'flor' yararlı mı ?, zararlı mı ?

'flor' yararlı mı ?, zararlı mı ?

Son zamanlarda sosyal medyada Flor'la ilgili akıl almaz olumsuz görsellerin paylaşıldığını üzülerek görüyorum. Birçok hastam endişeyle okullarda uygulanan flor vernikler hakkında, macunlar hakkında sorular soruyor. Bu konuda bizlere düşen sizleri aydınlatmak ve bilimsel verilere dayanan gerçekleri sunmaktır. 

   Sistemik olarak alınan yani dışarıdan alabileceğimiz flor ilaçları artık eczanelerde neredeyse hiç satılmamaktadır. Kaldı ki bizler, sistemik olarak flor alınmasının diş çürüğünü önlemek konusunda bilimsel olarak fayda sağladığına dair yüzlerce makale okuyarak mezun olduk. Şu anda piyasada sadece yüzeye sürülebilecek formda diş macunları, jeller ve vernikler bulunmaktadır. Bunların içeriğindeki Flor oranları Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu kriterlere göre sizlere en ufak zarar vermeyecek şekilde ayarlanmıştır. Bu tip ürünlerin hergün yüksek miktarlarda yutulmadığı sürece sizlere veya çocuklarınızın vücutlarına zarar vermesi mümkün değildir.

Bu nedenle iç rahatlığı ile kendiniz için ve 3 yaş üstü çocuğunuz için florlu macun kullanabilir, florlu vernik ve jel uygulamaları yaptırabilirsiniz.

 Siz yine de diş macunlarını yutmamaya özen gösterin ki içiniz rahat olsun 

       Flor Dişlerin çürümesini nasıl engeller?

Flor, dişlerin  minesinin sertleşmesine yardımcı olur. Florür, ağzınızda doğal olarak gerçekleşen demineralizasyon ve remineralizasyon süreçleri sırasında etki eder.

Yemek yedikten sonra, tükürüğünüzde bulunan asitler, dişin yüzeyindeki kalsiyum ve fosforun erimesi olarak tanımlayabileceğiniz demineralizasyona yol açar.

                Diğer zamanlarda, tükürüğünüzde daha az asit bulunur ve dişlerinizin sertliğini sağlayan kalsiyum ve fosforu yeniler. Bu işleme yeniden mineralizasyon (remineralizasyon) adı verilir. Remineralizasyon sırasında florür mevcut ise, biriken mineraller daha da sertleşerek, dişlerinizi güçlendirir ve bir sonraki demineralizasyon aşamasına kadar çözülmeyi önlerler.

Bu konuda TDB ve Pedodonti Derneği'nin açıklamasını da sizlerle paylaşmak isterim.

Son zamanlarda ulusal yazılı ve görsel basın organlarında bilimsel veriler ve gerçekler ile bağdaşmayan florür ile ilgili yayınların sıklığı göze çarpmaktadır. Florür ile ilgili bilimsel kanıtlara dayanmayan bu tür yayınların varlığı, Türk Dişhekimleri Birliği’nin bir  ‘Durum Raporu’ yayınlamasını zorunlu hale getirmiştir. Amacımız  florürün ağız diş sağlığındaki etkisine dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyuna bilgi vermektir.

Diş minesinin devamlılığı ağız boşluğu içerisinde dinamik bir denge ile sürdürülmektedir. Ağız boşluğunda bulunan bakteriler ve şeker bu dengeyi olumsuz yönde etkilerken, tükürük ve florürün olumlu etkiler yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Dişhekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Dişhekimliği Birliği (AAPD) toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamışlardır.

Günde 2 kere dişhekiminin önerdiği miktarda florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması çürüğün azaltılmasında önemli rol oynamakta, ayrıca yüksek çürük riski taşıyan bireylerde dişhekimi tarafından uygulanan florür uygulamalarının da çürük oluşumunu engellemede etkili olduğu bilinmektedir.

Son zamanlarda basında yer alan yüksek dozda sistemik florür alımının zararlı etkilerinin zeka geriliğine ve bazı sağlık problemlerine yol açtığı iddia edilmektedir. Söz konusu haberlere konu olan bilimsel araştırmalarda çok yüksek toksik dozda florür içeren doğal içme suları kullanılmıştır.

Halbuki, çürük önlemek için kullanılan oral florür kaynakları toksik dozda florür içermemektedir ve güven vericidir. Dişhekimleri flor uygulamalarında gereken önlemleri alacak eğitim ve beceriye sahiptirler. Dişhekimlerinin önerdiği uygun miktarlarda kullanılan florür insan sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu

Uzm. Dt. Nalan KOLCUOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2001 Yılında aynı üniversitede Pedodonti Ana Bilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Uzm. Dt. Nalan KOLCUOĞLU, 2001 - 2011 yılları arasında İzmir Eğitim Diş Hastanesi Çocuk Bölümü'nde görev almıştır.

Uzm. Dt. Nalan KOLCUOĞLU, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Özel Dişperim muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Flor nedir
Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu
Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube