Gebelik takibi ve riskli gebelik

Gebelik takibi ve riskli gebelik

Planlı bir gebelik söz konusu ise çiftlerin gebelikten önce doktora başvurarak, sağlıklı bir gebelik süreci için engelleyici bir problemin olup olmadığını, risk faktörlerini ve özellikle daha önceden başarısızlıkla sonuçlanan gebelik hikayesi varsa mutlaka uzman bir doktora başvurarak gerekli araştırmanın ve planlanmanın yapılması açısından önem kazanmaktadır. Bunun yanı sıra adet gecikmesi ile yapılan gebelik testi sonuçlarının pozitif çıkması halinde gerekli muayene için doktora başvurulması gerekir.

Gebelik kontrollerinin gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ve bazı durumlarda sıklığı değişmektedir. İlk aylarda yapılan muayenelerde gebeliğin saptanması için gebelik kesesi ve bebeğin kalp atımları incelenmektedir. Gebeliğin 5- 6. haftasında yapılan incelemelerde bebeğin kalp atışı izlenirken, 9. Haftadan sonra yapılan muayenelerde nedeni bilinmeyen düşük riski saptanabilmektedir. 11-12. Haftalarda kontrole çağırılan anne adayına ikili test yapılarak bebeğin sağlık durumları incelenir.

Eğer test sonucunda herhangi bir problem yoksa gebelik takibi aylık olarak yapılır. 22-24. haftaları arasında perinatoloji uzmanları tarafında detaylı ultrasonografi ile muayene yapılır. Gebeliğin bu haftasında bebeğin tüm sistemleri ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilirken, birçok hastalık anne karnında teşhis edilmektedir. Bu nedenle gebelik takibindeki en önemli kontrollerden birisidir.

Gebeliğin son dönemlerine doğru özellikle 32. haftadan sonra muayene sıklığı arttırılır. Bebeğin sağlık durumu, doğum şekli ve herhangi bir problemin olup olmadığı değerlendirilir. On beş gün ara ile yapılan bu kontroller 36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak takip edilir. Bebeğin doğum kanalına yerleşimi izlenerek, doğum şekli belirlendikten sonra kontrollere son verilir.

Yüksek riskli gebelikler

Gebelik normal ve doğal bir süreçtir. Bazı durumlarda gebe kalmadan önce anne adayının vücudunda bulunan hastalıklar (annenin mevcut hastalıkları) veya hamilelikten dolayı sonradan gebelik dönemi ortaya çıkan sorunlar çeşitli risklerin ortaya çıkmasına yol açar. Böyle gebeliklere riskli gebelik veya yüksek riskli gebelik denir. Riskli ve yüksek riskli gebelikler bazı durumlarda hem hamile annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını ve hatta hayatını tehdit edebilir.

Riskli ve yüksek riskli gebelikler, mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından ve çok daha yakından takip edilmelidir. Riskli gebelik doktorları ile yapılması gereken riskli gebelik takibi, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içermektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Flora Çitgez

Op. Dr. Flora ÇİTGEZ, 1980 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırms Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Flora ÇİTGEZ, mesleki çalışmalarına Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Yüksek riskli gebelikler
Op. Dr. Flora Çitgez
Op. Dr. Flora Çitgez
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube