Beyin tümörleri, nedenleri ve ameliyatı

Beyin tümörleri, nedenleri ve ameliyatı

Kafa içinde gelişerek beni etkileyen tümörlere beyin tümörü (ur) denmektedir. Beyin tümörlerinin çoğunda neden tam olarak bilinmemektedir. Beyin tümörleri iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olabilirler.

Bu tümörler kafa-içi basıncını arttırma yoluyla veya yerleşim yerine bağlı olarak beyin fonksiyonlarını bozarak çeşitli şikayetlere yol açarlar. Bu şikayetlerin sık görülenleri, baş ağrısı,   kol veya bacakta güçsüzlük, epilepsi (sara) nöbeti geçirme, konuşma bozukluğu, davranış bozukluğu görme bozukluğu vb. olabilir.

Beyin tümörü tanısı koyulan hastaların öncelikle bir beyin cerrahına (nöroşirürji uzmanı) gitmesi gerekmektedir. Beyin tümörlerinin çoğunda öncelikli tedavi tümörün cerrahi girişimle ameliyat mikroskobu altında çıkarılmasıdır (mikro-cerrahi rezeksiyon). Bazı kritik tümörlerde bu çıkarma işleminde  navigasyon, intraoperatif-MRI gibi yardımcı yöntemlerin yararı olabilir.
Bazı beyin tümörlerinin cerrahi yöntemle çıkarılmasında yarar bulunmamaktadır. Bu takdirde yine bir beyin ameliyatı olan "stereotaktik beyin biyopsisi" yapılması ve tümörün bu yolla cinsinin belirlenmesi hasta için daha az risk içermektedir.

Beyin tümörü ameliyatı sonrasında hastaların bir kısmına radyasyon (şua, ışın)  tedavisi verilmektedir (radyoterapi). Beyin tümörlerinde bazen ameliyat ve radyoterapi sonrası ilaç tedavisi (kemoterapi) verilebilmektedir; ancak kemoterapinin klinik etkinliği nispeten daha azdır. Diğer tedavi yöntemleri ise deneysel aşamadadır.

Prof. Dr. Ali Savaş

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Savaş

Prof. Dr. Ali Savaş, tıp eğitimini 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Ardından 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi' nde Beyin ve Sinir Cerrahisi alanındaki ihtisasını tamamlayan Dr. Savaş, sonraki dönemde ise Almanya'nın Freiburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, doktora ve yüksek ihtisasını tamamladı. Dr. Savaş, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanlarını aldı. Dr. Savaş, 2002 yılında Avrupa Nöroşirürji Topluluğu (EANS) Araştırma birincilik ödülünü aldı. 2006 yılında ise Almanya'da Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve 2012 yılında Chicago'da Illinois Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde davetli profesör olarak görev yaptı. Dr. Savaş, Avrupa Fonksiyonel Nöroşirürji ve Stereotaksi Topluluğunun (ESSFN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Avrupa Beyin ve Sinir ...

Etiketler
Beyin tümörleri evreleri
Prof. Dr. Ali Savaş
Prof. Dr. Ali Savaş
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube