Botox (botilinum toxin a tip) nedir?

Botox  (botilinum toxin a tip) nedir?

Botox, aslında clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilir ve kasların gevşemesi için kullanılan bir maddedir. Tıbbın değişik alanlarında 20 seneyi aşkındır kasları gevşetmek için kullanılır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) nasıl etki eder?

Kaslar, seneler içerisinde oluşan mimikler sonunda çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar. Botox  (Botilinum toxin A tip) yüzeysel olan kasları gevşetir ve oluşan kırışıkların açılmasını sağlar. Bu sayede yüz daha huzurlu ve taze bir görüntü yanında daha genç bir görünüm sağlar. Uzun süreli etki olarak da cildin yaşlanmasını yavaşlatır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) etkisi ne zaman başlar?

Doktorunuz yapmış olduğu uygulamadan 48 saat sonrasında etki görülmeye başlar, son halini on gün içerisinde alır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) etkisi ne kadar sürer?

Yapılan uygulamalar sonucuna göre ilk işlemin etkisi dört ay gibi bir süre iken, tekrar eden işlemin etkisi altı aya kadar çıkmaktadır. Düzenli uygulama sonunda senede bir işleme kadar düşebilmektedir. Geniş bir alına sahip olan kişiler ve erkeklerde işlemin daha sık tekrarlanması gerekebilir.

Botox  (Botilinum toxin A tip) güvenli bir yöntem midir?

Botox  (Botilinum toxin A tip) Amerika Birleşmiş Devletleri’nde bulunan FDA (food and drug administration)  tarafından onaylanmış olan bir ilaçtır. On seneye yakın bir süredir kozmetik sektör içerisinde kullanılmaktadır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) hangi kırışıklara uygulanır?

Botox (Botilinum toxin A tip) uygulamasında en iyi sonuç alın, göz çevresi ve kaş çevresinden alınmaktadır. Ayrıca çene bölgesi ve dudak üzerleri kırışıklıklarında, boyun çizgileri, burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma da kullanılır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) ile mimiklerim kaybolur mu?

Mimiklerin kaybolmamasında en büyük etken uygulamanın tecrübeli bir doktor tarafından yapılmasıdır.  Kırışıklıklara neden olan mimikler arzu edilirse hafif hareket edebilecek şekilde uygulanabilir. Botox®  (Botilinum toxin A tip) sadece uygulamanın yapıldığı bölgede etki eder.

Botox  (Botilinum toxin A tip) tedavisi ne kadar sürer?

İşlem on dakika gibi kısa bir süre içerisinde doktorunuz tarafından tamamlanır.  Uygulama yapıldıktan sonra 1-2 saat dik pozisyonda oturulması enjekte edilen ilacın o bölgede kalması açısından önemlidir.

Botox  (Botilinum toxin A tip) enjeksiyonları ağrılı mıdır?

Bu sorunun cevabı kişinin ağrı eşiğine göre değişkenlik gösterebilir. Uygulama yapıldığı sırada hafif bir sızlama hissedilebilir. Genellikle enjeksiyon öncesinde uygulama yapılacak bölgeye anestetik krem uygulanmaktadır.

Botox  (Botilinum toxin A tip) yan etkisi var mıdır?

Botox  (Botilinum toxin A tip) bilinen yan etkileri geçici ve yok denilecek kadar azdır. Nadiren de olsa makyaj ile kapatılabilen hafif morarıklık oluşabilir ya da hafif bir baş ağrısı hissedilebilir. Hatalı bir uygulama sonunda göz kapağında geçici olarak bir sarkma oluşabilir.

Botox  (Botilinum toxin A tip) kimlere uygulanmaz?

Hamile ya da bebek emziren kadınlar işlemi yaptırmak için beklemesi önerilir. Kanama problemi olanlar, kas rahatsızlığı olanlar, ya da o bölgede deri hastalığı olan kişilerin uygulama yaptırması önerilmez.

Botox  (Botilinum toxin A tip) yılan zehir imidir?

Hayır, bir toksindir. Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Pek çok antibiyotikle aynı yöntem kullanılarak üretilmektedir.

Botox  (Botilinum toxin A tip) felç yapar mı?

Hayır. Botox®  (Botilinum toxin A tip) enjekte edildiği kasların hareketlerini belli bir süre kısıtlar, hissizliğe sebep olmaz.

Botox  (Botilinum toxin A tip) fiyatları nasıl ucuz verilebiliyor?

Botox (Botilinum toxin A tip) Çin ürünü olursa veya gereğinden fazla sulandırılmış ise fiyat oldukça ucuz olabiliyor.

Botox  (Botilinum toxin A tipile kaşlar kaldırılabilir mi?

Evet, doğru noktalara yapılan uygun miktardaki Botox  (Botilinum toxin A tip) ile kaşların bir miktar yukarı kaldırılması mümkündür.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube