Estetik ve plastik cerrahi nedir

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi  tüm vücut yüzeyinde deri, deri altı ve kemikleri etkileyen her türlü kontur bozukluğunun onarılmasına çalışır. Bunu yaparken temel kural hangi dokular kaybolduysa ona benzer dokularla onarım yapmaktır. Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi): Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Tüm plastik cerrahlar uzmanlık eğitimleri sırasında aynı zamanda estetik cerrahi eğitimi görürler ve bu operasyonları yapmakta tek yetkili cerrahlardır. Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi, hem de artistik yetenek gerektirir.

Estetik ve plastik cerrahi nedir

ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ

Bu dalın daha çok “estetik” bölümü bilinmekte ve dikkat çekmektedir. Oysa onarım cerrahisi (rekonstrüktif cerrahi)  kısmında  doğumsal bozukluklar, kazalar, yanıklar, tümörler nedeniyle kaybedilen, işlev görmeyen veya şekil bozukluğu yaratan bölgelerin onarılması ve yeniden yapılması gerçekleştirilmektedir.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi (Onarım ve yeniden yapım cerrahisi); tüm vücut yüzeyinde oluşan her türlü cerrahi problemle ilgilenir. Vücudun şekil ve fonksiyonlarını bozan olaylar doğumsal, travmatik veya edinsel kaynaklı olabilir. Örneğin; doğumsal olarak oluşan yarık damak-dudak, yapışık parmak (sindaktili), damarsal kitleler (hemanjiomlar gibi); travmatik olarak oluşan yanıklar, trafik kazalarına bağlı yüz yaralanmaları, çeşitli kesiler ve organ kopmaları; edinsel olarak oluşan çeşitli deri ve yumuşak doku tümörleri, kronik yaralar bu cerrahi disiplin alanı içindedir. Kemik (özellikle yüz-kafa ve el kemikleri) ve kıkırdak çatıdaki (kulak ve burun kıkırdakları gibi) kayıplar, şekil bozuklukları, patolojik olaylar (tümör, kist, enfeksiyon vb)  yine plastik cerrahi uğraşı alanı içindedir. Bunun için klasik cerrahi yöntemler yanında mikrocerrahi, lazer sistemleri, endoskopi ile çeşitli kimyasal ajan ve ilaçlardan yararlanabilir.

Özetle; Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi  tüm vücut yüzeyinde deri, derialtı ve kemikleri etkileyen her türlü defektin (boşluğun) veya kontur bozukluklarının onarılmasına çalışır. Bunu yaparken temel kural hangi dokular kaybolduysa ona benzer dokularla onarım yapmaktır.

Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi): Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Tüm plastik cerrahlar uzmanlık eğitimleri sırasında aynı zamanda estetik cerrahi eğitimi görürler ve bu operasyonları yapmakta tek yetkili cerrahlardır. Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi, hem de artistik yetenek gerektirir.

Ülkemizde meme estetik cerrahisi (büyütme-küçültme-dikleştirme), burun estetik cerrahisi (rinoplasti), vücut kontur cerrahisi (liposakşın, lipektomi, abdominoplasti), yüz germe-yenileme, göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti), kulak kepçesi düzeltilmesi (kepçe kulak) sıklıkla yapılan estetik operasyonlar arasındadır.

Estetik Cerrahi Uğraşı alanları

 Estetik ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti)

 Yüz yenileştirme (Yüz germe-yüze askı uygulamaları,  göz kapağı ve ağız çevresi revizyonları, kırışıklıkların tedavisi)

 Endoskopik yüz-alın germe, kaş kaldırılması

 Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti)

 Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki diğer estetik problemlerin düzeltilmesi ,

 Çene büyütme ve küçültme operasyonları (Mentoplasti),

 Deride skar (yara izi) ve düzensizliklerin giderilmesi,

 Saç ekimleri- saçlı deri onarımları

 Lazer uygulamaları (Yüz soyma, lekelerin ve damar genişlemelerinin giderilmesi

 Estetik meme operasyonları :Büyütme, küçültme ve dikleştirme

 Aşırı deri-derialtı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposakşın, lipoplasti)

 Karın germe (Abdominoplasti)

 Bacak kontur düzeltme (yağ alınması, enjeksiyonları veya bacak implantları ile)

 İmplantlarla (yumuşak dokuya uygulanan protezler) kontur düzeltmeleri (Kalça ve uyluk implantları, erkekte pektoral (göğüs) implantlar- bacak implantları gibi)

 Genital bölgedeki doğumsal ve estetik bozuklukları (Penis ve vajinaya ait operasyonlar)

 Cilt bakımları ve girişimleri

Estetik ve Plastik Cerrahi ve diğer alanların girişimleri

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (Yeniden Yapım, Onarım ve Estetik Cerrahisi) uzmanlığı Tıp Fakültesi sonrasında 5- 6 yıllık bir cerrahi eğitim sonrasında verilen bir yetkidir. Bu dalda başarı için özel bir cerrahi yetenek, estetik görüş ve deneyim de gerekir. Son yıllarda estetik ve plastik cerrahiye olan ilgi ve talebin artmasıyla birlikte diğer medikal dal uzmanlarından, pratisyen hekimlerden veya hatta diş hekimlerinden bu dala ait cerrahi uygulamaları yapmak isteyenlerin sayısı gitgide artmaktadır.

Prof. Dr. Atay Atabey plastik cerrahi bölümlerine uzman olmayan kişilerin yaptığı ameliyat ve uygulamaların sonunda oluşan komplikasyonlar ve estetik şekil bozuklukları nedeniyle aylık en az 8- 10 hastanın başvurduğunu söylemektedir. Estetik ve Plastik Cerrahide yanlış ameliyatla bozulan bir dokunun sonradan düzeltilmesi çok zor olmaktadır. Çünkü dokular yanlış ameliyatla kaybedilmekte, anatomik yapıları bozulmakta veya ciddi yapışıklıklar oluşmaktadır.

Deriye yapılacak cerrahi girişimler mutlaka konunun uzmanı olan Plastik ve Estetik Cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Alınan kısa kurslar veya kişinin gördüğü başka bir dala ait cerrahi eğitim bu dalın ameliyatlarını yapmak için yeterli değildir. Cerrahide bir kişinin yaptığı girişimle ilgili her türlü problemi giderebilecek bilgi ve deneyime sahip olması gerekir.

Hastalar ne yapmalı?

En başta problemlerinin hangi uzmanlık dalı ile ilgili olduğunu sormaları ve ayırt etmeleri gerekir. Girişim için başvurduğu kişinin eğitimini, uzmanlık alanını ve diplomasını sormalıdır. Kendi problemi ve yapılacak girişim hakkında detaylı bilgi almalıdır. Kişinin medyatik olması, gazete ve televizyonlara çıkması mutlaka konunun uzmanı olduğunu göstermez. Hastaların kendi vücutlarını emanet edecekleri kişiyi çok iyi araştırmaları gerekmektedir. Ameliyat bir giysi almaya benzemez, beğenmediğiniz elbiseyi atarsınız ama vücudunuz yaşam boyu sizinle olacaktır.

Hastaların estetik problemlerinde uzman olmayan kişilere başvurma nedenlerine gelince; bu kişilerin uzman cerrahlara göre daha düşük maliyetler çıkarması, ameliyat maliyetini azaltmak için hastane dışındaki mekanlarda (güzellik salonu veya poliklinikler gibi) girişim yapmaları (ameliyat için mutlaka ameliyathane ortamı gerekir), tıbbi olarak kabul edilmeyen ucuz malzeme kullanılması (onaylanmamış ve izinsiz getirilen protezler, dolgu maddeleri ve botox benzeri ilaçlar gibi), ameliyatın kurallarına ve tekniğine uygun olmayacak şekilde kısa sürede yapılması (Yarım saatte burun estetiği örneği) gibi nedenler sayılabilir.

Türkiye’de yasal olarak ta kişi haklarını ve bedenini koruyucu kanun ve kurallar vardır. Türk Ceza Kanununa göre bir kişi uzman olmadığı dalda yaptığı girişimle bir hastaya zarar verirse, bu bilerek (kasıtlı olarak) kişiye maddi zarar verme kapsamındadır ve hapis cezasına kadar giden yasal yaptırımı vardır.

İzmir’de Estetik ve Plastik Cerrahlar dışındaki kişilerce yapılan burun estetiği, saç ekimi, liposakşın, meme estetiği, karın estetiği gibi ameliyatların yıllık 600-700 kadar olduğu tahmin edilmektedir.

 

 

Bu makale 14 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atay Atabey

1958 yılında Ankara' da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’ da tamamladı. 1977-1983 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp doktorluğu öğrenimi gördü. Mezuniyet sonrası iki yıl mecburi hizmetini yaptı. 1985 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde "Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı" oldu. 1991 yılında aynı fakültede çalışmaya başladı. 1997 yılında "Doçent" ünvanını aldı. 1994-95 ve 1998-2000 tarihleri arasında toplam 2,5 yıl Amerika Birleşik Devletleri, Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Maksillofasiyal Cerrahi Bölümü'nde  "Doktora Sonrası Araştırmacı" olarak çalıştı. Burada “kompozit flep prefabrikasyonu, kranio-maksillofasiyal cerrahi, doku transferleri” konularında ...

Etiketler
Estetik ameliyatı
Prof. Dr. Atay Atabey
Prof. Dr. Atay Atabey
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube