Genital organlarda yapılan estetik girişimler

Genital organlarda yapılan estetik girişimler

Genital Organlarda Yapılan Estetik Girişimler

Labioplasti : Labium minus lerin (küçük dudakların) küçültülmesi

Vajinoplasti : Vajinanın daraltılması

Labioplasti ameliyatı kimlere yapılır?

Vulvanın bir parçası olan küçük dudaklar bazı kişilerde daha büyük ve uzun olabilmektedir. Özellikle dar pantolon ve bikini giyildiğinde bu durum rahatsız edicidir. Labioplasti başarılı vajina estetiği ameliyatlarından biri olarak yaşam kalitesini artırmak anlamında bu tür rahatsızlıkları olanların yaptırdığı estetik cerrahi girişimdir.

Ameliyat ne kadar sürer? Ameliyat sonrasında neler yapılır?

Küçük dudakların küçültülme işlemi genel anestezi altında yaklaşık 30 dakika içinde gerçekleştirilir.

Ameliyat sonrası hastalara antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilerek 2 saat içerisinde taburcu edilebilirler. Günlük hayata ertesi gün dönebilirler. İşlem sonrası banyo yapılabilmektedir. 3 hafta sonrasında cinsel aktiviteye başlanabilir.

Genital bölge kanlanması bol olan bir alan olması nedeni ile iyileşme hızlı olmaktadır fakat genital bölge hijyenine dikkat edilmez , verilen ilaçlar kullanılmaz ve erken dönemde dikişlere zarar verecek şekilde cinsel birlikteliğin olması durumunda dikişlerin olduğu alanda enfeksiyon görülebilir , dikişler açılabilir. Yaraya göre, pansuman ya da yeniden dikiş atılması ve antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanır.

Vajina daraltma ameliyatı:

Normal vajinal yol ile fazla kilolu bebek doğurmuş kadınlarda, ilerleyen yaşlarda vajinadaki kasların gevşemesi sonucunda ilişki sırasında vajinanın yeterli kavrama hissini sağlamaması ve ilişki esnasında vajinadan ses duyulması nedeni ile cinsel ilişkinin kötü etkilenmesi sebebi ile yapılmaktadır. Doğum sayısı arttıkça vajinal kasların gevşeme riski de artar. Bu durum da idrar tutamama, idrar torbası ve rahimin sarkması gibi problemlere yol açabilir. Vajina daraltma ameliyatı ile bu sorunlar çözümlenebilmektedir.

Genel ya da spinal anestezi ile 30-60 dk arasında süren bir ameliyattır. Operasyon sonrası vajina içine tampon koyulabilir. Taburcu olurken 1 gün sonrasında tampon çıkartılır. Dikiş alımı ve pansuman gerektirmez. Antibiyotik kullanımı ve genital hijyene dikkat edilmesi yeterlidir. Operasyondan sonra 6 hafta cinsel ilişki önerilmez. Bu süreden önce yaşanan birlikteliklerde dikişlerde yeterince iyileşme sağlanamadığından vajinada tekrar genişleme görülebilir.

Ameliyat sonrası tekrar gevşemeyi önleyen  vajina çevresindeki kasları kasıp gevşetme olarak bilinen Kegel Egzersizleri önerilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık

Doç. Dr. Müzeyyen UYANIK, Isparta'da doğmuştur. Lise öğrenimini Adem Tolunay Fen Lisesi'nde derece ile bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık sonrası mecburi hizmet yükümlülüğünü Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Müzeyyen UYANIK, burada 3 yıl görev yapmış ve alanında bu hastanede ilk defa gerçekleştirilen nitelikli ameliyatlara imza atmıştır. 2014 yılında ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent olarak göreve başlamıştır. Aynı süre zarfında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üremeye Yardımcı Tedavi ve Eğitim M ...

Etiketler
Labioplasti ameliyatı
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube