Gebelikte sigara kullanımı!

Gebelikte sigara kullanımı!

Sigara dumanı içerdiği zift, nikotin, karbonmonoksit ve diğer zehirli gazlarla, başta bronş ve akciğerler olmak üzere vücudun çeşitli organ sistemlerine zarar verir. 

Anne adaları, her bir sigara içiminde, bebekte hipoksi (oksijen azlığı ) ve hipertansiyona (yüksek tansiyon) sebep olur.Günde bir paket sigara içdiği düşünülürse, 20 kez bebek oksijen azlığına maruz kalıyor demektir. Sigarayı tümüyle, gebelik planlandığı anda bırakmak en idealdir. Fakat bunu başaramayacak anne adaylarının en azından günlük sigara sayılarını en aza indirmeleri gerekmektedir. 

Sigara kullanan gebelerde, düşük riski artar, erken doğum tehdidi oluşur.Anne karnındaki bebekte beslenme bozukluğu oluşur ve düşük kilolu bebeklerin doğmasına sebebiyet verir.Ablasio plasenta denen hamilelikte iç kanama geçirme ihtimali artar. Lohusalıkta, süt miktarı azalır, en tehlikelisi anne karnında bebek ölüm riski oluşur. 

Baba adaylarının da gerek doğum öncesinde, gerek doğum sonrasında, ev içinde içdikleri sigaralarla, bebek de pasif içici durumuna geçer.Bu nedenle bebeğin olduğu yerlerde sigara içilmesine izin verilmemelidir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Hamilelik döneminde sigara kullanımı
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube