Fibroadenomlar

Fibroadenomlar

Kadınlarda memede en sık görülen selim tümör türüdür. Hemen hemen hiçbir zaman kansere dönüşmez. Genelde 20-30 yaş arası genç kadınlarda tek bir adet görülebilir. Hastaların yüzde 10-15’inde birden fazla da rastlanabilmektedir.

Fibroadenomların üçte ikisi basit fibroadenomlerdir ve ek risk faktörü yoksa (aile hikayesi gibi) meme kanseri riskini artırmaz. Kompleks fibroadenomsa ve aile hikayesi varsa meme kanseri riskini 3 kat artırdığı gözlenmiştir.

40 yaş üzeri kadınlarda, büyüme hızı fazlaysa (birkaç hafta içinde birden büyümüşse), 2 cm’den büyükse, meme kanseri açısından aile hikayesi mevcutsa fibroadenomların mutlaka çıkarılması gerekir. Ergenlik çağındaki genç kızlarda hızlı büyüyen dev fibroadenomlar (5 cm’den büyük) görülebilir. Bunların da cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu tür hastalarda mastektomi veya plastik cerrahi operasyonlara gerek duyulmaz. Sadece fibroadenomun çıkarıldığı operasyonlarda kozmetik olarak çok iyi sonuçlar elde edilir.

Ergenlik döneminde ve genç kadınlarda daha sık görülür. Aynı memede birden çok veya her iki memede aynı anda fibroadenomlar olabilir. Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.

Kitlenin varlığı hastayı rahatsız ediyorsa çıkartılabilir. Ancak, çıkartılmaları için tıbbi bir gerek yoktur; izlenebilirler.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cem Yılmaz

Op. Dr. Cem YILMAZ,1976 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Yükseliş Koleji’nde bitirdikten sonra 1994 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi’nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi esnasında meme kanseri ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında zorunlu hizmet yükümlülüğü kapsamında Mardin Nusaybin Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı ve Başhekim Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olan Op. Dr. Cem YILMAZ, 2009 yılında Bursa Asker Hastanesi’nde göreve başlamış ve bu sırada meme kanseri, tiroid hastalıkları ve cilt kanseri konusunda akademik çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca, Avrupa Onkoloji Enstitüsü’nde Onkoplastik Meme Kanseri ...

Dr. Cem Yılmaz
Dr. Cem Yılmaz
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube