Emziren anne gebe kalırsa

Emziren anne gebe kalırsa

Gebe kalan emziren hanımlar gebeliklerinin devamını düşünüyorlarsa emzirme kesilmeli mi? Süt vermek düşüğe neden olur mu? Anne emzirmeye devam ederse süt kalitesi bozulur mu? Tüm bu sorular ve cevapları merak konusu olmuştur.

Halk arasında yaygın olan görüş emziren bir kadın gebe kaldığında ve emzirmeye devam ettiğinde bunun düşük ya da erken doğuma neden olabileceği, bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenebileceği, sütün kalitesinin bozulması nedeni ile emen bebeğin de beslenmesinin yetersiz olacağı ve  bu nedenle emzirmeye son verilemesi gerektiğiydi.

Oysa son zamanlarda yapılan araştırmalar bu inanışın doğru olmadığını göstermektedir. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin aynı zamanda rahim kasılmalarını sağlayan hormondur. Ancak emzirmenin rahimde hafif kasılmaya neden olmak dışında düşüğü ya da erken doğumu tetiklediğine dair herhangi bir bilimsel veri mevcut değildir.

Gebelik sırasında emzirmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği hatta “zehirleyeceği” yönündeki bir inanış tamamen yanlış ve gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. Sütün kalitesinde ve bağışıklık sistemini etkileyen içeriğinde bir miktar azalma saptanmış olsa da bu azalma emen bebeğin gereksinimlerini karşılamak için oldukça yeterli bulunmaktadır. Uluslararası emzirme kuruluşu, hamileyken emzirmenin tamamen güvenli ve sağlıklı olduğu yönünde anneleri cesaretlendiriyor. Eğer hamileliğinizle ilgili herhangi bir sağlık probleminiz yoksa bebeğinizi güvenle emzirmeye devam edebilirsiniz. Emzirmek, bebeği beslemenin en doğal ve sağlıklı yolu olduğu kadar, anne ve bebeğin iletişim kurması için de gerekli bir deneyimdir. Kardeş geliyor diye bebeğinizi sütünüzden ve günlük kucaklaşmalarınızdan mahrum etmeyin.

Gebelik sırasında emzirmenin en önemli olumsuzluğu anneye getireceği ek yorgunluk ve halsizliktir. Annenin çok daha fazla beslenmeye ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bununla birlikte hem kendi, hem emzirdiği bebek hem de karnında gelişimine devam eden bebeğin beslenme gereksinimlerini karşılamak durumundadır. İyi beslenin. Emziriyorken, günde ortalama 650 kaloriye daha ihtiyaç duyarsınız. Eğer bebeğiniz ek gıdalarla da besleniyorsa bu miktar 500 kaloriye düşer ama yine de hamile değilken almanız gereken kaloriden fazlasına ihtiyaç duyarsınız. Bunu telafi edebilmek için besin değeri yüksek, sağlıklı gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu nedenle anneler beslenmesine çok dikkat etmeli tercihen bir beslenme uzmanının kontrolü altında gebeliğine devam etmelidir.

Gebeliğin ikinci üç aylık dönemine girildiğinde süt miktarında azalma olması normaldir. Böyle bir durumda eğer ilk bebek hala daha ek gıdalara geçmemiş ise süt yetersiz geleceğinden bebeğin beslenmesinin bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ek gıdalara başlaması uygun olacaktır.

Bugün için kabul edilen genel bilimsel görüş, düşük tehdidi, erken doğum riskinin bulunmaması ve anne adayının emzirmeyi sürdürmeyi istemesi durumunda, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğin doğmaması için uygun beslenmenin sağlanması koşulu ile emzirmeye gebeliğin sonuna kadar izin verilebileceği şeklindedir. Yardıma ihtiyaç duyarsanız bir beslenme danışmanına başvurmaktan çekinmeyin.

Kendinizi yormayın. Emzirirken pozisyonunuza dikkat edin, hamilelik boyunca önemli bir dönüşüm geçiren vücudunuzu yoracak hareketlerden ve pozisyonlardan kaçının. Daima en rahat olduğunuz pozisyonda emzirmeye özen gösterin.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Parvana Seyıdova

Op.Dr Parvana SEYIDOVA, 1984 yılında Azerbaycan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2015 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2016-2017 yılları arası Acıbadem Maslak Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Parvana SEYIDOVA, 2017 yılından itibaren Ataşehir Memorial Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Op.Dr Parvana SEYIDOVA, Türk Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği, Jinekolojik Endoskopi Derneği, İstanbul Tabip Odası üyesidir. Ayrıca evli ve iyi derecede Türkçe, İngilizce, Rusça, Azerice bilmektedir.

Etiketler
Bebek
Op. Dr. Parvana Seyıdova
Op. Dr. Parvana Seyıdova
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube