Evli çiftlerin sessiz çığlığı: vajinismus

Evli çiftlerin sessiz çığlığı: vajinismus

Neden sessiz çığlık dedim çünkü, evli çiftler bu sorunlarını hiç kimseyle konuşamıyor, kimseye soramıyor, ne zaman çocuk istiyorsunuz diyene acı bir tebessüm ile cevap veriyor. Evliliğin temeli olan cinsel ilişki olmadığı için evde huzursuzluklar başlıyor. Kadında kendine güven azalması ve eşine yetememe nedeniyle depresyon ve panik bozukluklar başlayabiliyor. Çift akrabalar ile görüşmemeye, kimseyi eve çağırmamaya başlıyor. Zamanla evli çift sosyal çevresinden izole oluyor.

Vajinismus; kadının cinsel ilişkiye girmesini engelleyen istemsiz kas kasılması. Bu kas kasılmasının sebebi korku, kadının ailesinde gördüğü baskı veya kadının çocukluğunda yaşadığı bir taciz olayı olabiliyor. Ama sebep her ne olursa olsun ve ne kadar psikolojik sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın kişide olan nihai belirti istemsiz kas kasılması sonucu ilişkiye girememe. Vajinismusu olan kadınlar bu kaslarını istemsiz olarak kastıkları için bunu engellemeleri kolay değil.

Vajinismusun tedavisi için yıllardır yapılan geleneksel tedavi psikoterapi denilen kişinin korku ve kaygılarını yenmek için yapılan konuşma ve davranış tedavisi. Daha sonraları dilatatör ile yapılan tedavilerden başarı sağlandığı görülerek kadının bu kaslarını kontrol etmesini amaçlayan dilatatör uygulaması tedavisi yapılmaya başlandı. Bu tedavilerin süresi bir veya iki saat değil haftalar hatta aylar sürebiliyor. Bu nedenle kadın veya çift 3 - 4 tedavi görüşmesi sonrası, başarı elde edemezse ümitsizliğe kapılıp tedaviyi erken bırakabiliyor. Himen zarının cerrahi ile çıkarılması veya kadının uyutularak ilişkiye girilmesi ise tamamen tedavi başarısı olmayan ve kesinlikle reddettiğim yöntemler.

Vajinismusta ilişkiye girememenin temelini oluşturan kas kasılmasının en kısa ve pratik yoldan düzeltilmesini hedef alan yeni bir tedavi var. Bir kereye mahsus yapılan, sedasyon altında kadının istemsiz kastığı bölgeye botoks uygulanıyor ve dilatatör yerleştiriliyor. Kadınlık yerine yerleştirilen dilatatör ile buradaki genişliğin ve esnekliğin farkında olunması sağlanıyor. Botoksun kaslar üzerinde geçici felç etkisi ile kadın istese de bu kaslarını kasamıyor. Böylece ilişkide yolu kapatan kas kasılması ortadan kalkmış oluyor. Tamamen ağrısız olan bu son tedavi şekli ile % 97 oranında  başarısı sağlanıyor. 4 ay etkili olan botoks etkisi ile kadın ilişkiye giriyor ve bu korkuları artık ortadan kalktığı için tekrarlayan uygulamalara gerek kalmıyor. Bu tedavi şu anda Sidney, Washington, Londra’da yapılan ve etkisi klinik çalışmalar ile kanıtlanmış bir uygulama.

Bu tedavinin ne kadar güvenilir ve etkili olduğuna inanmanızı sağlamak amacıyla https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01352546?term=vaginismus&rank=1 sayfasını size referans olarak vermek istiyorum. Bu sayfaya baktığınızda ne kadar bilimsel bir tedvi olduğunu göreceksiniz.

Botoks uygulaması yapılırken kadına sedasyon uyguluyorum ve sedasyon sırasında vajene dilatatör yerleştiriyorum. Dilatatör yerleştirme işlemi kızlık zarınızı bozacaktır. Kadın uyabdığında bu alet hale vajeninde olacak. Böylece kadın vajeninin ne kadar geniş olduğunu ve ağrı yapan şeyin kızlık zarı değil de pelvik kaslara bağlı olduğunu anlayacak ve kasmaması gereken kasların ne olduğunu anlayacaktır. Bu işlem sonrasında 4 ay gebelik önermiyoruz. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Ünal

Dr. Ebru Ünal, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Çukurova Üniversitesi’nde “Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisası” yaptı. İhtisas döneminde Stanford Üniversitesi Minimal İnvazif Cerrahi Kliniği, Amerika ’da Prof. Dr. Camran Nezhat’tan Laparoskopi, Histeroskopi ve Endometriozis Cerrahisi eğitimi aldı. 2008’de Almanya’da Rostock Üniversitesi’nde, “Pelvik Taban Cerrahisi” eğitimi aldı. Asistanlık ve uzmanlık sürecinde dünyanın birçok merkezinde Laparoskopik Cerrahi ve Riskli Gebeliklerle ilgili seminer ve konferanslara katılarak eğitimler aldı, yayınlar yaptı. 2010’da Almanya’daki Helios Klinik’te ileri seviye Laparoskopi Cerrahisi eğitimi aldı. 2009 yılında İncirlik Amerikan Hava Üssü Hastanesi’nde çalışmaya başladı. İncirlik’te çalıştığı 4 yıllık dönemde Amerikalı asker ve asker eşlerinin gebelik takibi, n ...

Etiketler
Vajinismus yaşayan kadının özellikleri
Op. Dr. Ebru Ünal
Op. Dr. Ebru Ünal
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube