Genital siğil (kondilloma akümünata)

Genital siğil (kondilloma akümünata)

Genital siğil nedir?

Cinsel organların üzerinde, çevresinde, oral seks yoluyla ağızda, boğazda görülen; tek veya çok sayıda; deriden kabarık karnabahar yüzeyi gibi, bazen saplı veya sapsız kabartı, bazende ciltten ayırt edilmekte zorlanılan yassı şekilde, toplu iğne başı büyüklüğünden bütün kasıkları, vajeni, makatı ve vulvayı kaplayacak kadar yaygınlaşan HUMAN PAPİLLOMA VİRUS(HPV) enfeksiyonu sonucu oluşan tümoral lezyonlardır.

Hangi HPV tipleri görülür?

Human Papilloma Virüsün bilinen 100'den fazla alt tipi var olmasına rağmen en sık HPV tip 6 ve 11 genital siğillere neden olmaktadır.

HPV Virüsü nasıl bulaşır?

HPV cinsel yolla bulaşan en sık hastalıktır. Cinsel bölgeyi enfekte eden HPV'ler cinsel temas yoluyla kolayca yayılır. Bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Sürtünme yolu ile gençlerde de sıklıkla bulaşabilmektedir. Virüsün erkek menisi içinde de saptanması vücut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini düşündürmektedir.

Siğiller ne zaman çıkar?

Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen bir kaç ay, bazen de bir kaç yıl sonra çıkabilir. Hatta bazen virüs yıllarca hiç bir bulgu vermeden vücutta kalır. Hastaların büyük bölümü 2-6 ay içinde belirti verir. Aktif lezyonların varlığında bulaşıcılık en yüksektir. Siğiller ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra yeniden siğil çıkmadan geçen dönem ne kadar uzunsa bulaştırıcılık da o oranda azalmaktadır. Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir.

Nasıl tanı konur?

Genital siğillere fizik muayne ile tanı konulabilir. Şüpheli olgularda gerekirse biopsi alınabilir. Genital bölgedeki yayılımı daha iyi görebilmek için %3-5'lik asetik asid çözeltisi enfekte alanlarda daha beyaz bir görünüme neden olarak özellikle yassı lezyonların daha iyi görünmesinde yardımcı olacaktır. HPV kan dolaşımına geçmediği için kanda bu virüsü saptamak mümkün değildir. Yani sanılanın aksine HPV tanısını bir kan testi ile koymak mümkün değildir ve HPV-genital siğil'e özgün bir kan testi incelemesi yoktur.

Gebelikte nasıl davranır?

Gebelikte vücudun bağışıklık sistemi hormonal değişikliklere bağlı olarak zayıflar. Bu nedenle siğiller gebelikte anormal hızla çoğalma eğilimine girebilir. Çok ciddi bir sorun oluşturmadıkça gebelikte genital siğilleri tedavi etmek istemeyiz. Çünkü hızla tekrarlama şansı yüksektir. Kondilomların varlığı genellikle doğum şeklini etkilemez. Eskiden kondillom geçirmiş gebelerde sezeryan ile doğum tercih edilirdi. Amaç virüsün bebeğe bulaşma riskini yok etmektir. Ancak günümüzde doğum sırasında aktif lezyon olmadığı sürece bu kişilerin normal vaginal doğum yapabilecekleri ve bebeğin etkilenmeyeceği gösterilmiştir. Bazen de gebelik döneminde vajende çok hızlı üreyerek vajeni tümü ile kaplıyabilir.

Nüks eder mi?

HPV virüsü DNA virüsüdür ve Latent olarak vücudda kalır. Yani HPV virüsü vücuda girdikten sonra aktif olacağı koşullar oluşana kadar uykuda kalır. Vücudun bağışıklık mekanizmasında zayıflama oluştuğunda uykudan uyanarak lezyonlar oluşturur. Lezyonlar tedavi edilse dahi eğer uygun koşullar oluşursa yeniden nüks ederler. Bu enfeksiyon insanda ömür boyu kalır.

Genital siğillerin kadındaki önemi nedir?

HPV'nin şu an bilinen ve sınıflanan 100'den fazla alt tipi vardır. Bunların bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara genital HPV denir. En sık HPV tip 6 ve 11 genital siğillere neden olmaktadır. Fakat HPV tip 16, 18, 31, 45'de içeren 15 - 16 tipi rahim ağzında hücresel değişikliklere yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların % 97'sinde HPV virüsü saptanmaktadır. Bu nedenle HPV virüsü ve meydana getirdiği genital siğiller saptandığında mutlaka tedavi edilmeli ve hastalar doğru bir şekilde yakından takip edilip smear testi ve gerektiğinde kolposkopik takip yapılmalıdır.

Nasıl tedavi edilirler?

İlaçla

Kimyasallar veya jel

Lokal immun modulator krem

Triklorasetikasid - Diklorasetikasid

İnterferon

5Florourasil

Cerrahi

Lazer vaporizasyon

Krioterapi

Koterizasyon

Cerrahi eksizyon

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, 26.06.1968 tarihinde Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardında ...

Etiketler
Hpv tedavisi
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube