Bronkoskopi nedir?

Bronkoskopi nedir?

Genel bir tanımlama ile havayollarının yani bronş ağacının içerden görüntülenmesi işlemidir. Bu işlem esnasında boğaz, gırtlak, nefes borusu ve bronş ağacının anatomisi incelenir. İki tip bronkoskop vardır.

Fleksible (esnek) Bronkoskop FOB : Uzun esnek bir tüptür. İnce bir kalem kalınlığında olup ucunda ışık mevcuttur. FOB' de biyopsi ve yıkama işlemleri için kullanmak üzere kanallar mevcuttur. Esnekliği sayesinde burun ve ağız yolu kullanılarak havayollarına geçilir. Lokal anestezi altında yapılır.

Rijid Bronkoskop: Genel anestezi altında sadece ağızdan uygulanabilen, esnek olmayan açık tüp seklindedir. Genellikle yabancı cisim çıkarılması veya tedavi amaçlı işlemlerde uygulanır.

Bronkoskopi Yapılması gereğiolan nedene, yerleşim yerine ve vakaya göre bronkoskopi seçimi yapılmalıdır.

Bronkoskopi yapılması için pek çok tıbbi neden vardır. 2 ana amaçla yapılır.

TANISAL AMAÇLI olarak sıklıkla; çeşitli nedenlerle çekilmiş akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografide anormal bulguların varlığı, tedaviye cevap vermeyen kronik öksürük, öksürükle birlikte kan gelmesi ve 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı gibi durumlarda uygulanır.

TEDAVİ AMAÇLI olarak; hava yollarındaki yabancı cisimleri çıkarmak, trakea ve ana bronşlardan kaynaklanan, hastada aşırı nefes darlığına neden olan iyi ve kötü huylu tümörlerin girişimsel Bronkoskopik uygulamaları (Lazer, Argon plazma koter, Kriyokoter, Elektrokoter vb.) ile çıkarılması, yine trakea ve ana bronşların çeşitli nedenlerle oluşmuş darlıklarına stent takmak, Termoplastı denilen ve ısı yöntemi uygulayarak ileri düzey astım hastalıgı tedavisi için uygulanır.

Bronkoskopi hastanın hekimi ile yüksek düzeyde işbirliği gerektirdiğinden doktorunuza aldığınız tüm ilaçlarınız ve daha önceden var olan hastalıklarınız hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. İlaçlara karşı alerjinizin olup olmadığını da belirtmeniz önemlidir. İşlem öncesi yapılması gerekenler

İşlemden 8 ila 10 saat öncesinden aç kalınır

Tansiyon, kalp ilacı gibi sürekli kullanılan ilaçlar varsa  alınabilir.

Kan sulandırıcı ilaç alınıyorsa (Kumadin, Aspirin, Plavix vb)  kolayca kanamaya neden olabileceğinden belli bir süre önce kesilmesi planlanmalıdır.

İnsülin veya ağızdan ilaç kullanma ihtiyacı olan şeker hastaları için işlem öncesi ve sonrası doz ayarlaması gerekebilir.

Uygulama sırasında  ilaç gerektiğinde  uygulayabilmek için damar yolu açılır

İşlem boyunca ksijen düzeyi ve nabız, tansiyon takibi yapılır.

Yatar yada hafif oturur pozisyonda uygulanır.

Bronkoskopi ile ağız veya burun deliğinden geçilir. Bu noktada gerekirse lokal anestezik ile ses telleri uyuşturulur. 

Ses tellerinden geçtikten sonra trakea ( ana nefes borusu ) ve bronş yapıları incelenir. Gerek görülürse bronkoskop kanalından yollanacak özel bir cihazla biyopsi alınabilir. Bir miktar tuzlu su verilerek akciğerlerden yıkama materyali alınıp incelemeye yollanır. 

Bronkoskopi güvenli bir işlemdir.

Geçici ateş, kanama, nefes darlığı gibi komplikasyonlar olabilir. 

Bunlar kolay müdahale edilebilecek durumlardır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hakan Eren

Uzm. Dr. Hakan EREN, 9 Ekim 1965 tarihinde Denizli’de doğmuştur. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında İzmir Göğüs Hastalıkları Eğitim Hastanesi’nde yapmış ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini 1996-1997 yılları arasında Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak yerine getiren Uzm. Dr. Hakan EREN, 1997-2003 yılları arasında Adana Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 1997-2003 yılları arasında Adana Özel Seyhan Hastanesi, 2003-2004 yılları arasında Adana SSK Hastanesi, 2005-2010 yılları arasında Adana Özel Üniversal Hastanesi ve 2011-2013 yılları arasında Adana Acıbadem Hastanesi gibi Türkiye’nin birçok saygın kurumunda Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmıştır. Uzm ...

Etiketler
Bronkoskopi hangi durumlarda uygulanır
Uzm. Dr. Hakan Eren
Uzm. Dr. Hakan Eren
Muğla - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube