Gebelik ve omega-3

Gebelik ve omega-3

GEBELİK ve OMEGA-""3

Son yıllarda gebelikte omega3 kullanımının faydaları tıp dünyasındaki yerini almıştır. Omega3'ün bebeğinizin gelişiminde önemli yararları vardır. Bunlar kabaca; bebeğinizin sinir sistemi, beyin gelişimi, gözde retina tabakası oluşumu üzerine olan etkilerdir.

Omega3 aynı zamanda sizin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenizde de önemli yer teşkil eder. Gebelik zehirlenmesi (preklampsi), doğum sonrası depresyon ve erken doğum olasılığını azaltıcı etkisi bunlardan en önemlileridir. Gebelikte, diyette omega3 alımının yetersiz olması, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum ve sezeryan oranlarının artışı ile de ilişkilidir. Omega3'ün bebek üzerinde uzun dönemde ki olumlu etkileri de mevcuttur. Yapılan çalışmalarda omega3'ü yeterli alan anne adaylarının bebeklerinde, yeterli almayanlara göre dikkati odaklama ve görsel algılama daha iyidir ve gelişimleri de 2 ay önde gitmektedir. Omega3'ün etkileri arasında, bu bebeklerde daha az gelişimsel ve davranışsal problemler görülmesi ve yetişkin dönemlerinde daha az sıklıkla meme ve prostat kanserine yakalanmaları da sayılabilir.

 

Ne zaman alınmalı?

Gebe olunsun veya olunmasın her bireydeki sağlıklı bir diyet, yeterli oranda omega3 içermelidir. Gebelikte ise günlük en az 250mg omega3 alımı öneririz. Bununla beraber bebeğin özellikle ihtiyacı olduğu dönem gebeliğin son 3 aylık dönemidir.


Omega3 kaynakları


Omega3 en fazla balık ve balık yağı ürünlerinde bulunur. Bunlar yağlı balıklar ( uskumru, sardalya, hamsi ve somon balığı), omega3 balık yağı tabletleri, taze veya dondurulmuş ton balığıdır. Çok önemli bir noktayı akılda tutmak gerekir. Bu da bazı balıkların mercury ve pcb denilen kimyasal maddeleri aşırı oranda bulundura bilmeleri ve bunun bebek üzerine olumsuz etkisi olabilmesidir. Bu sebeple bu maddeleri en az oranda içeren ve güvenle tüketilebilecek balık türleri; karides, ton balığı, somon balığı, yayın balığı tercih edilmelidir. Bu zararlı maddelerin en fazla oranda bulunduğu ve uzak durulması gereken balıklar ise dev uskumru ve kılıç balığıdır. Çalışmalarda son varılan fikir birliği en az haftada 2 defa olmak koşuluyla balık tüketilmesi yönündedir.


Balık dışındaki omega3 kaynakları ise; yumurta, meyve ve yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu yağı ve cevizdir. Eczanelerde satılan omega3 tabletlerinde önemli olan, balığın karaciğerinden yapılmamış olanları tercih etmenizdir. Çünkü balık karaciğeri yüksek oranda retinol yani vitamin A içerir ve bu madde doğum sakatlıklarına yol açabilir. Dolayısıyla balığın karaciğerinden değil vücudundan elde edilen omega3 tabletleri tercih edilmelidir. Özellikle hamileler içi olan tabletlerde zaten buna dikkat edilmiştir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Volkan Serhat Dede

Op. Dr. Volkan Serhat Dede, 1979 yılında Balıkesir’de dünyaya geldi. İlköğretimini Kocaeli Piyale Paşa İlkokulunda birincilikle, ortaokulu Kocaeli Anadolu Lisesi'nde, liseyi ise Balıkesir Lisesi'nde birincilikle tamamlayan Dr. Dede, tıp eğitimine 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladı ve 2002 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Dede, 2003 ile 2008 yılları süresince Ege Doğumevi Ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını sürdürdü. Askerlik hizmetine 2008 yılında  başlayan Dr. Dede dönem derecesiyle İzmir Asker Hastanesi'nde görevini tamamladı ve ardından 2009 ile 2010 yılları arasında Hakkari Yüksekova’da mecburi hizmet görevini gerçekleştirdi. Dr. Dede, 1 yıl süresince İzmir' de ,2 yıl süresince de Hakkari Yüksekova' daki muayenehane ...

Etiketler
Gebelik ve omega-3
Op. Dr. Volkan Serhat Dede
Op. Dr. Volkan Serhat Dede
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube