Dolgu yöntemi nedir? hangi durumlarda kullanılır?

Dolgu yöntemi nedir? hangi durumlarda kullanılır?

Estetik Dolgu; Dolgu maddesinin cilt içerisine veya ciltaltına özel enjektör veya kanül yardımı ile verilmesi işlemidir.

Dolgu Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Dolgu Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır

Dolgu Bölgeleri

Alın, iki kaş arası, göz çevresi ve dudak çevresinde oluşan kırışıklıkların azaltılmasında,

Burun kenarından ağız köşesine uzanan oluğun doldurulmasında,

Ağız köşesinden aşağı doğru uzanan oluğun doldurulmasında,

Çene ucunun her iki kenarında oluşan oluğun doldurulmasında,

Alın, elmacık kemiği, çene, yanak ve gözaltı bölgelerine daha dolgun bir görünüm kazandırmak amacıyla,

Dudak kalınlaştırmak amacıyla,

Akne ve yara izlerine bağlı çukurlukların doldurulması amacıyla kullanılır.

Dolgu Yöntemi Nasıl Etki Gösterir?

Dolgu maddesi başlıca etkisini enjekte edildiği alanda bir hacim artışını ve üzerindeki derinin yukarı doğru kalkmasını ve gerilmesini sağlayarak gösterir. Böylelikle çökük veya çukur alanların çevreleri ile olan seviye farkı azalır; ışık vurduğunda eskisi kadar gölgelenme olmaz. Dolgu maddesinin özelliğine göre enjeksiyon alanında su tutma, kolajen sentezini uyarma gibi etkileri de söz konusudur.

Hazır Dolgu Maddesi Nedir?

Dolgu

Dolgu

Sentetik veya biyolojik kaynaklardan steril koşullarda hazırlanan ve enjektörde kullanıma hazır halde bulunan dolgumaddeleridir. Saklanma koşulları ve raf ömürleri değişiklik gösterir. Dolgu maddesinin markasının bilinen ve FDA gibi uluslar arası prestiji olan makamlardan onaylanmış olmasına dikkat edilmelidir. Son kullanım tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Hazır dolgu maddeleri geçici veya kalıcı olabilir.

Hazır-Geçici Dolgu Maddesi Nedir?

Vücuda enjekte edildikten bir süre sonra yavaş yavaş parçalanıp emilerek hacimsel etkisini kaybeden hazır dolgu maddeleridir. Dolgu maddelerinin emilim süresi dolgu maddesinin molekül yapısına, ne miktarda enjekte edildiğine ve yüzün hangi bölgesine enjekte edildiğine göre değişir. Bu süre genellikle 6-12 aydır.

En sık kullanılan geçici dolgu maddeleri arasında hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit, poly-L laktik asit, kolajen sayılabilir. Halen kullanımda olan geçici dolgu maddeleri birbirlerinden moleküler yapı, antijenik etki, vücuttan emilme süresi, deri ve yumuşak doku hücrelerinde neden oldukları değişiklikler bakımından farklılık gösterir.

Hazır-Geçici Dolgunun Avantajları Nelerdir?

Etkisi geçicidir. Dolgu uygulamasının estetik olarak yüzünüzü (özellikle de dudak bölgesini) nasıl değiştireceğinden ve sonucu beğenip beğenmeyeceğinizden emin değilseniz öncelikle geçici dolgu yöntemini tercih etmeniz akıllıca olacaktır. Eğer sonuçtan memnun olmazsanız bir süre sonra dolgu etkisini yitireceğinden tekrar eski halinize gelme şansınız vardır. Diğer taraftan sonuçtan memnun olursanız bir sonraki adımda kalıcı bir dolgu yöntemine daha rahat geçebilirsiniz.

Dolgu maddesi enjektörde kullanıma hazır haldedir, hazırlamak için özel bir işlem ve ek bir süre gerektirmez.

Uygulama için ameliyathane koşullarına gerek yoktur.

İstenildiği zaman tekrarlanabilir.

1-5 ml gibi küçük hacimler uygulanacaksa yağ enjeksiyonuna göre daha ekonomik olabilir.

Hazır-Geçici Dolgunun Dezavantajları Nelerdir?

Etkisi geçicidir. Yaptırdığınız dolgu işleminden memnun iseniz elde edilen estetik sonucun devam etmesi için dolgu işleminin yinelenmesi gerekir ki bu da ek zaman ve maliyet demektir.

Bazı geçici dolgu maddeleri uygulandığı alandan tamamen emilmeyebilir, yabancı cisim reaksiyonu ve buna bağlı düzensizlikler oluşabilir.

5-15 ml gibi büyük hacimlerde dolgu işlemi gerektiğinde maliyeti yağ enjeksiyonundan daha yüksek olabilmektedir.

En İyi Hazır-Geçici Dolgu Maddesi Hangisidir?

İdeal dolgu maddesi vücutta yabancı cisim reaksiyonu oluşturmamalı, yumuşak kıvamda olmalı, uygulandığı alanda uzun süre emilmeden kalmalı, emilirken homojen şekilde emilmeli, hacim etkisinin yanında hücrelerin kendini yenileme kapasitesini uyarmalı ve düşük maliyetli olmalıdır. Ne var ki tüm bu özellikleri taşıyan ideal bir dolgu maddesi henüz yoktur. Sizin veya doktorunuzun öncelik verdiği özelliklere göre ideal dolgu maddesi değişmektedir. Örneğin komplikasyon riski en az olsun derseniz başka, dolgu maddesi uzun süre emilmeden kalsın istiyorsanız başka dolgu seçmek durumundasınız.

Hazır-Kalıcı Dolgu Nedir?

Uygulandığı alanda vücut tarafından emilmeyen ve ömür boyu orada kalan dolgu maddeleridir. Yüz bölgesinin yumuşak dokusunun ve derisinin zamanla yer değiştirdiği ve inceldiği göz önüne alındığında kalıcı dolgu maddesinin bu değişikliklere uyum göstermemesi uzun vadede tedavisi zor estetik sorunlara yol açabilmektedir.

Dolgu İşlemi Nekadar Sürer?

Ortalama 15-30 dk sürer.

Dolgu İşlemi Ağrılı mıdır?

İşlem yapılacak alana anestetik krem, soğuk uygulama ve gerekli olduğunda uygulama alanının duyusunu alan sinir lokal anestezi ile uyuşturularak ağrısız bir dolgu işlemi yapılır.

Dolgu İşlemi Sonrası Şişlik ve Morarma Olur mu?

Usulüne uygun yapılırsa ve sizin kanamaya meyilli bir durumunuz (aspirin kullanımı gibi) yoksa belirgin bir morluk olmaz.

Uygulama bölgesi ve miktarına bağlı olarak bir miktar şişlik olur (özellikle dudaklar) ve 1-2 gün içerisinde geriler. Uygulama sonrası soğuk tatbiki şişlik oluşumunu azaltır.

Dolgu İşlemi Sonrası İşime Devam Edebilir miyim?

İşinize ve tüm sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Prof. Dr. Cengiz AÇIKEL, 1982 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimini 1988 yılında Derece ile bitirmiştir.1989-1991 yılları arasında Erzincan 3. Ordu Karargah Grup Komutanlığı'nda Pratisyen Hekimlik görevi yapmıştır. İhtisasını 1991-1997 yılları arasında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.1997-2000 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde Uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2002-2003 yılları arasında Amerika'nın Texas Eyaletine bağlı Dallas Şehrinde bulunan 'University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas'ta Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2000-2005 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak hizmet vermişt ...

Etiketler
Dolgu işlemi sonrası şişlik ve morarma olur mu?
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube