Doğumdan sonra şekil bozukluğu ve idrar kaçırma

Doğumdan sonra şekil bozukluğu ve idrar kaçırma

Genital bölgedeki bu şekil bozuklukları ,kadının cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyebilmekte ve zamanla cinsel ilişkiden soğuma, takıntı veya anksiyete gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkarabilmektedir.Vajinal genişleme kadının dokularına, yaşına, bazı hastalıklarına bağlıdır.

Normal doğum yapan bayanların çoğunda sık olarak karşılaşılan sorunlardan biri doğumu kolaylaştırmak için yapılan kesiye ya da kontrolsüz doğuma bağlı vajinal dokuların fazla gerilmesi, esneklik kaybı, vajinanın girişinde genişleme ve vajinanın yapısında bozukluklardır.

Vajina hazne olarak da bilinen ve ilişkiye girilen yerdir. Normal doğum sonrası vajen genişler ve genişlemiş dokular eski haline tam olarak dönemez. İlk dönemde cinselliği etkilemez ama gebelik sayısı arttıkça ilişki esnasında darlık hissedilemeyeceği için bazı çiftlerde cinsellik artık verimli yaşanamaz. Bu problemler cinsel hayatı etkilediği kadar idrar problemleri de ortaya çıkarabilir. İdrar tutamama, öksürürken hapşırırken idrar kaçırma ya da idrar torbasının sarkmasına bağlı eline şişlik gelmesi gibi...

Aynı zamanda rektum da (bağırsakların son kısmı ) vajinaya doğru sarkabilir ve rahat dışkılayamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Doğumdan sonra şekil bozukluğu
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube