Çocuklarımıza iyi bir miras bırakmak

Çocuklarımıza iyi bir miras bırakmak


Çocuklarına kim  iyi miras bırakmak istemez ki? Burada maddi anlamda bir mirastan bahsetmeyeceğim. Çocuğunuza bırakacağınız mutluluk mirasından söz etmeye çalışacağım.
Biz erişkinler çoğunlukla çocukluğumuzda yaşadıklarımız ile hayatımıza devam ederiz. Bu yaşantılar bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde olabilir. Çocukluğumuz mutlu, güvenli ve örselenmemiş bir şekilde geçmişse, erişkin hayatta da mutlu ve sağlıklı bir hayat bizi beklemektedir. Çocuklukta bu şartları sağlayacak olanlar, öncelikle anne-babalar, bakıcılar ve öğretmenlerdir.
Çocukluk çağındaki travmalar yani kötü yaşantılar bir fidana atılmış çentikler gibidir, Fidan ağaca dönüştüğünde o çentiklerin üzeri kat kat kapanır, çentikleri de görmek mümkün olmaz.  Ancak çentiklerin görünmemesi onların yok olduğu anlamına gelmez. Onlar ağaçta yaşamaya devam ederler. Çentiklerin erişkin hayattaki karşılığı mutsuzluk, huzursuzluk ve davranış problemleridir. Bunların nedenini araştırdığımızda çoğunlukla bir cevap bulamayız. Çünkü üzeri kat kat örtülmüştür, kabuk bağlamıştır. Ama bir taraftan da kötü yaşantıların izleri benliğin derinliklerinde yaşamaya devam etmektedir. Zaman zaman da günlük yaşamda kendisini hissettirmektedir.
Anne, baba ve eğitimciler olarak görevimiz fidan gibi,  çocuklarımızı zedelenmeden, örselemeden ağaç olmasını sağlamaktır. İzleri tamamen yok etmek oldukça güçtür, hatta imkansızdır. Oysa ki bu izlerin hiç oluşmamasını sağlamak daha kolay ve sağlıklıdır. İşte çocuklarımıza bırakılabileceğimiz en güzel ve en büyük miras budur.
                                                                                                                                                                                                                                                            Psikiyatrist Dr.Necati Çobanoğlu
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu

Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, Erzincan’da 1970 yılında dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve lise öğrenim hayatını Erzincan'da tamamlamıştır ve ardından 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde 1998 yılında  başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2002 yılında tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sırasında  hipnoz eğitimi de almış ve tezini de Hipnotik İndüksiyon Profilinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması üzerine yapmıştır. Ayrıca Posttravmatik stres bozukluğu ve dissosiyatif bozukluklarla ilgili çalışmalar da yapmıştır. Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, 2002-2005 yılları arasında Girne Asker Hastanesi, görev yapmıştır.  2005-2012 yılları arasında İzmir Asker Hastanesi’nde Psikiyatri uzmanı olarak göre ...

Etiketler
Cocukluk caginda travma etkisi
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube