Doktorsitesi.com

Çocukların dişleri nasıl çürür? Çürük Önleyici ve Koruyucu Tedaviler var mıdır?

Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu
Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu
12 Aralık 2017108 görüntülenme
Randevu Al
Çocukların dişleri nasıl çürür?  Çürük Önleyici ve Koruyucu Tedaviler var mıdır?

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Bu nedenle küçük yaştan itibaren bir çocuk diş hekiminin kontrolünde olmalıdır. 

  Bakteri plağı, yediğimiz yemeklerdeki şeker ile birleşerek bir tür asit oluşturur, ve bu asit zamanla diş minesini (dişlerimizi kaplayan koruyucu sert tabaka) zayıflatır ve dişlerde çürümelere yola açar. Dişlerimizi fırçalamamızın ve diş ipi kullanmamızın nedeni bakteri plağını temizlemektir. Plak, dişler üzerinde sürekli biriken, renksiz ve yapışkan bakteri tabakasıdır.Diş çürümelerinin başlıca sebebi bakteri plağıdır. Çiğneyici yüzeylerdeki girinti ve çıkıntılarda biriken bakteri plağı zamanla çürüklere yol açar.

    Çocuklar genellikle bu bölgeleri iyice fırçalamadıkları için bu tür çürükler çocuklarda çok yaygındır. Diş aralarındaki bakteri plağı iyice temizlenmezse çürükler oluşur. Normal bir diş fırçası bu bölgeleri temizlemede tek başına yeterli olmaz. Eğer diş ipi kullanılmaz ya da diş araları düzenli olarak temizlenmezse bu bölgelerde kolaylıkla diş çürükleri oluşur.

 

       Dişleri, çürüme başlamadan önce bakterilere karşı daha dayanıklı hale getirmek için uygulanan tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler hem daha sağlıklı hem de daha ucuzdur. Flor Jeller ve fissür örtücüler kullanılabilir. Son zamanla sıklıkla kullanılan gece sürülen mineralli ve kalsiyumlu macunlar da önerilebilir.

 

Fissür örtücüler nedir ve nasıl uygulanır?

       Azı dişerinin çiğneme yüzeylerinde girintiler vardır. Bu bölgeler dişlerin çok iyi fırçalandığı durumlarda dahi tam olarak temizlenemezler. Yiyecek artıkları buralarda kalır ve bir müddet sonra çürük oluşmasına neden olurlar.

       Henüz çürüme başlamamış ya da henüz çürük mine tabakasını geçmemiş ise bu dişlere fissür örtücüler (fissur sealant) uygulanmalıdır. Anesteziye gerek olmadan ve mine tabakasını kaldırmaya gerek kalmadan bu girintiler diş hekimi tarafından düzeltilir ve üzeri ışınla sertleşen, dolguya benzeyen akışkan fissür örtücüler ile örtülür. Uygulaması oldukça kısa süren ve ağrısız bir işlem olduğu için çocukta doktor korkusu oluşmasını önlemektedir. İlerideki diş hekimi ziyaretlerini kolaylaştıracaktır.

      Düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmesi bu örtücülerin devamlılığının kontrolü önemlidir. Tercihen 6 yaşında ilk daimi azı diş olan 6.diş çıktıktan hemen sonra veya 3 sene içerisinde uygulamak önemlidir. Araştırmalar ağızda yerini aldıktan sonra 3 sene içerisinde çürümeye başlamamış dişlerin ileride çürük yatkınlığının azaldığını göstermiştir. Bu nedenlerle erken yaşta diş çürümesini önlemek ileriki yaşlar içinde çürük riskini azaltmaktadır. 

Etiketler

Diş çürümesiDiş çürüğü nedirDiş çürüğü tedavi yöntemleriDiş çürüğü önlemeDiş çürüğü oluşumu

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu

Uzm. Dr. Dt. Nalan Kolcuoğlu

Uzm. Dt. Nalan KOLCUOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2001 Yılında aynı üniversitede Pedodonti Ana Bilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Uzm. Dt. Nalan KOLCUOĞLU, 2001 - 2011 yılları arasında İzmir Eğitim Diş Hastanesi Çocuk Bölümü'nde görev almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır