Gebelikte tanısal tetkikler

Gebelikte tanısal tetkikler

Tam kan sayımı:

Kansızlık veya trombosit düşüklüğü gibi durumların önceden tesbitine yarar.

Enfeksiyöz hastalıklar için testler:

Bebeğinize bulaştırabileceğiniz hepatit ve frengi gibi hastalıkları önceden saptayıp önlem almayı sağlar.

Kan grubunun saptanması:

Bebeğinize zarar verebilecek kan uyuşmazlığı gibi bir durumun önceden saptanıp önlem alınmasını sağlar.

Pap smear(sürüntü) testi:

Annede rahim ağzı kanseri erken teşhis ettirir.

İdrar analizi:

Annenin böbreklerinde iltihaba yol açabilecek mesane enfeksyonu olup olmadığını,annede gebelik zehirlenmesi-preeklampsi-gelişip gelişmediğini saptar.

Ultrasonografi:

Gebeliğin canlı ve sağlıklı olup olmadığı hakkında fikir verir.Doğum şekline karar vermeye yardımcıdır.Dış gebelik gibi tehlikeli durumları önceden saptamaya yardım eder.

İkili tarama:

Gebeliğin 11-14 hafta arasında bebekte Down sendromu(mongolizm) riskinizi belirler.Bu testte riskin yüksek çıkması durumunda hekiminiz size amniosentez gibi ileri tetkikleri önerecektir.

Üçlü tarama:

16.-20. gebelik haftalarında yapılan bu tetkik bebeğinizin Down sendromu ,nöral tüp defekti(sırt kemiklerinin açıklık) riskini belirler.

NST:

Bebeğin kalp atışlarını ve anne rahminin kasılmasını kaydeder,bebeğin iyilik hali hakkında bilgi verir,erken doğum gelişip gelişmediğini anlamaya yardımcıdır.Doğum sırasında sezeryan gerekip gerekmediği konusunda hekime yön verir.

Amniosentez:

16.-20. gebelik haftalarında bebeğinizin etrafını kaplayan rahim içindeki sıvıdan örnek alınarak bebeğinizin down sendromlu olup olmadığına kesin karar verilir.

Koryon villus örneklemesi:

Bebeğinizin eşinden örnek alınarak yapılır(10.-12. gebelik haftalarında bebeğinizin down sendromu,doğuştan adrenal bez hastalıklarına erken tanı konulmasını sağlar.

Kordon kanı örneklemesi:

Amniosentez zamanını geçirmiş sakatlık şüphesi olan gebelerde, kan uyuşmazlığı vs. gibi durumlarda tetkik veya tedavi için bebeğinizden kan alınmasını sağlar.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlhami Atılgan

Op. Dr. İlhami ATILGAN, 1966 yılında Diyarbakır'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Diyarbakır'da tamamlamıştır. Ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü görevini başarıyla yerine getirmiştir. Ankara Etlik Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Hastanesi'nde ihtisas eğitimini de tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. İlhami ATILGAN, Diyarbakır S.S.K ve Doğumevi Hastanesi'nde 6 yıl görev yaptıktan sonra kurucusu olduğu Özel Çamlıca Kadın Hastalıkları ve Doğum Cerrahi Dal Merkezi'nde  7 yıl boyunca Kadın Doğum Uzmanı ve yönetici olarak çalışmıştır. Diyarbakır Veni Vidi Tüp Bebek Merkezi'nde 3 yıl koordinatörlük yaparak merkezin, bölgenin en büyük Tüp Bebek Merkezi olmasını sağlamıştır. 1 yıl süreyle Ankar ...

Op. Dr. İlhami Atılgan
Op. Dr. İlhami Atılgan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube