Eyvah mememde kitle var !!!

Eyvah mememde kitle var !!!

Memenizde bir sertlik hissettiğiniz zaman bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmanız şarttır. Özellikle 40 yaşın üzerindeki hastaların sertliği hisseder hissetmez doktora başvurmaları önerilir. Daha erken yaşlardaki kadınların ise sertliği hissetmeleri üzerinden bir adet dönemi geçinceye kadar bekleyip, kanama bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha isabetli olur.

Memesinde sertlik hisseden birçok hastanın kanser olma korkusuyla panik halinde hastaneye geldiği görülür. Muayene olup bir sonuç alıncaya kadar şöyle düşünmenizitavsiye ederiz.

ASLINDA BU GERÇEK BİR KİTLE OLMAYABİLİR. Meme içinde salgı bezleri, salgı kanalları, destek dokusu, yağ dokusu gibi farklı kıvamda dokular vardır. Özellikle salgısal dokularhormonların etkileriyle sık sık değişimler gösterebilirler. Meme parmaklar arasında sıktırılarak kontrol edildiği zaman bazı normal dokular kitle gibi algılanabilir. Kendi kendine meme muayenesinde özellikle parmakların yumuşak kısımlarıyla bastırılıp memenin ovalanarak muayene edilmesine dikkat edilmelidir.

ELE GELEN SERTLİK ÇOĞU ZAMAN İYİ HUYLU BİR KİTLE OLBİLİR. Özellikle sıvı içerikli kesecikler şeklindeki (kistik) kitleler pek çok kadında gözlenebilir. Bunlar kanser yönünden bir risk taşımazlar. Katı içerikli (solid) kitlelerin ise çoğu (fibroadenom, fibrokistik hastalık gibi) iyi huylu hastalıklara bağlı olabilir. Yakın takip edilmeleri ve kitlenin türünün saptanması için parça (biyopsi) alınması gerekebilir.

Elbette farkedilen şey kötü huylu bir kitle de olabilir. Ancak bu iyimser tahminlere göre zayıf bir olasılıktır. Kesin sonuca muayene, görüntüleme tetkikleri ve biyopsi yapıldıktan sonra ulaşılabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Memede kitle
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube