Diş sağlığı hakkında yanlışlar ve doğrular

Diş sağlığı hakkında yanlışlar ve doğrular

Halk arasında ağız diş sağlığına yönelik yanlış inanç ve davranışlar oldukça yaygındır. Bu yanlış inançlar nedeniyle kişi diş hekimine zorluk çıkartmakta, yapılması gerekli bazı tedavileri yaptırmamakta böylece kendi ağız sağlığına, hatta genel sağlığına da zarar vermektedir. İşte doğru bildiğimiz yanlışlar; 

1-) Y- Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşur, devamlı temizletmek gereksizdir.
D- Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engeller. Ancak oluşmuş taşların mutlaka hekim tarafından temizlenmesi gerekir.

2-) Y- Dişlerimi fırçalarken diş etlerim kanıyor bu nedenle fırçalamıyorum. Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir pis kan akıtılmalıdır.
D- Fırçalarken görülen kanamalar, normal değildir. Diş eti kanaması diş eti hastalığının ve bazı sistemik hastalıkların en önemli belirtisidir. Vakit geçirmeden bir hekime başvurmak gerekir. Kanamadan dolayı fırçalamamak problemi daha da arttırır.

3-) Y- Diş kesimi sağlam dişe zarar verir, kesilen diş de bir süre sonra çekilir. Bir diş için 2 dişe yazık.
D- Kurallara uygun olarak kesilip kaplanmış dişlerin çürüme olasılığı sağlam diş kadardır.

4-) Y- En doğrusu bütün dişleri çektirip total protez yaptırmaktır.
D- Hem genel görünüş hem de çiğneme açısından mümkün olduğu kadar doğal dişlerin ağızda kalması doğrudur. Total (tüm) protez son çaredir.

5-) Y- Protez ilk takıldığında leblebi yeniliyorsa o protez iyidir.
D- İlk takılan protezlere alışabilmek için, kademeli olarak yumuşak gıdalardan sert gıdalara geçiş yapmak daha doğrudur.

6-) Y- Çürük kalıtsaldır, ne kadar fırçalanırsa fırçalansın diş çürür, dişi kurtlar yiyerek çürütür.
D- Kalıtımın etkisi kanıtlanmamıştır. Ancak iyi bir ağız bakımı, düzenli diş hekimi kontrolleri bu tabloyu tersine çevirebilir.

7-) Y- Erkek diş hekimleri daha iyi diş çeker.
D- Diş çekimi son derece teknik bir iştir. Aşırı güç kullanımı sakıncalıdır.

8) Y- En iyi dolgu lazerle yapılan beyaz dolgudur.
D- Beyaz dolgularda yaygın olarak kullanılırlar. Ancak dolgu yapımında kullanılan ışın lazer değildir.

9-) Y- Herkesin ağzı kokar koku ciğerlerimden geliyor.
D- Ağız bakımı, ağız içinde kokuya neden olan çürük ve diş eti hastalıklarının tedavisi, yine kokuya neden olan sistemik hastalıkların kontrol altına alınması ağız kokusunu önler.

10-) Y- Her hamilelik bir ya da birkaç dişin kaybına neden olur ve çaresi yoktur. Hamilelikte diş etleri kanar, dişten kalsiyum çekiliyordur. Hamilelikte diş fırçalamak zararlıdır.
D- Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeni ile diş etinde problemler oluşabilir. Düzenli fırçalama ve diş hekimi kontrolleri bu tür şikâyetlerin yaşanmasını azaltır. Hamilelikte bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum beslenme ile sağlanmıyorsa annenin dişlerden değil kemiklerinden sağlanır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Etiketler
Diş sağlığı ve hastalıkları
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube