Dolgu maddeleri hangileridir?

Dolgu maddeleri hangileridir?

Yaşlanma ile birlikte yüzde hacim kaybı ve deri çizgilerinde belirginleşme, artma olabilir. Dolgu maddeleri dediğimiz maddeler ile yüze hacim kazandırmak ve belirginleşen çizgileri doldurmak mümkündür. Ayrıca dolgu maddeleri ile doğuştan hacimsiz ya da çökük olan bölgelerde doldurulabilir (dudak, yanak gibi). Her ne kadar bu işlem basit gözükse de uygun olmayan şekilde yapıldığında önemli komplikasyonlar doğurabilir. Bu tip bir işlem düşünüyorsanız bir plastik cerrahi uzmanına danışınız.

Yağ enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu vücudun uygun olan bir bölgesinden alınan yağ dokusunun bir takım işlemlerden geçirilerek ince hale getirilmesi ve istenilen bölgeye enjeksiyon ile verilmesidir. Yağ enjeksiyonları ile dudak, dudak-burun çizgisi gibi yüzün çeşitli bölgeleri doldurulabilir, alınan yağ miktarı ile orantılı olarak daha geniş bölgeleride doldurmak mümkündür (meme gibi).

Yağ enjeksiyonlarının kalıcılığı tekniğe ve verilen kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Unutulmamalıdır ki verilen yağların bir kısmı erimektedir. Bu nedenle yağ enjeksiyonları istenilen sonuç alınana kadar tekrarlanabilir.

Yağ enjeksiyonlarınıen önemli avantajı dışarıdan yabancı madde kullanılmamasıdır.

Dolgu maddeleri

Dolgu maddeleri hazır olarak 1-2 cc.lik formlarda satılan herhangi bir işlem gerektirmeden enjekte edilen maddelerdir. Verilen maddenin özelliğine göre ince ya da daha derin çizgilerde kullanılabilir. Dudak gibi bölgelerde hacim kazandırmak amacı içinde uygun bir yöntemdir.

Piyasada pek çok dolgu maddesi olmasına karşın en çok tercih edilen hyaluronik asittir. Normalde vücutta doğal olarak bulunan bir maddedir. Özellikle yüzdeki kırışıklıklar, çizgiler ve hacim kaybı olan bölgeler için idealdir.

Hyaluronik asit ve benzeri maddelerin kullanım ve uygulama kolaylığının yanında etkileri geçicidir. Bu tip maddelerin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6 aydır.

Hangi yöntemi seçmeliyim?

Gerek yağ enjeksiyonları gerek dolgu maddeleri lokal anestezi altında ya da anestezik krem uygulaması ile yapılabilir. Önemli olan işlemden beklentilerinizi ve hedeflerinizi net bir şekilde belirlemektir, daha sonra doktorunuzla her ayrıntıyı tartışarak sizin için uygun yöntem belirlenecektir.

İşlem sonrası

İşlem sonrasında uygulanan bölgede kızarma, şişlik, hafif ağrı ve uyuşma olabilir. Dışarıdan buz uygulaması bu şikayetleri azaltıcaktır. İşlemden sonra birkaç gün uygulanan bölge şiş ve fazla doldurulmuş gibi görünebilir. Bu beklenen bir etkidir ve 3-4 gün içinde şişler hızla gerileyecek ve istenen etki ortaya çıkacaktır. Ancak zamanla uygulanan yönteme göre bu maddelerde azalma ve tamamen kaybolma gözlenecektir.

Bilinçli yapıldığı zaman memnuniyet oranı çok yüksek olan bu yöntemler ile zaman içinde gerçekleşen geri dönüş tekrarlayan enjeksiyonlar ile düzeltilebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Koray Coşkunfırat

Prof. Dr. Koray COŞKUNFIRAT, 1967 yılında Ankara’da doğmuştur. TED Ankara Koleji’ni 1985 yılında bitirdi ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı. Mezuniyetinin ardından SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde plastik ve rekonstrüktif cerrahi ihtisasına başladı. Asistanlığı döneminde 1997 yılında Antalya’da yapılan ulusal kongre’de asistan bildiri yarışmasında klinik dalda birincilik ödülü aldı. 1998 yılında uzmanlık eğitimini tamamladı ve ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi'nde görev almaya başladı. Prof. Dr. Koray COŞKUNFIRAT, 2001 yılında yardımcı doçent unvanını aldı ve 2002 yılında Tayvan, Chang Gung Memorial hastanesine, dünyada mikrocerrahinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Fu-Chan Wei’in kliniğine giderek 1,5 yıl süreyle mikrocerrahi yöntemler üzerinde deneyim kazandı, pek çok çalı ...

Prof. Dr. Koray Coşkunfırat
Prof. Dr. Koray Coşkunfırat
Antalya - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube