Cinsel işlev bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Cinsel işlev bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir.

İnsan davranışı ve cinselliği fiziksel, psikolojik, sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik sadece cinsel organlarla yapılan bir aktiviteyle sınırlı tutmak yanlış bir ifade olur. Cinsellikle ilgili duygularımız, düşüncelerimiz vardır. Elbette toplumdan aileden yerleşmiş inançlarımız vardır. Yerleşmiş inançlarımızın çoğu zaman hatalı olabilmektedir.

Cinsel sorunların ve bozuklukların ortaya çıkışında kişinin fiziksel ve psikolojik özellikleri ya da ikili ilişkilerin etkileşimleri etkili olabilir. Doğal olarak cinsel sorunların tedavisi de, oluşumunda rol oynayan etkenlere göre değişebilir. Kişi ile görüşülerek sorunu ortaya çıkaran, yerleşmesine neden olan etkenler birlikte incelenir.

Peki Nasıl Bir Tedavi Uyguluyoruz ?

Cinsel problemi olan danışanımıza terapist olarak özelliklerimizi ve ilkelerimizi anlatıp danışanlarımızın menfaatlerini koruyoruz. Tanı koymadan önce yeterli bir öykü alıp, gereken tetkikleri yapıyoruz.

Uygulanacak tedavinin seçiminden cinsel terapist sorumlu olmakla birlikte danışana olası tüm tedavi çeşit ve olanakları konusunda aydınlatıp, danışanında fikrini alıyoruz.

Tedaviden önce söz konusu cinsel sorunun yapısı, uygulayacağı tedavinin özellikleri ve kuralları, bu sorun için uygulayacağı tedavinin etkinliği konusunda hastaya bilgi veriyoruz. Sorunun tedavisinde cinsel terapiler uygulanmaktadır.

Cinsel sorunları olan danışanlarda uygulanan ve etkili olduğu bilinen cinsel tedaviler aslında özel bir öğrenme biçimidir. Bu öğrenme sürecinde kişiyi temel olarak şunları öğretiyoruz. Psikoterapilerde ve özellikle de cinsel tedavilerde kişiye mahrem ve güvenli bir öğrenme ortamı oluşturuyoruz. Bu ortamda kişi kendi denetimi altında kendisini, kimliğini, bedenini, ilişkisini keşfetmeye cesaretlendiriyoruz. Bu keşif ve öğrenim kişinin özelliklerine göre değişen bir sürede oluşur. Unutulmamalıdır ki cinsellik salt bir beden rahatsızlığı değildir.

CİNSEL TERAPİNİN TEDAVİ ETTİĞİ CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR ?

Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki) kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur.

Ancak ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar, cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimin yetersiz olması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, yetiştiriliş biçimi nedeniyle sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip bireylerde ya da çiftlerde cinsel sorunlar sık görülmektedir. Bu sebeplerle meydana gelmiş olan cinsel sorunlar da birkaç seans danışmalık verilerek tedavi edilebilmektedir.

CİNSEL TERAPİDE NELER YAPILIYOR ?

Cinsel tedaviler, psikoterapi oturumları muayenehane veya hastanelerde yapılır.

Cinsel terapi bu konuda eğitim almış, deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından uygulanır. Cinsel terapiye başvuran kişinin cinsel eşi varsa tedaviye cinsel eşiyle başvurması önerilir. Çünkü bu tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Öncelikle her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorunun alanları belirlendikten sonra tedavi hedefleri çiftle beraber saptanır. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir.

Cinsel bölgelerin anatomisi ve fizyolojisi, cinsel yanıtların işleyişi, yanlış cinsel inanışlar, cinsellik kavramı anlatılır. Daha sonra çeşitli ev ödevleri verilerek cinsel terapi uygulanır.

Unutulmamalıdır ki Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavi Edilebilir Bozukluklardır… 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Selin Birgül Baran

Dr. Selin BARAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Bezmi - Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde yaparak Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Dr. Selin BARAN, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) üyelikleri bulunmaktadır.

Dr. Selin Birgül Baran  mesleki çalışmalarına İstanbul Üsküdar'da  bulunan  Özel Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi'de devam etmektedir.

Etiketler
Terapi
Dr. Selin Birgül Baran
Dr. Selin Birgül Baran
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube