Burun estetiği ameliyatında genel anestezi mi lokal anestezi mi?

Burun estetiği ameliyatında genel anestezi mi lokal anestezi mi?

Burun estetiği ameliyatı olacak hastalar, ameliyat esnasında herhangi bir acı ya da ağrı duymaktan yana doğal olarak korku taşırlar. Bu nedenle genel ya da lokal anestezi seçeneklerinden hangisinin uygulanacağı konusu birçok hasta için çok önemlidir. Hem hastanın psikolojik durumu hem de doktorların rahat çalışabilmesi adına genel anestezi seçeneği tercih edilir. Elbette bu tercihe ameliyatın büyüklüğü de etki edecektir.

Hastalar üzerinde burun ucu ya da genel bir burun estetik operasyonu uygulaması olacaksa, daha çok genel anestezi tercih edilmektedir. Bu tercihin birden fazla sebebi bulunmaktadır. Öncelikle hasta konforu büyük ölçüde etki eder. Lokal anestezi yapılması esnasında anestetik ilacın bir miktar yakıcı etki etmesinden dolayı bir süre ağrı meydana gelebilir. Bunun haricinde lokal anestezi uygulanmasına rağmen operasyon esnasında da bir miktar ağrı görülebilir. Bu riskten çekinen hastalar için de genel anestezi daha uygun bir seçenek olarak kabul edilir.

Burun ameliyatı esnasında geniz bölgesi etrafında sızıntılar görülmesi doğal bir durumdur. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatlar üzerinde bu uygulama hastaların nefes borusuna doğru sızıntı olması ihtimalini ve riskini açığa çıkarır. Genel anestezinin daha çok tercih edilmesinin diğer bir sebebi budur. Bu nedenle de tam genel anestezi uygulaması en iyisidir. Diğer yandan kısa süreli, kanama olmadan ve sızıntı oluşmadan gerçekleşen basit ve lokal uygulamalar (örneğin; dikiş atılması vb.) lokal anestezi ile tamamlanabilir.

Genel olarak hastaların sakin kalabilmesi, psikolojik açıdan etkilenmemesi, bununla birlikte doktorların da daha rahat şekilde çalışabilmesi adına standart şekilde uygulanacak olan burun estetiği ameliyatları (rinoplasti) için genel anestezi yapılması tercih edilecektir. Hastanın ameliyata karşı kendisini daha kısa sürede hazır hissetmesi sağlanır. Hastalar ameliyat öncesinde doktorları ile de bu konuyu detaylı bir şekilde görüşebilirler. İki anestezi arasındaki farklar hakkında bilgi alınması mümkün olacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, 1983 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2013-2015 yılları arasında mecburi hizmetini gerçekleştirdikten sonra hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için devletteki görevinden istifa ederek özel sektörde görevine devam etmiş olan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, ihtisası boyunca özellikle estetik burun cerrahisi, horlama ve uyku apnesi tedavisi, çocuk kulak burun boğaz hastalıkları ve boyun cerrahisi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Ayrıca, uzmanlık eğitimi sonrasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mecburi hizmeti esnasında ...

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube