Gebeliğin oluşumu

Gebeliğin oluşumu

Normalde her ay (siklus), yumurtalıklarda (over) yer alan on binlerce yumurta (oosit) hücresinden, onlarcası (antral follikül, AF) olgunlaşmak üzere yola çıkar (follikülogenez). Bunlardan sadece bir tanesi, olgunlaşmayı başarır ve yumurtalıktan atılarak (ovulasyon), tüplere geçer ve burada sperm hücresi tarafından döllenir (fertilizasyon).

Döllenen yumurta hücresi, gelecekte embriyo olmak üzere zigotu oluşturur. Tüplerde oluşan zigot, bölünüp çoğalan hücreleriyle, tüplerden rahime (uterus) doğru yol alır ve burada bir blastokist haline dönüşerek rahim içine (endometrium) yerleşir (implantasyon).

Rahim yerleşen blastokistten salgınan gebelik hormonu, beta-hCG (human koryonik gonadotropin), gebelik testinin pozitif olmasını sağlar.

"Yumurtanın (oosit) olgunlaşma (follikülogenez) ve atılma (ovulasyon) süreci, beyinden salgılanan hormonların, yumurtalıklar (over) üzerindeki etkileriyle gerçekleşir."

"Yumurtalıklar (over), beyinden aldığı hormonal uyarılara cevap vererek, yumurta (oosit) geliştirir. Sonunda gelişen olgun yumurtanın tüplere gitmesi için yumurtlamayı (ovulasyon) gerçekleştirir. Yumurtalıklar bu esnada östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar."

"Rahim içindeki (endometrium) hücreler, yumurtalıklardan (over) salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle gelişerek blastokistin yerleşmesine uygun hale gelir."

"Her ay (siklus) meydana gelen hormonal düzenlemeler sonrasında sağlıklı bir gebelik elde edilmeye çalışılır."

"Gebeliğin tekil olması son derece önemlidir ve bunu garanti altına almak için her ay, gelişmek üzere yola çıkan onlarca yumurtadan (oosit), sadece tek bir olgun yumurtanın gelişmesine izin verecek bir düzenleme gerçekleşir."

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Hamilelik nasıl oluşur
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube