Filloid tümör (sistosarkoma filloides)

Filloid tümör (sistosarkoma filloides)

Tüm meme tümörlerinin yüzde 1’inden azını oluşturur. Büyük bölümü (fibroadenomlar gibi) iyi huylu tümörlerdir. Çok hızlı büyüyebilir ender olarak kötü huylu formlarına da rastlanabilir. Muayenede sertçe ve hareketli bir kitle olarak ele gelir.

Klinik olarak dev fibroadenomlarla karıştırabilmektedir.  Dev fibroadenomlardan patolojik olarak, klinikte nüks etmesi ve başka organlara yayılmasıyla ayırt edilir. Gerek ultrason ve mamografi, gerekse manyetik rezonans görüntülemede fibroadenomlarla filloides tümörlerini ayırt etmek son derece zordur. Kesin ayrım cerrahi olarak tüm kitlenin çıkarılması sonucu patolojik incelemeyle ortaya konur.

Filloideste temel tedavi cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıyla yapılır. İyi huylu olanların çevresinden az bir miktar normal meme dokusu ile birlikte çıkartılması tedavisi için yeterli olur

Memenin alınmasını takiben, aynı seansta plastik cerrahi operasyonlarla protez konulabilir. Filloides tümörleri koltukaltı lenf bezlerine yayılmaz. Bu yüzden koltukaltı lenf bezlerine yönelik bir girişim yapılmaz. Sıklıkla memede lokal nüksler oluşur.

Genel sağ kalma oranları selim filloideste 5 yıllık yüzde 91, habis filloideste ise yüzde 82′dir. Selim filloidesli hastalarda tedavi tamamen cerrahi yapılır.  Habis vakaların sadece bir kısmına (yüksek riskli olanları) göğüs duvarına ışın tedavisi ve kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cem Yılmaz

Op. Dr. Cem YILMAZ,1976 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Yükseliş Koleji’nde bitirdikten sonra 1994 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi’nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi esnasında meme kanseri ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında zorunlu hizmet yükümlülüğü kapsamında Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı ve Başhekim Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olan Op. Dr. Cem YILMAZ, 2009 yılında Bursa Asker Hastanesi’nde göreve başlamış ve bu sırada meme kanseri, tiroid hastalıkları ve cilt kanseri konusunda akademik çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca, Avrupa Onkoloji Enstitüsü’nde Onkoplastik Meme Kanseri ...

Dr. Cem Yılmaz
Dr. Cem Yılmaz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube