Bel fıtığı ve gerçekler

Bel fıtığı ve gerçekler

Belimizde L1- L5 olarak adlandırılan 5 adet omurumuz vardır. Bu omurların arasında disk adı verilen iki farklı tabakadan oluşan yapı mevcuttur. Disk adı verilen yapının dış tabakası olan Annulus Fibrosus serttir, oysa iç tabaka olan Nucleus Pulposus daha yumuşak ve jelatinöz kıvamdadır. Omurlar arasında bulunan disklerin görevi üzerlerine binen yükü dağıtmak ve bir nevi şok absorbe edici olarak çalışmaktır. Harekete katkısı ve yük taşıma özelliğinin yanında omurganın diğer kısımları gibi omurilik ve sinir köklerine koruyuculuk görevide yapar.

Çeşitli nedenlerle; öne doğru eğilerek ağır kaldırmak, postür bozukluğu, ailesel yatkınlık, bel ve karın kaslarının yeterince güçlü olmaması ve ilerleyen yaşla birlikte dış tabaka olan annulus fibrosus'un yıpranması gibi nedenlerle iç tabaka olan nucleus pulposus'un dış tabakayı iterek veya dış tabakada oluşan yırtıktan çıkarak arkaya doğru yer değiştirmesi sonucu omurilik ve bacaklara giden sinirlere bası yapması sonucu disk hernisi-bel fıtığı dediğimiz durum oluşur.

Bel Fıtığı Bulguları:

1. Tipik olarak bel fıtığı olan hastalarda bel ağrısı ve çok yüksek oranda buna eşlik eden bacak ağrısı bulunmalıdır. Bacak ağrısı bel fıtığı için o kadar önemli bir bulgudur ki bacak ağrısı olmadan sadece bel ağrısı ile prezente olan bel fıtığı oranı %1' dir

2. Bacakta ve ayakta uyuşma ve/veya kuvvetsizlik

3. Nadiren büyük orta hat fıtıklarında aniden gelişen heriki bacakta güçsüzlük, idrar- gaita sorunları ve seksüel disfonksiyon (Çok nadir görülür ve acil cerrahi girişim gerektirir- İlk 24 saat içerisinde-)

Biz Beyin Cerrahları için asıl önemli olan sıkışan sinir düzeyine göre uyluk ve/veya ayakta gelişen güçsüzlüktür.

Ameliyat kararı vermemizi etkileyen en önemli faktör güçsüzlük olup olmamasıdır.

Tedavi:

İlaç tedavisi ve kısa süreli yatak istirahati

Fizik Tedavi

Cerrahi

Bel Fıtığı hastalarının %85-90'ı 1. ve 2. tedaviler ile rahatlar ve cerrahi girişime gerek kalmaz.

Bu tedaviler ile rahatlamayan özellikle de güç kaybı artan veya azalmayan hastalar Ya da muayene bulguları normal olduğu halde diğer tedavilerle ağrıları geçmeyen hastalar için cerrahi girişim gereklidir.

Cerrahi tedavi seçenekleri;

--Açık Diskektomi: Eskiden uygulanan bir cerrahi şeklidir, günümüzde terkedilmiştir.

--İntradiskal Girişimler: Halk arasında Lazerle, iğne ile, kapalı ameliyat olarak bilinen ve disk içine bir iğne ile girilerek lazer,radyofrekans dalgalar vb ile nucleus pulposus da küçük parçalanmalar yaratarak buradaki basıncı bir miktar düşürmeye yarayan girişimlerdir.. Bel fıtıklarının sadece %5'i bu girişime uygundur ve fayda görebilir. Bu girişime uygun hastaların ilaç tedavisi ve Fizik tedavi ile düzelebilecek hastalar olduğu düşünülür.

-- Mikrodiskektomi: Günümüzde Dünyanın her ülkesinde bel fıtığı cerrahisinde altın standart olarak kabul edilir. Çok küçük bir insizyonla fıtık olan bölgeye ulaşılır ve mikroskop yardımıyla fıtıklaşan disk materyali çıkartılır. Operasyon deneyimli ellerde yaklaşık 20-30 dk sürer ve hasta aynı gün veya ertesi sabah taburcu edilebilir, cilt yüzeyinde dikiş bulunmaz. Mikroskop kullanımı oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır.

Bel fıtığı ameliyatlarından sonra %5 oranında nüks yani fıtığın tekrarlaması görülebilir.. Bu riski daha da azaltmak için kilolu hastaların kilo vermesi, operasyondan bir ay sonra doktorunuzun önereceği egzersizleri yapmaya başlamanızı ve postürünüze özen göstermenizi öneririm..

Doç.Dr.Volkan Aydın

Beyin Omurilik Sinir Cerrahisi Uzmanı

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Volkan Aydın

Prof. Dr. Volkan AYDIN, 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993-1999 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Nöroşirurji Uzmanı olmuştur. 1999-2004 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent olarak görev yapan Prof. Dr. Volkan AYDIN, 2000 yılında Paris ve Brüksel'de Microendoscopic discectomy eğitimi almış olup 2004 yılında Oregon Health and Science University’de (OHSU) Fellowship olarak Portland-Oregon, USA'da çalışmalar yapmıştır. Baskent Universitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda 2006 yılında Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 2006-2007 yılları arasında JFK Hospital'da hizmet vermiştir. Şu anda mesleki çalışmalarına Ethica İn ...

Etiketler
Bel
Prof. Dr. Volkan Aydın
Prof. Dr. Volkan Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube