Genital siğil hpv kondilom

Genital siğil hpv kondilom

HPV  100 den fazla çeşidi olan virustur. Düşük ve yüksek riskli tipleri vardır. Genellikle cinsel birleşme veyacilt teması ile bulaşır. Anüs ve genital bölgede siğil şeklinde ortaya çıkar.Bazen de rahim ağzına bulşaşarak rahim ağzı kanserine neden olur.

Temastan sonra bulaşma ve ortaya çıkma arasındaki kuluçka süresi belirsizdir. Cilt sıyrıklarından da geçebileceğinden sürtünme yoluyla da buşabilir.Erkek menisinde de tespit edilen virus vaginal yoldan ,cinsel ilişkiyle de bulaşabilir. Bazen kişi bu virusu taşıdığı halde hiçbir belirti vermez sadece partner taşır. Genital bölgede veya anüs çevresinde horoz ibiği şeklinde çıkıntılarla kendini gösterir.Tespit edildiğinde smear testi ile rahim ağzı kanser taraması ve hpv tipleme testi yapılmalıdır.

TEDAVİ

Siğilleri dondurmak , yakmak veya özel kremlerle yoketmektir.Vücut direnci arttırıcı ilaçlarla da bu virusun tamamen temizlenmesi de  olabilmektedir. 18-45 yaş arsındaki erkek kadın herkes bu hpv virusuna karşı aşılanmalıdır. 3 doz cilt altına yapılan bu aşı en yüksek riskli hpv tiplerine karşı kişiyi ömür boyu korur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgi Gökcan

Op. Dr. Bilgi GÖKCAN, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlköğrenimini Beşiktaş Turgut Reis İlkokulu’nda, orta öğrenimini ise Nişantaşı Kız Lisesi’nde dereceyle bitirmiştir. 1987 yılında üniversite sınavında ilk tercihi olan İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması ile hayallerini süsleyen doktorluk macerası başladı.  Üniversite yıllarında, derslerinin yanında DETAM adı verilen deneysel araştırma kliniğinde farklı hayvan deneyleri yaparak bilimselliğe de ilk adımı attı ve tıp eğitimini 1993 yılında iyi bir derece tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Mezuniyetini takiben Bartın'ın Kurucaşile isimli kasabasında pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Burada mesleki alandaki ilk deneyimini kazandı ve 7 ay sonra, 1994'de uzmanlık sınavında  ilk tercihi olan İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk hastalıkları Hastanesinde Kadın Hastalıklar ...

Etiketler
Genital siğiller
Op. Dr. Bilgi Gökcan
Op. Dr. Bilgi Gökcan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube