülemeyen göz tansiyonu  ancak ameliyat ile  düşürülür.Glokom ameliyatlarında amaç göz içi basıncı düşürerek görme sinirinin hasara uğramasını durdurmaktır.

Gözün ürettiği  hümoraköz’ün dolaşıma geçmesini sağlayan sistemde oluşan tıkanıklık yada darlık olması göz içi basıncını yükseltir.İlaç ve lazer göz içi sıvısının salgılanmasını azaltmak veya gözden çıkmasını kolaylaştırmak için kullanılır.
Glokom ameliyatında amaç göz içi sıvısının dışarı çıkmasını sağlamak için yeni bir kanal açmaktır.
Ameliyat  genellikle Lokal  anestezi ile yapılır fakat bazı durumlarda genel anestezi de uygulanabilir.
Ameliyattan sonra göz kapatılır ve antibiotikli damlalar verilir, hasta ertesi gün kontrole çağrılır.

Glokom ameliyatından sonra kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonların gelişmesi %1’in altındadır.

Glokom ameliyatlarından sonra görme artışı beklenmez, bu ameliyatın amacı görmenin daha kötü olmasını engelleyerek olan görmeyi korumaya  yöneliktir.
Ameliyattan sonra geçici görme kaybı olabilir, görme eski haline yaklaşık 1 ay sonra döner.

Hasta  ameliyattan sonra yine göz tansiyonunu düşürmek için damla kullanabilir.
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Dr. Halil Bahçecioğlu, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Almanya'da, lise eğitimini ise 1976 yılında İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine 1976 yılında Viyana Üniversitesi'nde başlayan Dr. Bahçecioğlu, aynı yıl Graz Karl -Franzes Üniversitesi Almanca Çevirmenlik ve Graz Karl-Franzes Üniversitesi Felsefe bölümlerine de başlamıştır. Dr. Bahçecioğlu, 1979 yılında Almanca -Türkçe Yeminli Mütercim Tercüman unvanını aldı, 1980 yılında Felsefe bölümünü tamamlamış ve 1981 yılında Graz Karl-Franzes Üniversitesi felsefe bölümü yüksek lisansını gerçekleştirdi, 1983 yılında ise tıp doktoru unvanını aldı. 1983 yılında yine Viyana Üniversitesi'nde göz hastalıkları alanında ihtisasına başlamıştır ve aynı yıl askerlik hizmetini de yerine getirmiştir. 1984 yılında zorlu Yabancı Dil ve Yeterlilik sınavla ...

Etiketler
Glokom nedir
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube