Çocuklarda sünnet derisi sorunları

Çocuklarda sünnet derisi sorunları

Fimozis :

Doğumdan sonraki aylar veya yıllar içinde, sünnet derisi hemen altındaki penis başına sıkı bir yapışıklık hali gösterir. Bu durum normaldir ve giderilmesi için bir çabaya gerek yoktur. Ancak bazen, sünnet derisi ucundaki delik ileri derecede dar olur; hatta bu durum idrarın rahatça yapılmasını engelleyebilir. Bazen de dar olan sünnet derisinin altında mikrop üreyerek iltihaba ve akıntıya sebep olur.

 bl2

Parafimozis :

Prepisyum ucunda oluşan ve sünnet derisinin geri çekilmesini engelleyen dairesel bağ dokusu varlığında sünnet derisi zorlanarak geri çekilirse fimozis halkası glansı ( penis başını ) boğabilir. Bu durum peniste ödeme (şişme), ağrı ve çocuğun idrar yapamamasına neden olarak acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu durum tecrübeli bir hekim veya ürolog tarafından elle sünnet derisi eski yerine çekilerek tedavi edilebilir. Daha sonra sünnet yapılarak bir daha bu durumun oluşması önlenir. Elle sünnet derisi eski yerine çekilemezse acil sünnet yapılır.

bl2

Balanitis:

Penis başının sünnet derisi ile birlikte iltihaplanmasıdır. Kızarık ödemli sünnet derisi birlikte penis ucundan enfekte akıntı görülür. Akut dönemdeki antibiyotik tedavisinin ardından erken dönemde sünnet önerilir.

bl2   bl1

Travma:

Fermuar içine sıkışma veya sünnet derisinin diğer nedenlerle yaralanmasında acil sünnet uygulanır.

bl2

Op. Dr. Erdal KALCI

Üroloji Uzmanı

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erdal Kalcı

1962 yılında Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon'da bitirdikten sonra 1980 yılında GATA Tıp Fakültesine başladı. 1986 yılında mezun oldu. Daha sonra GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniğinde Üroloji İhtisasını tamamladı. Mikrocerrahi, Laparoskopik cerrahi, Endoskopik cerrahi, Temel ve İleri Acil Yardım, Üroonkoloji, Yardımcı Üreme Teknikleri, Aile Hekimliği, İşyeri Hekimliği, Hastane ve Sağlık Hizmetleri yöneticiliği, Havacılık ve Uzay Hekimliği, İlkyardımcı Eğitmeni, kurslarını başarı ile tamamladı. Ayrıca Üroloji alanında düzenlenmiş bir çok Ulusal ve Uluslararası kongre Seminer ve Konferanslarda yönetici, panelist, konuşmacı veya katılımcı olarak bulundu.  Op. Dr. Erdal Kalcı Türk Üroloji Derneği (TÜD), Androloji Derneği , Ürolojik Cerrahi Derneği, Avrupa Üroloji Derneği (EAU) üyesi olup, Ürolojik Yeterlilik S ...

Etiketler
Çocuklarda sünnet derisi
Op. Dr. Erdal Kalcı
Op. Dr. Erdal Kalcı
Balıkesir - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube