Burun estetiği ameliyatından sonra ağrı olur mu?

Burun estetiği ameliyatından sonra ağrı olur mu?

Burun ameliyatından sonrası hastalar için oldukça önemli bir süreçtir. Estetik sonrası morluk ve şişlikler elbette görülmektedir. Ancak hastaların merak ettiği bir diğer kısım, ağrı olup olmayacağı konusudur. Burun estetiği ameliyatından sonra ağrı olur mu diye merak eden hastalar için genel bir yorum yapmak çok doğru olmayabilir. Burun estetiği, en önemli ve kapsamlı cerrahi operasyonlardan birisidir. Bu nedenle hem bu estetiği uygulamak hem de sonrasında dikkat edilmesi gereken detayları yerine getirmek oldukça dikkat ister.

Gelişen tıp dünyası ve teknolojik ameliyat yöntemleri ile birlikte burun estetiği ameliyatlarında da çok büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Bu nedenle estetik sürecindeki burun yapısı daha hızlı ve kolay şekilde iyileşme gösterebilmektedir. Gelişen cerrahi teknikler, tampon kullanımındaki malzeme seçimi ve hekimlerin bu alandaki uzmanlığı sayesinde ağrı yaşamayan hastalar dahi bulunur. Ancak ağır rinoplasti uygulamalarında ağrı meydana gelecektir. Bu ağrı hissi, ilaçlar ile kontrol altına alınabilecek seviyede görülmektedir. Doktorun önerisi ile kullanılacak ağrı kesiciler sayesinde ağrılar tamamen kesilebilir ya da minimum seviyede de tutulabilir. Gelişen tıp dünyası sayesinde, eskisi kadar yüksek derecede kendisini gösteren ağrıların meydana gelmeyeceğini söylemek mümkündür. Oluşan ağrılar dayanılabilecek seviyededir ve küçük operasyonlarda dahi görülebilir.

Burun estetiği operasyonlarından sonra ağrı oluşmaması aynı zamanda hastaların da kendisine iyi bakması ile mümkün olabilecek bir durumdur. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler yerine getirilmelidir. Ani hareketler, burun bölgesine gelebilecek darbeler ve bunun gibi istenmeyen durumlar hem estetiğe zarar vermekte hem de ağrı oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenle ilk süreçteki ağrıdan sonra bir daha yaşanmaması için hastaların burun bölgelerine çok iyi bakması beklenir.

Hastaların ağrı konusunda kulaktan dolma bilgilere inanmaması gerekir. Tamponların çıkarılmasından sonra hissedilecek şiddetli acı hissinin yerini ağrıya bırakması gibi bilgiler asılsızdır. Her hastanın kendi ameliyatı farklı sonuçlar içerir. En doğru bilgiyi de hastaya elbette kendi doktoru verecektir. Normalin üstünde bir sürede devam eden ve şiddeti kesilmeyen ağrılar karşısında da doktor desteği alınması gerekmektedir. Bunun haricinde ağrıyı engelleyecek farklı bir uygulama denenmemelidir. Beklenmeyen bir ağrının birden fazla sebebi olabilir. Bu sebebi saptamak ise sadece tıbbi kontroller ile sağlanabilir.

Ameliyattan sonra sadece burun bölgesinde değil, burun çevresinde de ağrı oluşumu meydana gelebilir. Burun, yüz bölgesinin merkezindedir ve diğer birçok dokuyu etkiler. Bu nedenle üst dudak, alın, şakaklar, yanaklar ve gözler de ağrıyabilir. Bilinmesi gereken; iyileşme sürecinde ağrıların oldukça doğal bir etki olarak kabul edilmesi gerektiğidir. Hastaların ne derecede ve ne süre boyunca ağrı yaşadığını doktorlarına bildirmesi yeterli olacaktır. Burun estetiğinde görülecek her ağrı, ilaçlar ile kısa sürede engellenebilecektir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Topuz

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Op. Dr. Ebru Topuz
Op. Dr. Ebru Topuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube